Hem » Vin & Mat » Matcha mat och vin på nolltid!
Vin & Mat

Matcha mat och vin på nolltid!

Matcha mat och vin - grillad stek med rött vin - Vinjournalen.se

Visst är det svårt att från och till matcha mat och vin och vara säker på att verkligen servera det där perfekta vinet till just den där maträtten för att ge dina gäster den optimala matupplevelsen? Oavsett du är en duktig vinkonnässör eller ganska otränad när det gäller vin, så kommer du att kunna använda dessa grundläggande tips för att välja och kombinera rätt vin till maten.

Alla vet vi att vinet både kan hjälpa och stjälpa en maträtt när smaker kolliderar och antingen vinet får dominera – vad smakar maten egentligen? Eller så får maten dominera – oj, vad hände med vinet? Drack vi något överhuvudtaget?

marcha mat och vin - vita vinglas på rad - Vinjournalen.se

Att matcha mat och vin kan bli den bästa och sofistikerade kombon eller en totalmiss – därför har vi satt ihop den är lilla guiden för att göra det enklare och ge dig några enkla tumregler som du an hålla dig till. Då slipper du både gissa och göra andra godtyckliga val.  Och glöm inte att det ska vara kul att laga mat och dricka ett gott vin till!

Vi tänker oftast på maten precis som vi tänker på vinet, fast då tar vi inte hänsyn till de livsmedel som vi får i oss varje dag. Inte heller till att vinet kan vara mer av en lyxartikel, allt ganska dyrt i förhållande till maten. De flesta av oss är vinentusiaster, vi vet vilka viner vi tycker om, men vi brukar sällan kanske reflektera över vilket vin vi dricker till vilken maträtt, i alla fall till vardags. Och det brukar klaffa ganska bra, eller hur? Det är först på finmiddagen när vi bjudit in andra som det här med att matcha mat och vin börjar bli ett problem.

Det som gör att hela idén med att para ett vin till maten att verka så skrämmande är att många av oss ibland eller ofta kan ha svårt för att bestämma vad som är typiska smaker för en unik druva. Vi är inte de fantastiska vinkännarna som vi känner att vi skulle vilja vara. Vi skulle exempelvis vilja känna dofter och smaker mycket bättre än vad vi faktiskt gör och gärna också veta er om olika typer av vin och vinstilar. Middagslivet kanske hade blivit så mycket lättare?

Men prova våra tips, kom igång med att matcha mat och vin, framstå som en duktig vinkännare och imponera på familj och gäster!  Vi kan visa att specifika vinstilar kan få matsmaker att sjunga! Ja, våra tips är ganska traditionella en vi ska koncentrera oss på mat som våra läsare brukar tycka är svårt att para! Vi kör i två delar. Nästa gång matchar vi olika druvor till mat.

Macha mat och vin - kvinna som äter mat en tallrik - Vinjournalen.se

Lätta viner med låg alkoholhalt

Vi tänker inte enbart på vinho verde från Portugal som nästan alltid har en lägre alkoholhalt än andra torra vita viner– det är nog så gott och fräscht! – men massor av vita viner, röda viner och roséviner med endast omkring 5,5 procent alkohol. Jämför du då med viner som ligger på 13,5 procent får du i dig över 1 cl mindre alkohol per ett enda vanligt glas vin.

Alkohol kan förvisso förhöja smaken men om du har de där rätterna som är kryddstarka, ofta asiatiska, notoriskt ”svåra” att matcha till vin, så går du nästan allt säkert om du väljer ett lågalkoholvin. Och även om du går upp ett snäpp till sådär mellan 9 och 11 procent så kommer du fortfarande att känna smaken av umami – den femte smaken – eller den mustiga heta chilismaken i en maträtt.  

Umami kan var svårt!

På tal om umami så kan du faktiskt gå ett snäpp längre. Umami är ju en ganska smakfull jordisk smak som är speciell och inte endast förekommer i asiatisk mat. Tänk mustiga svamprätter, Karl-Johan med flera. Den smakfulla umamismaken som finns i svampar, alla umamirätter har ett vin som blir allra bäst. Vissa röda fungerar också bra. En lättare Pinot Noir kanske kan bli riktigt bra till svamp, tryffel eller vilt som vildsvin. Prova!

Rätter baserade på mjölk och ost

Tänk en mac’n cheese, en ostfondue eller friterad, panerad halloumi. Här behövs inga sura viner utan snarare mer mustiga och robusta men gärna med toner av körsbär och mörk frukt. Prova druvan Sangiovese som finns i många italienska viner.

atcha mat och vn - olika typer av mat och ett glas rosé - Vinjournalen.se

Kött – rött eller vitt?

Ett traditionellt tips som alltid fungerar! Antingen du gillar en köttbit eller gör en köttragu så blir det bäst om du ska matcha mat och vin som har liknande egenskaper, det vill säga djärva och kraftfulla röda viner gärna med massor av tanniner som krävs för att stå emot det högre fettinnehållet som finns i rött kött.

Medan kyckling och fågelrätter generellt brukar bli bäst tillsammans med vita viner bör du tänka en sväng till om du lagar kyckling cacciatore om baserar sig på en mustig tomatsås. Då behöver du något kraftigare som exempelvis en smakfull Merlot eller en Cabernet Sauvignon.

Ett ord apropå tomatsås…..

Syra kräver syra. Röda eller vita mycket syrliga viner. Citrussåser, syrliga vinägretter och inte minst tomater är syrliga!  Leta efter smakklockarna och välj viner som har en hög fruktsyra och där klockar är fylld till trekvart.

Tänk regionalt

Det brukar ofta fungera att tänka på var maträtten kommer ifrån och sedan para med ett vin från samma region. Ett italienskt vin med din favoritpasta eller ugnsrostad pizza känns klockrent eller en fransk röd Bordeaux bör kunna bli bra tillsammans med ett glaserat ankbröst.


Så här parar vi mat och vin med tips:

Frågor och svar

Hur gör jag för att matcha vin och mat?

Generellt sett kan man säga smakrik mat – kraftigt vin med mycket smak och tvärtom.

Måste det vara ett visst vin till mat av ett viss sort?

Nej, det går utmärkt att dricka vitt vin till kött och rött vin till fisk om man vill det.

Hur väljer jag rätt vin till maten?

En mustig gryta kräver ett smakrikt vin och ett lätt sallad ett ungt och friskt vin. L

Hur väljer jag vitt vin till maten?

ättare maträtter kräver ett lättare vin och smakrika viner ett mer komplext vin.

Hur väljer jag vin till sushi?

Ett sött vitt vin matchar sältan och risets sötma.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.