Hem » Vin Fakta » Vilken restaurang har finaste vinlistan i världen?

Vilken restaurang har finaste vinlistan i världen?

vinlistafront

De sista fyra åren har man korat Världens Bästa Vinlista. Det är det engelska vinmagasinet The World Of Fine Wine som tillsammans med företaget och vinkällaren Octavians som utsett och korat vinnare från förslag och bidrag om restauranger och anläggningar som kommit in från hela världen. Detta har man gjort tillsammans med en världsomspännande bedömningsgrupp av ledande kritiker, Masters of Wine, vinkännare och experter. Vilket hästjobb det måste ha varit! Man har gått igenom hela 4500 olika bidrag med olika vinlistor!

Utmärkelsen Världens Bästa Vinlista är ett mycket prestigefullt pris och kan jämföras med en Michelin stjärna.

Det är inte enbart längden på vinlistan som avgör vilken restaurang som vinner årets tävling. Man tittar även på vilken kvalitet av viner som finns på listan, värdet av vinerna, hur noggrant man beskrivit vinet, men även andra kriterier som bredd, djup, intresse.

Det finns även flera spännande kategorier att tävla inom. Några exempel är att man på världsnivå då tävlar om exempelvis Bästa längsta och Bästa kortaste vinlistan i världen, Bästa regionala vinlistan, Bästa starkvinslista, den Mest originellaste vinlistan, Bästa vinlista på flyg och så vidare.

Nästan tusen, hela 997, restauranger tilldelades en-, två- eller trestjärniga utmärkelser av något slag. Bland de svenska restauranger som uppmärksammades var det flera som deltagit under tidigare år och som även då gjort bra ifrån sig.

  • 3 stjärnor  ——    Eriks Vinbaren, Grand Hotel samt PM och vänner
  • 2 stjärnor  ——    Eriks Gondolen, Oaxen Krog, Sankt Markus Wine Celler, Stockholm Winebar
  • 1 stjärna   ——     Vinbaren Uppsala

Överlägsna vinnare worldwide blev: Palais Coburg i Österrike som vann “Champions ‘League för bästa övergripande vinlista”. Rouge Tomate i Chelsea i New York fick priset “Bästa Vinlista över året” samt även “Bästa längsta vinlistan i världen”.

New York behöll sin ledande position som vinlistans huvudstad det finns hela 42 restauranger som fick tre-stjärniga utmärkelser. I London fick 29 restauranger utmärkelser och med Melbourne i Australien hack i häl, där finns 17 restauranger som erhöll tre stjärnor. Vidare korades exempelvis restaurangen Charlie Bird i New York för den bästa kortaste vinlistan och Emirates blev flygbolaget med bästa bar i luften.

Vill du läsa mer om dessa vinpriser så besök gärna hemsidan för World Of Wine där man även kan söka fram olika restauranger i stad och land.

Frågor och svar:

Vilket vinmagasin har korat Världens Bästa Vinlista de senaste fyra åren?

The World Of Fine Wine.

Vilka kriterier tittar man på när man bedömer vinlistorna?

Kvalitet, värde, beskrivning, bredd, djup och intresse.

Vilka kategorier kan man tävla inom när det gäller vinlistor?

Bästa längsta och kortaste vinlistan, bästa regionala vinlistan, bästa starkvinslista, mest originella vinlistan, bästa vinlista på flyg och flera andra.

Vilken restaurang vann “Champions ‘League för bästa övergripande vinlista”?

Palais Coburg i Österrike.

Vilken restaurang fick priset “Bästa Vinlista över året” och “Bästa längsta vinlistan i världen”?

Rouge Tomate i Chelsea i New York.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.