Kom igång – bli en romälskare!

Många tycker att rom är jättegott, andra har aldrig ens smakat. En del dricker rom som den är, med eller utan is. Andra blandar till en romcocktail eller lägger in frukter i rom för kommande lyxefterrätter. Det fantastiska med rom är att man faktiskt kan göra precis vad man vill. Här får du lite information och tips om rom, samt förslag på en god rom och några drinkar. ”Rom kommer i många olika stilar och har en mycket blandad bakgrund. En del är perfekta för matlagning, andra är goda att bara sippa. Men ingen ska säga sig veta något om rom förrän de själva provat.” Luis Ayala, författare och Rom konsult, Rum Runner Press. Men först lite historia Traditionellt har den största produktionen alltid skett i Västindien och Latinamerika men rom produceras idag i en rad andra länder Spanien, Australien, Nya Zeeland, Mauritius, Sydafrika, USA och Kanada är några exempel. Rom är gjord av sockerrör och tillverkas i olika kvaliteter, från ljus rom till gyllene och mörka sorter. Precis som med vin lagras rom på ekfat olika länge. Man tror dock att den första föregångaren till rom, under antikens tid kallad ”brum”, tillverkades antingen i Kina eller i Indien, framställdes av sockerrör och sedan därifrån via Marco Polo spreds till andra länder. Äkta rom, som var mörk, kom antagligen från ön Barbados och tog sig därefter till Brasilien och hela Karibien. Redan 1628, när regalskeppet Wasa sjönk i Stockholms hamn, fanns flaskor av rom ombord. Den sägs att rommen gick att dricka när skeppet bärgades 1956 av forskaren Anders Franzén och dykaren Per Edvin Fälting. Den första destilleringen av mörk rom ägde rum på sockerrörsplantager i Karibien i 1700-talet då slavarna på plantagerna upptäckte melass, en biprodukt av sockerraffineringsprocessen, som kan jäsas till alkohol. On the Rocks eller med vatten? Rom, …

Många tycker att rom är jättegott, andra har aldrig ens smakat. En del dricker rom som den är, med eller utan is. Andra blandar till en romcocktail eller lägger in frukter i rom för kommande lyxefterrätter. Det fantastiska med rom är att man faktiskt kan göra precis vad man vill.

Här får du lite information och tips om rom, samt förslag på en god rom och några drinkar.

”Rom kommer i många olika stilar och har en mycket blandad bakgrund. En del är perfekta för matlagning, andra är goda att bara sippa. Men ingen ska säga sig veta något om rom förrän de själva provat.” Luis Ayala, författare och Rom konsult, Rum Runner Press.

Men först lite historia

Traditionellt har den största produktionen alltid skett i Västindien och Latinamerika men rom produceras idag i en rad andra länder Spanien, Australien, Nya Zeeland, Mauritius, Sydafrika, USA och Kanada är några exempel. Rom är gjord av sockerrör och tillverkas i olika kvaliteter, från ljus rom till gyllene och mörka sorter. Precis som med vin lagras rom på ekfat olika länge.

Man tror dock att den första föregångaren till rom, under antikens tid kallad ”brum”, tillverkades antingen i Kina eller i Indien, framställdes av sockerrör och sedan därifrån via Marco Polo spreds till andra länder. Äkta rom, som var mörk, kom antagligen från ön Barbados och tog sig därefter till Brasilien och hela Karibien. Redan 1628, när regalskeppet Wasa sjönk i Stockholms hamn, fanns flaskor av rom ombord. Den sägs att rommen gick att dricka när skeppet bärgades 1956 av forskaren Anders Franzén och dykaren Per Edvin Fälting.

Den första destilleringen av mörk rom ägde rum på sockerrörsplantager i Karibien i 1700-talet då slavarna på plantagerna upptäckte melass, en biprodukt av sockerraffineringsprocessen, som kan jäsas till alkohol.

On the Rocks eller med vatten?

Rom, precis som med whiskey, kan man dricka med is eller vatten. Vatten spär ut rommen men slätar också ut smaken, men kan vara en idé att prova om du tycker att en rom känns smörigt fet. Men tänk på att det finns många olika typer och smaker av rom. Försök hitta den som passar dig. Självklart kan man göra mycket annat kul med rom. Man kan lägga in frukt, mixa drinkar, göra en toddy, använda i marinaden till grillen, avnjuta den som den är tillsammans med en god cigarr eller varför inte med en bit mörk choklad?

romflska Romtips! Denizen Merchant’s Reserve Rom

 • Region: Jamaica
 • Vol %: 43%
 • Producent: Citizen Spirits
 • Art.nr: 535
 • Pris: 379 kr

Vill du prova en rom så föreslår vi att du provar en Reserve och en riktig god traditionell jamaicansk rom som Denizen Merchant’s Reserve Rom och som är en perfekt rom för att smuttas ren som en avec eller blandas i klassiska rom cocktails. Detta är en Reserve Rom som passar de flesta, vana och ovana romdrickare, och det är en bra “testrom” för dig som inte är en van vid rom.

Citizen Spirits, som ägs av romentusiasten Nick Pelis och har sitt säte i USA. Företaget skapades år 2006 där Denizen Merchant’s Reserve Rom är flaggskeppet. Råprodukterna från Karibien och den slutgiltiga blandningen och buteljeringen sker i Holland. Destilleringen sker i Amsterdam, vilket inte alls är så konstigt, eftersom man i Nederländerna blandat rom sedan 1700-talet då man koloniserade stora delar av Karibien.

Den gyllenbruna Denizen Merchant’s Reserve Rom har en bred och nyanserad smak av distinkt fatkaraktär samt generösa dofter och smaker av torkad frukt, arrak, russin, muscovadosocker, kryddor, apelsin, nötter och vanilj.

2 klassiska drinktips!

Hemingway drack gärna rom och visst finns det många bra drinkar som kan mixas med både vit och mörkare rom. Här är två klassiska recept på slappa amerikanska romdrinkar.

DarknStormy GXBltd

Dark and Stormy

Denna cocktail kommer från början från Bermuda och har blivit en nationaldryck där. Lägg is i ett highballglas och häll på 60 ml Denizen Merchant’s Reserve rom, fyll på med ginger beer som du hittar på systemet, exempelvis Ginger Joe (88018), lägg i lite pressad limejuice och garnera med en skiva lime.

rumpunsch Äkta Rum Punch

Fyll en shaker med is. Lägg 20 ml limejuice, 40 ml sirap, 60ml Denizen Merchant’s Reserve rom. Skaka och sila. Fyll på med is. Garnera med en apelsinskiva eller ett rött cocktailbär.

 

FAKTARUTA

Namn:

Typ av Vin:

Producenten:

Region:

Område:

Vin Område:

Alkohol:

Förpackning:

Förslutning:

Systembolaget Artikel Nr.:

Smak:

annons

One thought on “Kom igång – bli en romälskare!

 1. Härligt med en artikel om rom. Denna fantastiska produkt tar sig i systembolagets hyllor och det är spännande att se utvecklingen. Vi talade med systembolaget och det var tydligt att rom knappt fanns på hyllorna för bara 5 år sedan. Man kunder hitta Ron Zacapa och QRM på hyllorna som dessutom trängdes med det traditionell drinkrom som kapten morgan med flera.

  Rom smakar enormt gott och det är en upplevelse att få dofta och smaka en rom. drycken är tillverkad, eller destillerad, av sockerrörsjuice. På 1600-talet kom slavarna i Karibbien på att melassen som lämnades som slaggprodukt efter sockerproduktionen kunde jäsa och fermenteras till alkohol i värmen och det fuktiga klimatet.

  Romen kallades tidigt många olika namn. Efter det tumult som drickandet skapade med fylla och bråk fanns namn Rumbullion, det franska namnet eller Rumble, det engelska namnet på tumult.

  Idag kallas rom för Rhum på franska, Rum på brittiska och Ron på spanska. Beroende på vilken kolonialmakt som styrde landet är det traditionellt hur man ser på tillverkningsland.

  Är du nyfiken på en romprovning ska du absolut söka upp din lokala bar för att få ett smakprov eller kontakta romprovning.nu för att boka en provning. Vi är flyttbara och kan dessutom anpassa oss till de flesta av era behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.