Hem » Vin Skola » Åtta populära Grekiska vindruvor
Vin Skola

Åtta populära Grekiska vindruvor

uruguay-flag-painted-with-three-strokes-of-paint-in-white - Vinjournalen.se

I denna granskning, som täcker flera av de grekiska vita vindruvorna, hittar du många som används kommersiellt och spelar en mycket viktig roll i produktionen av vitt vin i Grekland. Andra kanske inte är riktigt så stora aktörer på området, men de spelar fortfarande en mycket viktig roll i produktionen av vitt vin i Grekland. Oavsett om du väljer att köpa ett grekiskt vitt vin i din lokala butik eller är äventyrlig nog att köpa det på nätet, kan vetskapen om vindruvorna som används, hjälpa dig att göra ett klokare val.

Aidani Aspro: Dessa är odlade i Kyklades, som är en del av Egeiska öarna, och främst på Paros och Santorini är dessa vita vindruvor kända för sin surhet, vilket är betydligt lägre än i Asytrikos druvor. I Santorini, finner du att dessa vita vindruvor blandas med antingen Assyrtiko eller Athiri för att skapa viner med härligt blommig arom. De används också i Naxo, där de åter blandas med Athiri i skapandet av deras traditionella söta vitt vin Apiranthos. Historiker tror att dessa vita vindruvor användes under Medeltiden för att producera Malvasia över Egeiska havet.

Athíri: Dessa kan hittas odlade och vinifierade över hela Egeiska havet, men även på många andra platser på fastlandet. Dessa inkluderar Halkidiki långt norrut och Lakonia, Peloponessos långt i väster. Även om historiker inte kan bevisa det, tror de att dessa vita vindruvor en gång var kända under namnet Theriaki i antikens Grekland. Dessa vita vindruvor har mycket låg syra och skapa rika viner som innehåller mycket alkohol, men är runda i smaken.

Viner gjorda med dessa vita vindruvor beblandas ofta med ett vitt vin gjort av Assytriko, utan att ha någon betydande inverkan på dess alkoholhalt. De används i en mängd olika druvsorter, inklusive i Rhodos, för att skapa mousserande vin. För dem som köper vin i butiker i USA eller online, jäser nu vingårdar i Tsantalis, Athiri i rostfria behållare för att producera ett mycket renare och mer aromatiskt och fruktigt vin som i populärt i USA.

Assyrtirko: Många anser att dessa särskilda vita vindruvor är bäst av de bästa när det kommer till vita vindruvor i Grekland. Medan det delvis beror på entusiasmen hos dem som föredrar ett vitt vin som görs med hjälp Assyrtiko, urholkas lite denna “konung av druvor” status eftersom antalet mindre kända sorter av vita vindruvor genomgår modern vinframställning.

En av de mest utmärkande dragen hos Assyrtiko är att när de odlas i södra Medelhavsområdet, har de, när de är fullt mogna, höga nivåer av syra. Tillsammans med detta spelar klimat, höjd och jord alla en viktig roll i det slutliga resultatet av vinframställningen. Ett problem som noteras när det gäller viner med denna sorts vindruvor är att de innehåller höga halter av fenolföreningar och som sådan tenderar att oxidera snabbt. Med tanke på detta och hur dessa viner reagerar på ek, sätter de en producents skicklighet på prov, när det gäller att välja rätt tunnor och den bästa tiden att placera Assyrtiko i tunna.

Många vinproducenter försökte skapa ett ”ekigt” vin i hopp om att det skulle visa sig mer acceptabelt för moderna vinentusiaster. Tyvärr visade detta bara den relativt obarmhärtiga sidan av dessa vita vindruvor, och resulterade i viner som inte var så lyckade. Dock, i händerna på skickliga vinproducenter i Drama regionen har de använts med fantastiska framgångar under de senaste åren.

Dafni: Dessa växer traditionellt på Kreta, och var nära att bli utrotade innan de räddades av Lampros Lyrarakis. Dessa vita vindruvor bär namnet Dafni vilket är ordet för lager på grekiska och vinet gjort på dem har liknande arom. Tidiga försök till vinberedning resulterade i flera vita druvsorter med en fruktig päron-liknande doft och en mycket subtil nivå av surhet. I händerna på rätt vinmakare, anser många att Dafni kan göra ett vitt vin till bland de bästa Grekland har att erbjuda.

Debina: Debina hör hemma i Albanien och Epirus, ett område i nordvästra Grekland. Traditionellt blandas dessa vita vindruvor med både röda Bakari och Vlachiko druvor för att skapa ett mousserande rosé, semitorrt vin. De används även för att göra ett brett utbud av enstaka sorters viner. Om du är intresserad av att köpa vin som är gjort av en enda sorts vita vindruvor, kanske du upptäcker att ett torrt vin, gjort på Debina druvor passar din smak ganska perfekt.

När man läser om hur andra beskriver de enskilda vinvarianterna som görs med Debina, är den vanligaste beskrivningen av deras doft som gröna äpplen. De producerar ett vitt vin med måttliga halter av syra och alkohol med en distinkt kryddig eller äpplig doft som beskrivs som mycket uppfriskande.

Lagorthi: Lagorthi används för närvarande av endast tre vitvinstillverkare i Grekland. Dessa är Antonopoulos, Gerovassiliou och Oenoforos, men trots detta faktum anses de vara en av de mest respekterade av alla grekiska vita vindruvor. Om du köper vin på nätet, bör du leta efter ett grekisk vitt vin gjort på dessa spektakulära vita vindruvor.

Ungefär som de Dafni, var Lagorthi på väg att försvinna helt och hållet fram tills Konstantinos Antonopoulos, grundaren av vinodlingar med samma namn i Patra, Peloponessos åter lät odla dem. Viner gjorda av dessa vita vindruvor är kända för sin styrka, med alkoholhalter på över 12 procent, de hyser dock en rätt krämig smak med en härlig blommig hint som inte kan uttryckas nog under vinframställningen.

Malagousia: Malagousia är kända för sina aromatiska citrus-smaker och hör hemma i ett område som ligger i norr eller Patras, andra sidan av Korintiska viken. Dessa vita vindruvor gynnades av Evangelos Gerovassiliou som startade sin karriär som enologist på Domaine Carras i Halkidiki och sedan gick för att grunda sin egen egendom i slutet av 80-talet. Han var först med att odla dessa speciella vita vindruvor med sin förmåga att beblandas väl med andra druvsorter.

I sin Kitma Gerovassiliou använder Evangelos dessa vita vindruvor att blanda med Assyrtiko i skapandet av ett vitt vin som har härliga fruktdofter och en ”middle body”. Chateau Matsa är känt för att producera en enda sort Malagousia i Attika, med det varma torra klimatet som visat sig accentuera de komplexa fysionomierna i dessa vita vindruvor.

Monemvasia: Monemvasia anses antingen vara den ursprungliga druvan eller en grupp av druvor som används för att producera Malvasia (även känd som Madeira eller Malmsey). Dessa viner producerades under den tid då handeln med dem var centrerad i de medeltida städerna längs den sydöstra kusten av Peloponessos. Det finns en myt som påstår att namnet Malvasia faktiskt är en förvanskning av Venetianarna från namnet Monemvasia, men det finns inget som riktigt backar upp detta påstående.

Vid skiftet till 1400-talet hade vinframställning av vita vindruvor och vinproduktionen i Malvasia till stor del körts om av Kreta, tillsammans med flera andra Egeiska öar. Eftersom påverkan av denna världshandelsport började dö ut, gjorde även områdets vinproduktion det. Vid sekelskiftet hade den ottomanska ockupationen nästan helt stoppat all vinproduktion i hela området. Idag begränsas odlingen av dessa vita vindruvor nästan uteslutande till Paros i Kyklades. Dessa druvor är kända för att vara tidigt mognande och producerar ett vitt vin med en stark doft med låg surhetsgrad och mycket socker.

Frågor och svar:

Vilka vita vindruvor är kända för sin surhet och odlas på Paros och Santorini?

Aidani Aspro.

Vilken roll spelar Athíri i produktionen av vitt vin i Grekland?

De spelar en mycket viktig roll i produktionen av vitt vin i Grekland och används ofta i blandningar med andra druvsorter.

Vad är en av de mest utmärkande dragen hos Assyrtiko?

När de odlas i södra Medelhavsområdet har de höga nivåer av syra när de är fullt mogna.

Vilken druva var nära att bli utrotad innan den räddades av Lampros Lyrarakis?

Dafni.

Vilken druva anses vara en av de mest respekterade av alla grekiska vita vindruvor?

Lagorthi

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.