
Bland de många traditionella drycker som är populära i den italienska kulturen är utan tvekan Grappan. Ursprungligen tillverkades Grappa i en stad som heter Bassano del Grappa i norra regionen Veneto och den är egentligen en biprodukt när man gjorde vin och görs av pressade druvrester, skal och stälkar, som blivit över efter vinproduktionen och som ger Grappan härliga och lite beska aromer.
Grappan av idag
Redan för många århundraden sedan tillverkades Grappa för fattiga bönder som inte hade råd att köpa dyrt vin, men hur god den egentligen var i början vet man inte riktigt. Tack vare moderna metoder inom destillation och tillsatser av flera ingredienser har grappakulturen växt sig stark jorden runt. Idag har Grappan utvecklats och

förfinats och intagit en värdig position som ett alternativ till konjak och annan starkstprit som en avéc, apéritif eller som stand alone drink. Alkoholhalten ligger normalt mellan 30 och 50 procent.
Grappa produceras idag överallt i Italien, men det är främst i Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Trentino Alto Adige liksom Lombardiet och Piemonte där de flesta och mest kända destillerierna finns. Även om Grappa säljs överallt så är det ändå nästan bara ett dussintal vingårdar som producerar Grappa i hela Italien.
Olika typer av Grappa
Det finns många varianter av Grappa som framställs av olika druvor. Grappaexperter tittar på ålder, lagring, typ av träfat, färg, typ av druva och olika tillsatser och aromer som alla bidrar till att ge Grappan dess specifika smak. Man tittar främst på att Grappan är välgjord och att doften är behaglig.
Giovane – en ung vit Grappa som är ganska transparent med en torr och ren smak
Affinata – som buteljeras efter att ha lagrats på träfat 12 månader på träfat
Invecchiata – lagrats upp till 18 månader på träfat
Stravecchia – en äldre Riserva Grappa ha lagrats längre än 18 månader
Aromatica – är en aromatisk Grappa gjord av aromatiska druvor som exempelvis Muscat, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Malvasia
Monovitigno – produceras med mäsken av en enda specifik druvsort
Polivitigno – produceras på rester från många olika sorters druvor
Aromatizzata – tillsatser av en eller flera aromatiska vegetabiliska essenser och örter, vanligtvis frukt som hallon, björnbär, persika och där exempelvis enbär och lakrits står för aromen.
Provsmaka!
På en provsmakning kan man ofta få ett glas mjölk för att balansera smaken på tungan när man provar olika sorters Grappa och bland kan man också se att den som provar gnider in några droppar av Grappa på baksidan av handen och doftar på den.