Åtta populära Grekiska vindruvor

I denna granskning, som täcker flera av de grekiska vita vindruvorna, hittar du många som används kommersiellt och spelar en mycket viktig roll i produktionen av vitt vin i Grekland. Andra kanske inte är riktigt så stora aktörer på området, men de spelar fortfarande en mycket viktig roll i produktionen av vitt vin i Grekland. Oavsett om du väljer att köpa ett grekiskt vitt vin i din lokala butik eller är äventyrlig nog att köpa det på nätet, kan vetskapen om vindruvorna som används, hjälpa dig att göra ett klokare val.

Aidani Aspro: Dessa är odlade i Kyklades, som är en del av Egeiska öarna, och främst på Paros och Santorini är dessa vita vindruvor kända för sin surhet, vilket är betydligt lägre än i Asytrikos druvor. I Santorini, finner du att dessa vita vindruvor blandas med antingen Assyrtiko eller Athiri för att skapa viner med härligt blommig arom. De används också i Naxo, där de åter blandas med Athiri i skapandet av deras traditionella söta vitt vin Apiranthos. Historiker tror att dessa vita vindruvor användes under Medeltiden för att producera Malvasia över Egeiska havet.

Athíri: Dessa kan hittas odlade och vinifierade över hela Egeiska havet, men även på många andra platser på fastlandet. Dessa inkluderar Halkidiki långt norrut och Lakonia, Peloponessos långt i väster. Även om historiker inte kan bevisa det, tror de att dessa vita vindruvor en gång var kända under namnet Theriaki i antikens Grekland. Dessa vita vindruvor har mycket låg syra och skapa rika viner som innehåller mycket alkohol, men är runda i smaken.

Viner gjorda med dessa vita vindruvor beblandas ofta med ett vitt vin gjort av Assytriko, utan att ha någon betydande inverkan på dess alkoholhalt. De används i en mängd olika druvsorter, inklusive i Rhodos, för att skapa mousserande vin. För dem som köper vin i butiker i USA eller online, jäser nu vingårdar i Tsantalis, Athiri i rostfria behållare för att producera ett mycket renare och mer aromatiskt och fruktigt vin som i populärt i USA.

Assyrtirko: Många anser att dessa särskilda vita vindruvor är bäst av de bästa när det kommer till vita vindruvor i Grekland. Medan det delvis beror på entusiasmen hos dem som föredrar ett vitt vin som görs med hjälp Assyrtiko, urholkas lite denna “konung av druvor” status eftersom antalet mindre kända sorter av vita vindruvor genomgår modern vinframställning.

En av de mest utmärkande dragen hos Assyrtiko är att när de odlas i södra Medelhavsområdet, har de, när de är fullt mogna, höga nivåer av syra. Tillsammans med detta spelar klimat, höjd och jord alla en viktig roll i det slutliga resultatet av vinframställningen. Ett problem som noteras när det gäller viner med denna sorts vindruvor är att de innehåller höga halter av fenolföreningar och som sådan tenderar att oxidera snabbt. Med tanke på detta och hur dessa viner reagerar på ek, sätter de en producents skicklighet på prov, när det gäller att välja rätt tunnor och den bästa tiden att placera Assyrtiko i tunna.

Många vinproducenter försökte skapa ett ”ekigt” vin i hopp om att det skulle visa sig mer acceptabelt för moderna vinentusiaster. Tyvärr visade detta bara den relativt obarmhärtiga sidan av dessa vita vindruvor, och resulterade i viner som inte var så lyckade. Dock, i händerna på skickliga vinproducenter i Drama regionen har de använts med fantastiska framgångar under de senaste åren.

Dafni: Dessa växer traditionellt på Kreta, och var nära att bli utrotade innan de räddades av Lampros Lyrarakis. Dessa vita vindruvor bär namnet Dafni vilket är ordet för lager på grekiska och vinet gjort på dem har liknande arom. Tidiga försök till vinberedning resulterade i flera vita druvsorter med en fruktig päron-liknande doft och en mycket subtil nivå av surhet. I händerna på rätt vinmakare, anser många att Dafni kan göra ett vitt vin till bland de bästa Grekland har att erbjuda.

