Hem » Vin Tips » Månadens cocktail: Gold Rush

Månadens cocktail: Gold Rush

Vi följer upp vår artikel om Bourbon från igår och introducerar en riktigt god cocktail gjord på Bourbon förstås.

Månadens cocktail tar oss tillbaka till Guldrushen i Kalifornien mellan åren 1848-1855. James W. Marshall i Kalifornien var den första som hittade guldklimpar och när nyheten spred sig satte ungefär 300.000 människor från USA och från andra länder fart mot Kalifornien för att gräva efter guld. Några blev rika och även om en hel del människor faktiskt inte hittade ett enda vitten, så resulterade Guldrushen i att järnvägen byggdes ut och att Kalifornien blev en stat 1850.

Lite om drinken

Månadens syrliga och fräscha drink Gold Rush är då uppkallad efter guldrushens glada dagar. Den skapades av en bartender vid namn T.J. Siegal i mitten av 1900-talet för kosherbaren Milk & Honey, utnämnd till en av värdens bästa barer.

Milk & Honey, som ägs av Sasha Petraske, är en av de riktigt legendariska krogarna i New York och en häftig bar som nu är mer än 100 år gammal. Man öppnade den första dagen på året 1900 i en smal liten butik på Eldridge Street med plats för endast 20 personer. Baren var en av de första speakeasies som varken publicerade sin adress eller annonserade ut sin verksamhet. Ändå visste folk att det fanns goda drinkar och trevlig personal i baren som alltid har ansetts som en stilig bar där bartendern kunde sin sak. Är du intresserad av att besöka den så ta dig till 30 East 23:e gatan i New York. Ägarna har också en bar i London som öppnade 2002.

För att blanda till en Gold Rush, behöver du bourbon, citronsaft och honungsirap som du gör genom att kombinera lika delar vatten med honung i en liten kastrull. Värm upp detta över medium värme och rör om hela tiden tills honungen är upplöst. Låt kallna innan du blandar den i drinken och du kan spara sirapen i kylskåp i upp till 5 dagar.

Ingredienser

  • 6 cl Bourbon
  • 1,5 cl färskpressad citronsaft
  • 1,5 cl honungssirap (se ovan)

Kombinera alla ingredienser i en cocktailshaker och fyll på med mycket is. Skaka för att lyla i 10 sekunder och sila. Använd gärna ett tumblerglas eller ett vinglas, som du känner för.

Här hittar du fler recept på drinkar:

Frågor och svar:

Vad är Gold Rush för en cocktail?

Gold Rush är en syrlig och fräsch cocktail gjord på bourbon, citronsaft och honungssirap.

Varifrån kommer namnet Gold Rush?

Namnet Gold Rush kommer från den historiska perioden i Kalifornien mellan åren 1848-1855 då många människor reste dit för att gräva efter guld.

Vem skapade Gold Rush?

Gold Rush skapades av en bartender vid namn T.J. Siegal på kosherbaren Milk & Honey i New York.

Vad är honungsirap och hur gör man den?

Honungsirap är en blandning av lika delar vatten och honung som man värmer upp över medium värme tills honungen är upplöst. Låt kallna innan du blandar den i drinken och du kan spara sirapen i kylskåp i upp till 5 dagar.

Vilka andra drinkar kan man hitta recept på hos Vinkällaren?

På Vinkällaren kan man hitta recept på andra drinkar som Whiskey Sour, 5 supergoda rosédrinkar och en Caipirinha med svenska bär.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.