Hem » Vin Fakta » Veckans fråga: Hur prestigefullt är det att bli Master of Wine?

Veckans fråga: Hur prestigefullt är det att bli Master of Wine?

Veckans fråga:  Jag skulle vilja fortsätta jobba professionellt med vin och framförallt på en internationell marknad.  Har funderat en tid på att kvalificera mig till Master of Wine. Jag vet att utbildningen tar tid, är krävande och är mycket renommerad utomlands, men hur prestigefull är den egentligen i Sverige?

mw1

Master of Wine (MW) anses allmänt inom vinindustrin som en av de högsta kvalificeringarna inom vin, även i Sverige, och om du kanske vet är detta en kvalificering som utfärdas av Institute of Masters of Wine i Storbritannien.

Kvalificeringen till Master of Wine ger verkligen trovärdighet, respekt och prestige till den som professionellt vill arbeta med vin och skapa sig ett känt namn inom internationella vinkretsar. Kvalificeringen öppnar en hel del dörrar för den som antingen vill bedöma i vintävlingar, föreläsa på vinkurser, leda provningar eller på något sätt utvärdera några av världens främsta viner – och ha hela världen som arbetsmarknad.

Master of Wine är nog världens mest respekterade och prestigefyllda titel inom vinkunskap, särskilt om du vill ha en professionell och lönsam karriär utomlands. Här gäller det att visa sin höga kunskap och förmåga inom vinområdet.

Även om kvalificeringen till Master of Wine kan ses som en olympisk guldmedalj inom vin, så är det långt ifrån lika många som har kvalificerat sig till MW. Sedan 1955, då Institute of Masters of Wine grundades, har endast 340 personer i 24 länder kvalificerat sig, exempelvis vinproducenter, oenologer, återförsäljare och vinskribenter. Endast tre svenskar har en MW kvalificering: Ulf Sjödin, Head of Category Management på Systembolaget, vinkonsulten Madeleine Stenwreth och Louise Sydbeck, som tillsammans med sin man bedriver vinhandel med exklusiva viner i Frankrike.

Den som vill kvalificera sig till MW har en hård och lång träning i flera steg framför sig, som består examinationer med både tuffa teoriprov och praktiska delar, muntliga och skriftliga. Institutet har också en etisk kod som man måste förhålla sig till. Man granskas alltså både kunskapsmässigt och personlighetsmässigt mycket noggrant. I gengäld får man säkert också ett extensivt branschnätverk genom att man då är medlem i organisationen Institute of Masters of Wine.

Jennifer Simonetti-Bryan MW är en av de få kvinnor som kvalificerat sig till MW och berättar om utbildningen i en intervju.

Frågor och svar:

Vad är Master of Wine?

Master of Wine är en hög kvalificering inom vinindustrin som utfärdas av Institute of Masters of Wine i Storbritannien.

Hur prestigefull är Master of Wine i Sverige?

Master of Wine anses vara en högt respekterad kvalificering även i Sverige och ger trovärdighet, respekt och prestige till den som vill arbeta professionellt med vin.

Vilka möjligheter öppnar sig för den som har en kvalificering som Master of Wine?

Kvalificeringen öppnar dörrar för att bedöma i vintävlingar, föreläsa på vinkurser, leda provningar eller på något sätt utvärdera några av världens främsta viner – och ha hela världen som arbetsmarknad.

Hur många personer har kvalificerat sig till Master of Wine?

Sedan 1955 har endast 340 personer i 24 länder kvalificerat sig till Master of Wine.

Vilka krav ställs det på den som vill kvalificera sig till Master of Wine?

Den som vill kvalificera sig till Master of Wine har en hård och lång träning i flera steg framför sig, som består examinationer med både tuffa teoriprov och praktiska delar, muntliga och skriftliga. Institutet har också en etisk kod som man måste förhålla sig till.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.