Till Millésime Bio, den stora internationella ekologiska vinmässan den 25 – 27 januari i Montpellier, har nu över 900 ekologiska vinproducenter från England, Bulgarien,Argentina, Chile, Ungern, Slovenien, Grekland, Österrike, Spanien och Nya Zeeland har anmält sig som utställare. Mässan etablerades 1993 av organisationen Sudvinbio och den är veckan samlas tiotusentals besökare för att prova och diskutera ekologiskt vin. Även Sverige ska hålla ett föredrag i programmet. Det är Business France som i Sverige stödjer franska verksamheter i Sverige som ska prata om berättar om Sverige och ekologiska viner.

I samband med årets mässa har man gjort en undersökning kring ekovin och konsumtion. Man fann framförallt tre intressanta rön:

  • Även om i Europa äldre personer dricker mer vin än yngre, så  är det de yngre som är de största ekologiskt vinkonsumenterna. Den trenden syns främst i Frankrike, Tyskland, England och Sverige.
  • Det verkar vara kvinnor som är mer ekologiskt medvetna och som är de lojala ekologiska vinkonsumenterna. Återigen gäller detta främst i Tyskland, Storbritannien och Sverige,, medan endast 46,3% kvinnor i Frankrike väljer ekologiska viner.
  • Jämfört än den genomsnittliga vinkonsumenten, så är den ekologiska vindrickaren också mer intresserad av nyttig och gärna då ekologisk mat samt miljö. Man vill alltså en dricka ansvarsfullt. I Frankrike är exempelvis 86,9% av ekokonsumenterna beredda att betala mer för vinet för att skydda miljön, mot 56,9% av franska folket som helhet.

Vill du läsa hela undersökningen kan du ladda ner en pdf här.

Så här kul såg det ut 2014 på Millesime Bio

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy