Hem » Ekologiskt viner » Vin och det ekologiska fotavtrycket

Vin och det ekologiska fotavtrycket

Idag pratas det mycket om det ekologiska fotavtrycket och att minska koldioxidutsläppen. Det samma gäller förstås också inom vinindustrin. Vilka är de största miljöriskerna när det gäller koldioxid och hur hanterar man dessa? Vad gör vinindustrin för något som är bra?

Faktum är att vinproducenter redan idag gör ganska mycket för att värna om miljön. Några av dessa saker kommer kanske att förvåna dig?

Återanvändning är bra.

Många vinodlare återanvänder tomma returflaskor och fyller på dessa med nästa års vin. Det finns idag tillverkare av returglasflaskor som används över hela världen, men samtidigt vill man inte att flaskorna ska resa alltför lång väg innan de kommer till vingården.

Korkåtervinning är bra.

Idag samlar man in och återanvänder mycket kork. Det amerikanska företaget Yemm & Hart samlar in korkar för att återvinna dessa till andra produkter exempelvis korkmattor, underlägg m.m. Ett annat företag “Corks for children” samlar korkar och donerar intäkterna till välgörenhet för barn.

Vad kan du själv göra?

Närodlat är bra.

Nu är inte Sverige en stor vinproducent och vi importerar vårt mesta vin. Långväga transporter slår då givetvis på koldioxidutsläppet. Fundera på hur din vinflaska kommer till dig? Hur lång tid har det tagit och hur lång väg har den transporterats? Ju mindre transportsträcka, ju bättre för miljön. Något att tänka på för alla och en var.

Ekologisk odling är bra.

Tänker du på miljön, så kan du dricka ekologiskt vin. Systembolagets utbud av ekoviner utökas i en jämn takt. Fråga efter ekoviner och tala med vinexperter om biodynamiska och hållbart odlade viner, om du vill lära dig mer.

Att jämföra är bra.

Antalet vingårdar som väljer ekologiskt jordbruk ökar hela tiden men även kvaliteten på de druvor man använder. Allt eftersom tekniken för ekologiska produktionsmetoder avancerar så blir också smaken på vinet allt bättre. Bra både för dig och miljön. Jämför viner, lär dig mer om odling och om vika producenter du vill välja.

Har du tur så kanske du hittar närodlat vin? Här på Skrea Backe i Falkenberg växer druvan Solaris. Lars-Börje och Lollo berättar om sin nystartade vingård, om de förväntningar de har och de lärdomar de får.
https://youtu.be/xifDpmmbfew

Frågor och svar:

Vilka är de största miljöriskerna när det gäller koldioxid och vinproduktion?

Långväga transporter av vinflaskor och användning av kemikalier i odlingen är några av de största miljöriskerna.

Hur hanterar vinindustrin koldioxidutsläppen?

Vinproducenter återanvänder tomma returflaskor och samlar in och återvinner kork. Dessutom ökar antalet vingårdar som väljer ekologiskt jordbruk.

Vad gör vinindustrin för något som är bra för miljön?

Vinproducenter återanvänder tomma returflaskor och samlar in och återvinner kork. Dessutom ökar antalet vingårdar som väljer ekologiskt jordbruk.

Vad kan man som konsument göra för att minska sitt ekologiska fotavtryck när det gäller vin?

Man kan välja närodlat vin för att minska transportsträckan och välja ekologiskt vin för att stödja hållbart jordbruk. Dessutom kan man jämföra olika viner och lära sig mer om odling och producenter.

Finns det någon närodlat vinproduktion i Sverige?

Ja, det finns exempelvis en vingård på Skrea Backe i Falkenberg som odlar druvan Solaris.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.