Hem » Vin Skola » Hur drack de gamla grekerna vin?

Hur drack de gamla grekerna vin?

26_itemthemeimage_4939-jpg - Vinjournalen.se

Om Dionysus någonsin existerat eller ej får vi nog aldrig veta, men vi kan alltid spekulera i vad man hade i glaset under antikens grekland. Gamla skrifter kan berätta att man delade in vin i tre kategorier: Sött, torrt och surt. Vidare fanns det vita respektive ”svarta” viner som man på den tiden kallade dem. Det finns många områden som genom tiderna blivit omnämnda i samband med vin i antik grekisk litteratur, bland annat följande:

  • Kreta
  • Kos
  • Naxos
  • Limnos
  • Lesbos
  • Thrakien (idag på Balkanhalvön)

Naturligtvis såg vintillverkligen annorlunda ut i antikens Grekland än vad den gör idag. Sura viner tillverkades ofta på omogna druvor och enligt Homeros koncentrerades druvorna genom att man lade dem på stråmattor i solen där alkoholhalten ökade. Konserveringsmetoderna var inte särskilt hållbara, och oxidering skedde snabbt. Man kan tänka sig att vinerna hade en ganska märklig nötaktig och söt smak.

I antikens Grekland drack man inte bara vin för njutningens skull. Drycken ansågs som mycket hälsosam och var en viktig del inom medicinvärlden. Vinet var ofta basen för mediciner där man tillsatte andra ingredienser som rötter, örter och olivolja. Med dessa elixir kunde man bland annat bota vanliga åkommor som mensvärk och depression.

Men vad drack man vinet ur då? Kärl av olika storlekar och material tros vara en vanlig behållare för vin. Det var inte ovanligt att man delade ett kärl vin som rymde runt fyra vinflaskor i nutidens mått. Dessa kunde vara gjorda av till exempel lera, brons, guld eller djurhorn. Ofta var de utformade med en rund botten vilket gjorde det omöjligt att ställa ned kärlet, alltså pekar mycket på att man halsade ett kärl själv eller med andra utan avbrott.

Frågor och svar:

Vilka kategorier delade man in vin i under antikens Grekland?

Man delade in vin i tre kategorier: Sött, torrt och surt.

Vilka områden blev omnämnda i samband med vin i antik grekisk litteratur?

Kreta, Kos, Naxos, Limnos, Lesbos och Thrakien.

Hur tillverkades sura viner under antikens Grekland?

Sura viner tillverkades ofta på omogna druvor och koncentrerades genom att man lade dem på stråmattor i solen där alkoholhalten ökade.

Varför ansågs vinet som hälsosamt under antikens Grekland?

Vinet var en viktig del inom medicinvärlden och användes som bas för mediciner där man tillsatte andra ingredienser som rötter, örter och olivolja.

Vilka material användes för att tillverka kärl för vin under antikens Grekland?

Kärl kunde vara gjorda av till exempel lera, brons, guld eller djurhorn.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.