Debina: Debina hör hemma i Albanien och Epirus, ett område i nordvästra Grekland. Traditionellt blandas dessa vita vindruvor med både röda Bakari och Vlachiko druvor för att skapa ett mousserande rosé, semitorrt vin. De används även för att göra ett brett utbud av enstaka sorters viner. Om du är intresserad av att köpa vin som är gjort av en enda sorts vita vindruvor, kanske du upptäcker att ett torrt vin, gjort på Debina druvor passar din smak ganska perfekt.

När man läser om hur andra beskriver de enskilda vinvarianterna som görs med Debina, är den vanligaste beskrivningen av deras doft som gröna äpplen. De producerar ett vitt vin med måttliga halter av syra och alkohol med en distinkt kryddig eller äpplig doft som beskrivs som mycket uppfriskande.

Lagorthi: Lagorthi används för närvarande av endast tre vitvinstillverkare i Grekland. Dessa är Antonopoulos, Gerovassiliou och Oenoforos, men trots detta faktum anses de vara en av de mest respekterade av alla grekiska vita vindruvor. Om du köper vin på nätet, bör du leta efter ett grekisk vitt vin gjort på dessa spektakulära vita vindruvor.

Ungefär som de Dafni, var Lagorthi på väg att försvinna helt och hållet fram tills Konstantinos Antonopoulos, grundaren av vinodlingar med samma namn i Patra, Peloponessos åter lät odla dem. Viner gjorda av dessa vita vindruvor är kända för sin styrka, med alkoholhalter på över 12 procent, de hyser dock en rätt krämig smak med en härlig blommig hint som inte kan uttryckas nog under vinframställningen.

Malagousia: Malagousia är kända för sina aromatiska citrus-smaker och hör hemma i ett område som ligger i norr eller Patras, andra sidan av Korintiska viken. Dessa vita vindruvor gynnades av Evangelos Gerovassiliou som startade sin karriär som enologist på Domaine Carras i Halkidiki och sedan gick för att grunda sin egen egendom i slutet av 80-talet. Han var först med att odla dessa speciella vita vindruvor med sin förmåga att beblandas väl med andra druvsorter.

I sin Kitma Gerovassiliou använder Evangelos dessa vita vindruvor att blanda med Assyrtiko i skapandet av ett vitt vin som har härliga fruktdofter och en ”middle body”. Chateau Matsa är känt för att producera en enda sort Malagousia i Attika, med det varma torra klimatet som visat sig accentuera de komplexa fysionomierna i dessa vita vindruvor.

Monemvasia: Monemvasia anses antingen vara den ursprungliga druvan eller en grupp av druvor som används för att producera Malvasia (även känd som Madeira eller Malmsey). Dessa viner producerades under den tid då handeln med dem var centrerad i de medeltida städerna längs den sydöstra kusten av Peloponessos. Det finns en myt som påstår att namnet Malvasia faktiskt är en förvanskning av Venetianarna från namnet Monemvasia, men det finns inget som riktigt backar upp detta påstående.

Vid skiftet till 1400-talet hade vinframställning av vita vindruvor och vinproduktionen i Malvasia till stor del körts om av Kreta, tillsammans med flera andra Egeiska öar. Eftersom påverkan av denna världshandelsport började dö ut, gjorde även områdets vinproduktion det. Vid sekelskiftet hade den ottomanska ockupationen nästan helt stoppat all vinproduktion i hela området. Idag begränsas odlingen av dessa vita vindruvor nästan uteslutande till Paros i Kyklades. Dessa druvor är kända för att vara tidigt mognande och producerar ett vitt vin med en stark doft med låg surhetsgrad och mycket socker.

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna