Hem » Vin & Mat » Superkombo: kryddig Tandoorikyckling och ett tyskt Altbier

Superkombo: kryddig Tandoorikyckling och ett tyskt Altbier

En indisk doft av kryddor som vitlök, ingefära, garam marsala, koriander och spiskummin intar köket idag. Vi gör en enkel och smakfull Chicken Tandoori som i princip fixar sig själv genom att kycklingen får ligga i marinaden över natten.  Tandoorikryddorna blandar du själv tillsammans med citron och yoghurt. Och visst kan man med fördel dricka en Pinot Noir till tandoorikycklingen, men idag väljer vi ett riktigt läckert hantverksöl, ett Altbier från Tysland med det kluriga och spännande namnet Uerige DoppelSticke.

spicesMarinad

  • 1,5 kg kyckling i bitar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 färska röda chilifrukter
  • 5 cm lång bit ingefära
  • saften av en ½ citron
  • 200 g yoghurt naturell
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • flingsalt och svartpeppar
  1. Skala vitlöken och kärna ut chilin och mortla sedan med salt för att få ut smakerna ordentligt.
  2. Lägg i en skål tillsammans med riven ingefära, citronsaft, yoghurt.
  3. Krydda med svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och paprika.
  4. Lägg in kycklingbitarna i marinaden och ställ i kylen över natten.

minitandooriTillagning

  • jordnötsolja
  • 1 tsk tandoori masala
  • färsk koriander
  1. Ta ut kycklingen i god tid så den blir rumstempererad och sätt ugnen på 200º.
  2. Lägg matfolie på en bakplåt med kant och fördela kycklingbitarna med marinaden på plåten.
  3. Ringla över lite jordnötsolja.
  4. Lägg ett ”lock” av matfolie och gör ett paket kring kycklingen.
  5. Strö över tandoori masala och ugnsbaka allt i c:a 45 minuter tills den har fått ordentligt med färg och är genomstekt.
  6. Servera med ris med hackad färsk koriander, mango chutney, raita och ett naan-bröd.

altbierUerige DoppelSticke

  • Bryggeri: Uerige Obergärige Hausbrauerei GmbH i Düsseldorf
  • Malt: Pilsner malt, caramel malt, rostad malt
  • Humle: Spalt Spalter, Hallertauer Perle, Spalt Hallertauer.
  • Art nr: 11634
  • Pris: 39:90

Uergie DoppelSticke är en Altbier med en aromatisk komplex smak och rostad sötma men med tydlig beska och inslag av mörk choklad, russin, kavring, muscovadosocker och kaffe. Bryggs enligt tyska ”Rheinheitsgebot” av enbart vatten, malt, humle och jäst.

Nu lanserar bryggeriet UERIGE sin Uerige DoppelSticke i Systembolagets exklusiva sortiment. Bryggeriet Uerige grundades 1862 av Wilhelm Cürten i hjärtat av gamla staden i Düsseldorfs centrum. Namnet ”Uerige” (”dåligt humör” på Düsseldorf-dialekt) kom från stamgästerna som ansåg att den dåvarande ägaren alltid var på just dåligt humör!

Altbier, betyder gammalt öl på tyska och är en typ av öl som bryggs i den historiska regionen Westfalen i Rhenlandet och särskilt då runt staden Düsseldorf.  Ölet har en mörk kopparfärg. Detta är också ett typisk Altbier som har en överjäst karaktär på grund av en andra lagring. Ölet fermenteras vid en måttlig temperatur med hjälp av en toppjäsande jäst . Detta ger ölet en typisk frisk och fruktig smak. Eftersom det sedan lagas under svalare temperatur så blir smaken mycket klar och ren med karaktär som andrar överjästa lagerölstilar, exempelvis det engelska pale ale.

Frågor och svar:

Vad är Superkombo: kryddig Tandoorikyckling och ett tyskt Altbier?

Det är en mat- och dryckeskombo som består av en kryddig tandoorikyckling och en tysk Altbier.

Vilka kryddor ingår i marinaden till tandoorikycklingen?

Vitlök, ingefära, garam marsala, koriander och spiskummin.

Hur länge ska kycklingen ligga i marinaden?

Över natten.

Vad är Altbier och hur beskrivs smaken på Uerige DoppelSticke?

Altbier är en typ av öl som bryggs i regionen Westfalen i Rhenlandet. Uerige DoppelSticke beskrivs som en aromatiskt komplex öl med rostad sötma, tydlig beska och inslag av mörk choklad, russin, kavring, muscovadosocker och kaffe.

Vilket bryggeri står bakom Uerige DoppelSticke och vad betyder namnet Uerige?

Uerige DoppelSticke bryggs av Uerige Obergärige Hausbrauerei GmbH i Düsseldorf. Namnet Uerige betyder “dåligt humör” på Düsseldorf-dialekt och kommer från stamgästerna som ansåg att den dåvarande ägaren alltid var på dåligt humör.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.