Valpolicella – möt vinmakerskan Cristiana Bettili

valpolicella-–vinflaska glas och tunna

Vi ska åka till Valpolicella och det ekologiska vinföretaget Cristiana Bettili Wines ligger i Pescantina, öster om Gardasjön i Verona och träffa vinmakerskan Cristiana Bettili som är en starkt oberoende vinproducent som satsar fullt ut på sina ekologiska viner.

Lite historia

Vinfamiljen Bettili kommer ursprungligen från staden Soave men det är här på Veronas kullar som familjen har odlat druvor på sluttningarna i distriktet Valpolicella och gjort goda viner med en stor passion allt sedan 1800-talet.

Idag består det ekologiska familjeföretaget Cristiana Bettili Wines av fyra företag:

I slutet på 70-talet köpte pappa Siro Tenuta Vignega, en gammal egendom med 8 hektar gamla vinstockar som historiskt tillhörde den ädla familjen Serego Alighieri, direkta ättlingar till Dante. Vingårdarna i Tenuta Vignega ligger i den norra delen av Pescantina, precis nära Sant’Ambrogio di Valpolicella i det klassiska området Valpolicella DOC. Druvorna växer på sluttningar på 140 m över havet i ett milt och torrt klimat där de närliggande bergen fläktar skönt. Här odlas de traditionella Valpolicella druvorna bland annat Corvina och Corvinone.

Valpolicella-cristiana-bettili
Vinmakerskan Cristiana Bettili

Vidare äger man Tenuta Sorsei och Tenuta Plozner som idag har 43 ha vinstockar i regionen Friuli Grave DOC och som Cristiana köpte så sent som 2013. Här växer lite andra druvor som exempelvis den läckra lokala Friulano, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Merlot, Moscato Giallo men även Glera för att producera Prosecco.

Den fjärde vingården Tenuta Monte Tomelon på berget Tomelons sluttningar och som ingår i Cristiana Bettili Wines köptes 2015.

Cristiana har omvandlat alla vingårdar till ett ekologiskt jordbruk, något annat är fullständigt otänkbart för henne. Vi ska få höra varför.

Ett starkt ekologiskt driv

Idag drivs företaget av henne själv. Cristiana är en energisk affärskvinna en kvinna som har många järn i elden. Men vi backar lite.

Det var i slutet av 90-talet som Cristiana arbetade tillsammans med sin far Siro och lärde sig hantverket. Hon blev en duktig vinmakerska och visade snabbt sin passion för att göra goda viner. Hon är en kvinna som arbetar med vad hon allra helst av allt vill. Vin.

valpolicella-cristiana-bettili-wines

Det har varit en stor utmaning för Cristiana att satsa på ekologisk vinodling och omvandla alla sina vingårdar. Sedan 1999 arbetar man efter ekologiska metoder som certifierats av italienska BIOS som kontinuerligt ser till att vingårdarna följer BIOS certifieringslagar under hela produktionsprocessen från druva till flaska.

Cristiana sätter likhetstecken mellan livskvalitet och omtanke om miljön och för henne är det en omöjlighet att framställa vin utan att välja att arbeta ekologiskt i vingårdarna utan kemiska gödningsmedel av något slag, varken herbicider, insekticider eller genmanipulerade organismer för att slutligen producera viner som värnar om vår omgivning och främjar en biologisk mångfald.

Samtidigt som vingårdarna renoverades, vilket tog flera år, utbildades hennes team i att bedriva ett ekologiskt jordbruk, vad det egentligen betyder. Att involvera alla är viktigt för Cristiana men även för att arbetet ska fungera smidigt i vingårdarna.  Det har varit en utmaning för henne eftersom alla fyra vingårdar skiljer sig åt i jordmån och även druvor.

Cristiana har valt en speciell teknik för att beskära och binda upp vinrankor som kallas Guyot. Andra metoder kan vara Gobelet, Cordon och Pergola.

Vinrankans hälsa påverkas av hur arbetet utförs och i förlängningen naturligtvis för druvornas och vinets kvalitet. Vi beskär och binder rankorna från marken för att minska risken för svamp och mögel. Det är ett tålamodsprövande arbete men nog så viktigt.

Cristiana valde också Guyot-metoden för att den bäst passar för just den här jorden och klimatet. Sen har hon tagit hänsyn till vilka druvor som odlas och hur man odlar och skördar. Enligt Guyot-metoden växer rankan i spaljéer med ståltråd och som står i långa rader.  

Valpolicella-priser-valpolicella-ripasso-superiore
Några av de många priser som vinet Tenuta Vignega Valåolicella Ripasso erhållit!

Cristianas viner

De viner som ingår i vinportföljen Cristiana Bettili Wines kallar hon för ”organic fashion wines”. Som konsument gör man ett medvetet val när man väljer ekologiska viner.

Här finns det ekologiska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore (3040) som också finns i fasta sortimentet på Systembolaget. Vi ska titta lite på hur det smakar.

Detta är en Valpolicella Ripasso Superiore från 2017 med moderat prislapp på 139 kr.

En granatröd Valpolicella med en vacker fruktbouquet och ett med fin, rostad fatkaraktär. Vinet är gjort på de klassiska, lokala druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta, samma druvor som finns i Amarone-viner.

Druvorna passar utmärkt för att torka på grund av att de har så tjocka skal. Corvina är den traditionella Valpolicella-druvan som funnits här sedan 300-talet. Idag finns olika sorter och kloner av denna mycket goda och tåliga druva som klarar lite kyligare klimat. Rondinella är lika anpassningsbar och motståndskraftig. Blanddruvan Molinara har dock ett tunt skal men gör vinet lenare och rundare i smaken. Och till sist i detta vin hittar vi en gammal aromatisk druva, Oseleta.

Druvorna är handskördade och torkade som alla appassimentoviner. Efter att de skördats läggs de försiktigt i ett lager i trälådor och torkas i 3-4 månader.

valpolicella-ripasso-superiore

I Cristianas Valpolicella Ripasso Superiore hittar man en härlig komposition av mogna moreller, söta hallon, torra russin och kryddig muskot, allt med drag av choklad. Avslutningen är mycket fruktig och fräsch, eftersmaken behagligt lång. 

Denna Superiore är ett lite mer komplex och utvecklad, mer fylligt än en Ripasso, om man jämför. Ett mycket elegant och lättdrucket vin som vi finner prisvärt.

Ett finare Ripasso-vin som detta serveras gärna tillsammans med grillat kött, en lammkotlett, vegorätter baserade på svamp eller lagrade ostar.

Mer om italienska viner:

Frågor och svar:

Var ligger Cristiana Bettili Wines och vilken typ av vinproducent är det?

Cristiana Bettili Wines ligger i Pescantina, öster om Gardasjön i Verona och är en ekologisk vinproducent.

Vilken historia har vinfamiljen Bettili och var odlar de sina druvor idag?

Vinfamiljen Bettili kommer från staden Soave men har odlat druvor på sluttningarna i distriktet Valpolicella sedan 1800-talet. Idag odlar de druvor på fyra olika vingårdar, varav en ligger i Valpolicella DOC och de övriga i Friuli Grave DOC.

Varför har Cristiana Bettili valt att satsa på ekologisk vinodling?

Cristiana Bettili anser att livskvalitet och omtanke om miljön hänger ihop och att det är omöjligt att framställa vin utan att välja att arbeta ekologiskt i vingårdarna. Hon har omvandlat alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk och arbetar utan kemiska gödningsmedel, herbicider, insekticider eller genmanipulerade organismer.

Vilka druvor används i Cristianas Valpolicella Ripasso Superiore och hur görs vinet?

Valpolicella Ripasso Superiore görs på de klassiska, lokala druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Druvorna torkas i 3-4 månader innan de används för vinproduktionen. Vinet har en fruktig och kryddig smak med inslag av choklad och passar bra till grillat kött, lammkotlett, svampbaserade rätter eller lagrade ostar.

Vad kallas den teknik som Cristiana Bettili valt för att beskära och binda upp sina vinrankor?

Cristiana Bettili har valt Guyot-metoden för att beskära och binda upp sina vinrankor. Metoden innebär att rankan växer i spaljéer med ståltråd och står i långa rader.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.