Matcha mat och vin på nolltid!

Matcha mat och vin - grillad stek med rött vin

Visst är det svårt att från och till matcha mat och vin och vara säker på att verkligen servera det där perfekta vinet till just den där maträtten för att ge dina gäster den optimala matupplevelsen? Oavsett du är en duktig vinkonnässör eller ganska otränad när det gäller vin, så kommer du att kunna använda dessa grundläggande tips för att välja och kombinera rätt vin till maten.

Alla vet vi att vinet både kan hjälpa och stjälpa en maträtt när smaker kolliderar och antingen vinet får dominera – vad smakar maten egentligen? Eller så får maten dominera – oj, vad hände med vinet? Drack vi något överhuvudtaget?

marcha mat och vin - vita vinglas på rad

Att matcha mat och vin kan bli den bästa och sofistikerade kombon eller en totalmiss – därför har vi satt ihop den är lilla guiden för att göra det enklare och ge dig några enkla tumregler som du an hålla dig till. Då slipper du både gissa och göra andra godtyckliga val.  Och glöm inte att det ska vara kul att laga mat och dricka ett gott vin till!

Vi tänker oftast på maten precis som vi tänker på vinet, fast då tar vi inte hänsyn till de livsmedel som vi får i oss varje dag. Inte heller till att vinet kan vara mer av en lyxartikel, allt ganska dyrt i förhållande till maten. De flesta av oss är vinentusiaster, vi vet vilka viner vi tycker om, men vi brukar sällan kanske reflektera över vilket vin vi dricker till vilken maträtt, i alla fall till vardags. Och det brukar klaffa ganska bra, eller hur? Det är först på finmiddagen när vi bjudit in andra som det här med att matcha mat och vin börjar bli ett problem.

Det som gör att hela idén med att para ett vin till maten att verka så skrämmande är att många av oss ibland eller ofta kan ha svårt för att bestämma vad som är typiska smaker för en unik druva. Vi är inte de fantastiska vinkännarna som vi känner att vi skulle vilja vara. Vi skulle exempelvis vilja känna dofter och smaker mycket bättre än vad vi faktiskt gör och gärna också veta er om olika typer av vin och vinstilar. Middagslivet kanske hade blivit så mycket lättare?

Men prova våra tips, kom igång med att matcha mat och vin, framstå som en duktig vinkännare och imponera på familj och gäster!  Vi kan visa att specifika vinstilar kan få matsmaker att sjunga! Ja, våra tips är ganska traditionella en vi ska koncentrera oss på mat som våra läsare brukar tycka är svårt att para! Vi kör i två delar. Nästa gång matchar vi olika druvor till mat.

Macha mat och vin - kvinna som äter mat en tallrik

Lätta viner med låg alkoholhalt

Vi tänker inte enbart på vinho verde från Portugal som nästan alltid har en lägre alkoholhalt än andra torra vita viner– det är nog så gott och fräscht! – men massor av vita viner, röda viner och roséviner med endast omkring 5,5 procent alkohol. Jämför du då med viner som ligger på 13,5 procent får du i dig över 1 cl mindre alkohol per ett enda vanligt glas vin.

Alkohol kan förvisso förhöja smaken men om du har de där rätterna som är kryddstarka, ofta asiatiska, notoriskt ”svåra” att matcha till vin, så går du nästan allt säkert om du väljer ett lågalkoholvin. Och även om du går upp ett snäpp till sådär mellan 9 och 11 procent så kommer du fortfarande att känna smaken av umami – den femte smaken – eller den mustiga heta chilismaken i en maträtt.  

Umami kan var svårt!

På tal om umami så kan du faktiskt gå ett snäpp längre. Umami är ju en ganska smakfull jordisk smak som är speciell och inte endast förekommer i asiatisk mat. Tänk mustiga svamprätter, Karl-Johan med flera. Den smakfulla umamismaken som finns i svampar, alla umamirätter har ett vin som blir allra bäst. Vissa röda fungerar också bra. En lättare Pinot Noir kanske kan bli riktigt bra till svamp, tryffel eller vilt som vildsvin. Prova!

Rätter baserade på mjölk och ost

Tänk en mac’n cheese, en ostfondue eller friterad, panerad halloumi. Här behövs inga sura viner utan snarare mer mustiga och robusta men gärna med toner av körsbär och mörk frukt. Prova druvan Sangiovese som finns i många italienska viner.

atcha mat och vn - olika typer av mat och ett glas rosé

Kött – rött eller vitt?

Ett traditionellt tips som alltid fungerar! Antingen du gillar en köttbit eller gör en köttragu så blir det bäst om du ska matcha mat och vin som har liknande egenskaper, det vill säga djärva och kraftfulla röda viner gärna med massor av tanniner som krävs för att stå emot det högre fettinnehållet som finns i rött kött.

Medan kyckling och fågelrätter generellt brukar bli bäst tillsammans med vita viner bör du tänka en sväng till om du lagar kyckling cacciatore om baserar sig på en mustig tomatsås. Då behöver du något kraftigare som exempelvis en smakfull Merlot eller en Cabernet Sauvignon.

Ett ord apropå tomatsås…..

Syra kräver syra. Röda eller vita mycket syrliga viner. Citrussåser, syrliga vinägretter och inte minst tomater är syrliga!  Leta efter smakklockarna och välj viner som har en hög fruktsyra och där klockar är fylld till trekvart.

Tänk regionalt

Det brukar ofta fungera att tänka på var maträtten kommer ifrån och sedan para med ett vin från samma region. Ett italienskt vin med din favoritpasta eller ugnsrostad pizza känns klockrent eller en fransk röd Bordeaux bör kunna bli bra tillsammans med ett glaserat ankbröst.

.

.

Så här parar vi mat och vin med tips:

Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Druvan Dolcetto är berikad med speciella dofter och aromer med finare och med aptitretande fruktiga undertoner.

Artikelnummer: 6377

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Piemonte

Alkohol: 13,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna