Tandoori, Aloo Gobi, Pakora. Tittar man hur man lagar riktigt god och traditionell indisk mat, så hittar man oftast mängder av ingredienser i varje recept. Olika curryblandningar, spiskummin, gurkmeja, ingefära, muskot, chili, koriander… förutom att det är väldigt smakrik och läckert, så ställer det förstås till problem när man ska välja vin.

De som vill vara på säkra sidan dricker kanske öl till middagen, men det går faktiskt att matcha indisk mat med ett gott vin.

Alla har vi väl hittat vår populäraste favoriträtt i menyn. Kanske är det förrätten Pakora, eller en kyckling Vindaloo, eller varför inte den vegetariska Aloo Gobi.

Vilket vin ska man välja till dessa rätter? Utan tvekan skulle vi sälja vita viner till Tandoori- och alla curryrätter. Röda mustiga druvor är inte någon bra kombination med indisk mat överhuvudtaget på grund av den generösa och starka indiska kryddade maten. Utan att namnge något särskilt vin så guidar vi dig genom de vanligaste rätterna för att se om vi om vi an hitta ett bra vinalternativ och druvor som passar och varför.

Det finns en hel del goda förrätter och ibland kan man kanske bara kombinera ihop olika förrätter till en buffémiddag. De friterade förrätterna med grönsaker som bas, exempelvis olika Samosas och Pakora serveras gärna med Raita och kryddiga mint- eller tamarindsåser. Här brukar många olika kryddsmaker få samsas på tallriken.

När bubblor för susen

Mousserande viner är ofta det allra säkraste valet när det gäller kryddig och smakfull mat och egentligen är det just mousserande viner som oftast står sig till de flesta rätterna. Äter du lamm, så kan en mousserande slank rosé vara ett alternativ till rödvin. Men titta på druvblandningen. Låt Chardonnay få vara huvuddruva och en blend tillsammans med exempelvis en Pinot Noir kan göra susen. Här kan du välja bland crémant, spumante, franciacorta, cava från Italien, Frankrike, Spanien, Sydafrika och mängder av andra länder. Snegla mot viner som inte är alltför fylliga, knastertorra och eventuellt med en liten sötma och med inslag av frukter om citrus eller äpple.

När vi kommer till huvudrätterna så finns det populära alternativ som de flesta av oss tycker om. Kyckling Tikka Masala har masala curry som bas, oftast mild men rätten kan förstås variera något från kock till kock. I såsen finns också en och annan tomat så en Pinot Grigio från Italien skulle nog vara ett bra val, eftersom den är lite mer kraftfull och ofta har toner av stenfrukter som persika och aprikos, hög syra, kanske lite ek men ändå inte är för dominerande.

De indiska grönsaksgrytorna blir extra goda då de lagas med curry, en variation av läckra grönsaker som lök och spenat, indisk färskost, gärna lite grädde och bland ganska starkt kryddat med ingefära, koriander, chili, vitlök och nötter. En god och populär gryta är Aloo Gobi, en smörig potatisrätt på Ghee med en smakfull och kryddig palett av ingefära, vitlök, paprika och koriander.

Paneer Tikka Masala är en annan rätt som blivit en curryfavorit. Vinho Verde känns sm ett naturligt val som oftast erbjuder längre alkohol. Botanisera bland de unga, fruktiga och friska nästan vita ibland lite blommiga vinerna med toner av citrus, melon och mineral.  Rhen- eller Alsaceviner kan vara bra val, titta gärna efter druvor som Rivaner, Müller-Thurgau, Gewürztraminer m. fl. Oftast är detta unga viner som är mycket fruktiga ed en lite sötma. Frukter kan vara päron, honungsmelon, citrus och gärna med en lite örtig ton i botten.

 

Lite mer information om Indien och indisk mat:

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy