Superkombo: kryddig Tandoorikyckling och ett tyskt Altbier
Senast Uppdaterad 6 januari, 2019 av Jeanette Gardner
En indisk doft av kryddor som vitlök, ingefära, garam marsala, koriander och spiskummin intar köket idag. Vi gör en enkel och smakfull Chicken Tandoori som i princip fixar sig själv genom att kycklingen får ligga i marinaden över natten. Tandoorikryddorna blandar du själv tillsammans med citron och yoghurt. Och visst kan man med fördel dricka en Pinot Noir till tandoorikycklingen, men idag väljer vi ett riktigt läckert hantverksöl, ett Altbier från Tysland med det kluriga och spännande namnet Uerige DoppelSticke.
Marinad
1,5 kg kyckling i bitar
4 vitlöksklyftor
2 färska röda chilifrukter
5 cm lång bit ingefära
saften av en ½ citron
200 g yoghurt naturell
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
flingsalt och svartpeppar
Skala vitlöken och kärna ut chilin och mortla sedan med salt för att få ut smakerna ordentligt.
Lägg i en skål tillsammans med riven ingefära, citronsaft, yoghurt.
Krydda med svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och paprika.
Lägg in kycklingbitarna i marinaden och ställ i kylen över natten.
Tillagning
jordnötsolja
1 tsk tandoori masala
färsk koriander
Ta ut kycklingen i god tid så den blir rumstempererad och sätt ugnen på 200º.
Lägg matfolie på en bakplåt med kant och fördela kycklingbitarna med marinaden på plåten.
Ringla över lite jordnötsolja.
Lägg ett ”lock” av matfolie och gör ett paket kring kycklingen.
Strö över tandoori masala och ugnsbaka allt i c:a 45 minuter tills den har fått ordentligt med färg och är genomstekt.
Servera med ris med hackad färsk koriander, mango chutney, raita och ett naan-bröd.
Uergie DoppelSticke är en Altbier med en aromatisk komplex smak och rostad sötma men med tydlig beska och inslag av mörk choklad, russin, kavring, muscovadosocker och kaffe. Bryggs enligt tyska ”Rheinheitsgebot” av enbart vatten, malt, humle och jäst.
Nu lanserar bryggeriet UERIGE sin Uerige DoppelSticke i Systembolagets exklusiva sortiment. Bryggeriet Uerige grundades 1862 av Wilhelm Cürten i hjärtat av gamla staden i Düsseldorfs centrum. Namnet ”Uerige” (”dåligt humör” på Düsseldorf-dialekt) kom från stamgästerna som ansåg att den dåvarande ägaren alltid var på just dåligt humör!
Altbier, betyder gammalt öl på tyska och är en typ av öl som bryggs i den historiska regionen Westfalen i Rhenlandet och särskilt då runt staden Düsseldorf. Ölet har en mörk kopparfärg. Detta är också ett typisk Altbier som har en överjäst karaktär på grund av en andra lagring. Ölet fermenteras vid en måttlig temperatur med hjälp av en toppjäsande jäst . Detta ger ölet en typisk frisk och fruktig smak. Eftersom det sedan lagas under svalare temperatur så blir smaken mycket klar och ren med karaktär som andrar överjästa lagerölstilar, exempelvis det engelska pale ale.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok