Grekisk sallad med granatäpple och Sauvignon Blanc

På varma dagar orkar man inte stå vid spisen. Men kan slänga ihop en snabb och krispig sallad som blir en god stand-alone rätt eller till grillbuffén. Salladen blir extra piffig med några granatäppelkärnor!
Från Greklands vinvärld kommer också vårt tips till middagsvin, ett torrt och smakfullt vitt vin förhöjer lyxkänslan. Börja med att marinera löken en stund, så att löksmaken inte tar överhand.

Lökmarinad
Skiva 1 stor rödlök i tunna skivor och lägg i 1 del olivolja och en halv del vitvinsvinäger. Låt stå i en kvart.
Sallad

  • Skölj och skär romanasallad, blanda med en näve ruccola.
  • Skär och skiva 6 plommontomater, 1 röd och 1 grön paprika, en halv skalad gurka som du skivar på tvären.
  • Blanda i 15 svarta oliver gärna med kärnorna kar. Det blir så mycket godare.
  • Kärna ur ett granatäpple (enbart kärnor, inte det vita i skalet).
  • Krydda med salt, peppar och släng i några färska oreganoblad.
  • Blanda salladen tillsammans med den marinerade löken.
  • Lägg upp allt fint på tallrikar eller i en lågkantad salladsskål.
  • Ta en förpackning Fetaost på 150 g. Istället för att smula sönder den över salladen blir det mycket godare om du skär biten i ett kors så det blir i 4 trianglar.
  • Lägg fetan på toppen. Ringla lite olivolja över osten och strö på torr oregano.

Grekiska vintipset
Alpha Estate White 2008, Grekland, (75750), pris 169 kr

Detta är ínte det typiska Retsinavinet, utan en fräsch, ljusgul och druvtypisk Sauvignon Blanc från Alpha Estate i distriktet Amyndeon i Grekland, ett av landets svalaste vinodlingsområden. Det vita, fräscha Alpha Estate White årgång 2008 är ett riktigt gott fynd. Det ingår i beställningssortimentet så passa på att ladda upp med några flaskor till sommaren. Nyanserat vin med härlig krisig syra och välutvecklad doft och smak av svarta vinbär, vinbärsblad, krusbär och citrus. God eftersmak. Vinet passar utmärkt som antingen aperitif eller till fisk och skaldjur. Perfekt till en grekisk sallad. Alpha Estate grundades av två grekiska vinmakare så sent som på slutet av 90-talet. Förutom de inhemska vindruvorna Xinomavro, Malagousia och Mavrodaphne odlas även bland annat Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Tannat, Merlot, Montepulciano.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •