Hem » Vin Fakta » Grappa – italienarnas livexlexir

Grappa – italienarnas livexlexir

Bassano del Grappa
Bassano del Grappa

Bland de många traditionella drycker som är populära i den italienska kulturen är utan tvekan Grappan. Ursprungligen tillverkades Grappa i en stad som heter Bassano del Grappa i norra regionen Veneto och den är egentligen en biprodukt när man gjorde vin och görs av pressade druvrester, skal och stälkar, som blivit över efter vinproduktionen och som ger Grappan härliga och lite beska aromer.

Grappan av idag

Redan för många århundraden sedan tillverkades Grappa för fattiga bönder som inte hade råd att köpa dyrt vin, men hur god den egentligen var i början vet man inte riktigt. Tack vare moderna metoder inom destillation och tillsatser av flera ingredienser har grappakulturen växt sig stark jorden runt. Idag har Grappan utvecklats och

Noceto Grappa - John Joh
Noceto Grappa – John Joh

förfinats och intagit en värdig position som ett alternativ till konjak och annan starkstprit som en avéc, apéritif eller som stand alone drink. Alkoholhalten ligger normalt mellan 30 och 50 procent.

Grappa produceras idag överallt i Italien, men det är främst i Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Trentino Alto Adige liksom Lombardiet och Piemonte där de flesta och mest kända destillerierna finns. Även om Grappa säljs överallt så är det ändå nästan bara ett dussintal vingårdar som producerar Grappa i hela Italien.

Olika typer av Grappa

Det finns många varianter av Grappa som framställs av olika druvor. Grappaexperter tittar på ålder, lagring, typ av träfat, färg, typ av druva och olika tillsatser och aromer som alla bidrar till att ge Grappan dess specifika smak. Man tittar främst på att Grappan är välgjord och att doften är behaglig.

Giovane – en ung vit Grappa som är ganska transparent med en torr och ren smak

Affinata – som buteljeras efter att ha lagrats på träfat 12 månader på träfat

Invecchiata – lagrats upp till 18 månader på träfat

Stravecchia – en äldre Riserva Grappa ha lagrats längre än 18 månader

Aromatica – är en aromatisk Grappa gjord av aromatiska druvor som exempelvis Muscat, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Malvasia

Monovitigno – produceras med mäsken av en enda specifik druvsort

Polivitigno – produceras på rester från många olika sorters druvor

Aromatizzata – tillsatser av en eller flera aromatiska vegetabiliska essenser och örter, vanligtvis frukt som hallon, björnbär, persika och där exempelvis enbär och lakrits står för aromen.

Provsmaka!

På en provsmakning kan man ofta få ett glas mjölk för att balansera smaken på tungan när man provar olika sorters Grappa och bland kan man också se att den som provar gnider in några droppar av Grappa på baksidan av handen och doftar på den.


Frågor och svar

Hur många grappa sorter finns det?

Det finns åtta kategorier av grappa som innehåller mängder av undervarianter.

Vilken är den bästa grappan?

Det beror helt på vem du frågar och vilka preferenser som gäller.

Vilket är den bästa grappan på Systembolaget?

Omöjligt att svara på då det beror på personliga preferenser. Helst i ett grappa-glas som håller kvar smaken i drycken. Grappa har en unik och svårbeskriven smak – en del älskar den, andra liknar den vid flygbränsle.

Hur serveras grappa?

Helst i ett grappa-glas som håller kvar smaken i drycken.

Vad kännetecknar grappa smak?

Grappa har en unik och svårbeskriven smak – en del älskar den, andra liknar den vid flygbränsle.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.