Kalifornien har mycket mer att erbjuda en Hollywood och Silicon Valley! Lär dig lite mer om de mest kända vindistrikten i Kalifornien, Napa Valley och Sonoma County.

Det har alltid varit en tuff men vänlig konkurrens mellan de två vindistrikten Napa Valley och Sanoma County. Hur skiljer de sig egentligen åt och vilka är de största vingårdarna?

Napa Valley – ett vinområde i Kalifornien

Napa Valley är känt för sina pittoreska charmiga vingårdar och sin böljande natur men trots detta producerar man endast 5% av Kaliforniens vin framför allt är vinturismen en stor inkomstkälla.

Förra året besökte över tre miljoner turister Napa för att botanisera kring och shoppa gott vin. I Napa finns c:a 500 vingårdar som huvudsakligen är privatägda och man har godkänt ett 20-tal nya vingårdar bara under det senaste året. På grund av det fina medelhavsklimatet är det främst druvor som Chardonnay och Cabernet Sauvignon som trivs i området, men här finns också Merlot, Zinfandel och Pinot Noir. Vinerna är så pass bra att fransmännen märker av den kraftiga konkurrensen på världsmarknaden.

Robert Mondavi och Chateau Montelena är två av de mest kända och etablerade större vingårdarna. Men mindre vingårdar som Artesa och Burgess Cellars producerar intressanta viner som rönt uppmärksamhet.

Sonoma County – ett vinområde i Kalifornien

Sonoma har ännu inte blivit lika attraktivt för turister som Napa. Amerikanarna själva tycker att vindistriktet är mindre flaschigt än Napa och mer ”down to earth och laid back”. Vingårdarna i Sonoma är mer lantliga och udda. Ändå lockade Sonoma fler än 7 miljoner besökare förra året. Kanske eftersom det inte är lika dyrt boende och även på ånga sätt en charmigare miljö. Området Sonoma är större än Napa. Hela 60 tusen tunnland vingårdar – vilket är 20 tusen fler tunnland än vad Napa har – och ett fint mikroklimat ger goda förutsättningar för superviner. Chardonnay är druvan som toppar andra i området men man kan även hitta Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris, Cabernet Franc och Petit Sirah.

Många kända vingårdar ligger i Sonoma, bland annat Coppola Winery och Ravenswood. För att hålla sig uppdaterad om viner från Kalifornien kan man hålla kolla på vad som skrivs på The Wine Institute, en organisation som jobbar med PR och marknadsföring för vin från just Kalifornien.

Bild från vingård i Kalifornien

Vinjournalen.se rekomenderar

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Artikel:321Volym:700 ml
Pris449 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionPepparmyntaÅrgångX.O 12 Ans d´AgeProducentVeuve Lafontan et Ses EnfantsAlkohol40 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy