Hem » Vin Fakta » Britterna har fått vingårds-vansinne!
Vin Fakta

Britterna har fått vingårds-vansinne!

322 - Vinjournalen.se

Antalet brittiska vingårdar som öppnas varje år når ständigt rekordhöjder. 80 vingårdar öppnade enbart förra året. En astronomisk ökning om man jämför med 2016, då det var 64 nya vingårdar och 36 nya vingårdar för fem år sedan. Vinindustrin är nu en av Storbritanniens snabbast växande områden och arealen för vinstockar har ökat med 135% under de senaste 10 åren.

323 - Vinjournalen.se

För bara ett 15 år sedan smålog man lite åt den som villa öppna vingård i regniga England, så hur kommer det sig att man helt plötsligt vill producera vin här? Och vad ska man sedan göra med vinet så här i Brexit – tider?

Det finns flera skäl:

  • För det första så betyder inte Brexit slutet på historien. Det går självklart att förhandla fram handelsavtal med de länder som man göra vill exportera till och importera ifrån. Indien är ett intressant land som EU har uteslutit och britterna gärna vill handla mer med, inte bara när det gäller vin.
  • Engelska vingårdar har också blivit en fashionabel investering för finanshajarna i London men även mannen på gatan som har lite extra cash över, sneglar gärna på den och annan vinaktie.
  • Det är heller inte lika dyrt att öppna en vingård i Storbritannien än att köpa en etablerad vinodling ute i Europa eller någonstans i nya världen.
  • Man börjar också att se att viner från England och Wales gör mycket bra ifrån sig och utmärkt sig, både på hemmamarknaden och i internationella vinkretsar.
  • Det allt varmare klimatet och ett alltmer ökat miljöintresse visar också att vingårdsägare börjar bli ett intressant karriärval.
324 - Vinjournalen.se
Vingård i Lamberhurst, Kent

Som ett exempel kan nämnas att Stephen Skelton, Master of Wine och konsult till ett antal engelska vinproducenter, i en intervju för en tid sedan berättar att denna växtsäsong, 2018, varit oöverträffad med druvor som har en utomordentligt bra volym- och kvalitetssäkerhet. Man har varken haft frost eller hagel och med en fin 100% fruktsättning, så räknar man med att kunna skörda i september.

Alla dessa fakta gör det självklart intressant att för vinentusiaster att bli vinproducenter. Framför allt engelska mousserande viner som står för två tredjedelar av Storbritanniens produktion. Och vingårdarna har fått stöd från skilda håll. Flera brittiska vingårdar har redan blivit hovleverantörer och får sätta det kungliga vapnet på etiketten.

Men. Även Storbritannien drabbas just nu av en markant värmebölja och har 0% i nederbörd. En droppe regn då och då är bättre än torka. Vi får se hur det hela slutar för de nya brittiska vingårdarna.

Så här har vi skrivit tidigare om vin i Storbritannien:

Frågor och svar:

Hur många nya brittiska vingårdar öppnades förra året?

80 nya vingårdar öppnades förra året.

Hur mycket har arealen för vinstockar ökat under de senaste 10 åren?

Arealen för vinstockar har ökat med 135% under de senaste 10 åren.

Varför har engelska vingårdar blivit en fashionabel investering?

Engelska vingårdar har blivit en fashionabel investering för både finanshajar i London och vanliga människor med lite extra pengar över.

Vilken typ av vin står för två tredjedelar av Storbritanniens produktion?

Engelska mousserande viner står för två tredjedelar av Storbritanniens produktion.

Vilka faktorer har gjort det intressant att bli vingårdsägare i Storbritannien?

Faktorer som det allt varmare klimatet, ökat miljöintresse och framgångar för engelska viner på hemmamarknaden och internationellt har gjort det intressant att bli vingårdsägare i Storbritannien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.