Veckans vinfråga: “Kan man verkligen lita på att vinet verkligen är ekologiskt?” 

Många kör nu den gröna vågen och det utbudet på Systembolaget ökar konstant med nya ekologiska viner. Dessutom tror man på Systembolaget att försäljningen av ekoviner kommer att öka ytterligare med 10 % till de närmaste fem åren när det gäller hela det ekologiska utbudet. Det här är en bra utveckling!

Tidigare har man från producenthåll sagt att det är en myt att inte kunna lita på att vinet verkligen är ekologiskt, men idag vet vi lite bättre.

Samtidigt med att utbudet av ekologiska varor inom mat och dryck ökar, börjar också larmrapporter att komma in från olika håll som gäller hela det ekologiska utbudet.

En matproducent ansöker om att få använda konventionell jalapeño i ekologisk jalapeñosås. En matkedja har hittat spår av bekämpningsmedel i sina ekologiska russin. Och nu i veckan rapporterar en kritisk matsida på nätet att man även hittat spår av bekämpningsmedel i ekologiskt vin.

Man blir inte förvånad.  Det är inte en lätt sak att driva ett ekologiskt vinjordbruk sida vid sida av konventionella vinodlingar, där man använder och förmodligen alltid har använt, bekämpningsmedel. Vi vet att även ekologiska odlingar har drabbats av gifter via överföring, via jord, luft etc.

Man ska heller inte sticka under stol med att det säkert finns en och annan mat- och dryckesproducent som kanske ser genom fingrarna med det ekologiska om det uppenbarar sig en chans att spara en slant, även om de allra flesta säkert är seriösa och ärliga.

Någon garanti finns alltså inte. Det bästa i detta sätt är att lära sig märkningarna.

De ekologiska ambitionerna på Systembolaget är utan tvekan höga och vi tror att man som kund kommer långt med att titta efter den ekologiska och etiska märkningen. Här kan man både söka på Systemets hemsida och läsa på hylllpatsen.

 

Det finns även internationella märkningar som etiska certifieringar, exempelvis Fairtrade och Fair for life.

De internationella ekologiska märkningarna (som även finns på flaskan) certifierar vinet av en oberoende kontrollorganisation med transparenta krav. Här är de vanligaste:

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy