Många tycker att rom är jättegott, andra har aldrig ens smakat. En del dricker rom som den är, med eller utan is. Andra blandar till en romcocktail eller lägger in frukter i rom för kommande lyxefterrätter. Det fantastiska med rom är att man faktiskt kan göra precis vad man vill.

Här får du lite information och tips om rom, samt förslag på en god rom och några drinkar.

”Rom kommer i många olika stilar och har en mycket blandad bakgrund. En del är perfekta för matlagning, andra är goda att bara sippa. Men ingen ska säga sig veta något om rom förrän de själva provat.” Luis Ayala, författare och Rom konsult, Rum Runner Press.

Men först lite historia

Traditionellt har den största produktionen alltid skett i Västindien och Latinamerika men rom produceras idag i en rad andra länder Spanien, Australien, Nya Zeeland, Mauritius, Sydafrika, USA och Kanada är några exempel. Rom är gjord av sockerrör och tillverkas i olika kvaliteter, från ljus rom till gyllene och mörka sorter. Precis som med vin lagras rom på ekfat olika länge.

Man tror dock att den första föregångaren till rom, under antikens tid kallad ”brum”, tillverkades antingen i Kina eller i Indien, framställdes av sockerrör och sedan därifrån via Marco Polo spreds till andra länder. Äkta rom, som var mörk, kom antagligen från ön Barbados och tog sig därefter till Brasilien och hela Karibien. Redan 1628, när regalskeppet Wasa sjönk i Stockholms hamn, fanns flaskor av rom ombord. Den sägs att rommen gick att dricka när skeppet bärgades 1956 av forskaren Anders Franzén och dykaren Per Edvin Fälting.

Den första destilleringen av mörk rom ägde rum på sockerrörsplantager i Karibien i 1700-talet då slavarna på plantagerna upptäckte melass, en biprodukt av sockerraffineringsprocessen, som kan jäsas till alkohol.

On the Rocks eller med vatten?

Rom, precis som med whiskey, kan man dricka med is eller vatten. Vatten spär ut rommen men slätar också ut smaken, men kan vara en idé att prova om du tycker att en rom känns smörigt fet. Men tänk på att det finns många olika typer och smaker av rom. Försök hitta den som passar dig. Självklart kan man göra mycket annat kul med rom. Man kan lägga in frukt, mixa drinkar, göra en toddy, använda i marinaden till grillen, avnjuta den som den är tillsammans med en god cigarr eller varför inte med en bit mörk choklad?

romflskaRomtips! Denizen Merchant’s Reserve Rom

  • Region: Jamaica
  • Vol %: 43%
  • Producent: Citizen Spirits
  • Art.nr: 535
  • Pris: 379 kr

Vill du prova en rom så föreslår vi att du provar en Reserve och en riktig god traditionell jamaicansk rom som Denizen Merchant’s Reserve Rom och som är en perfekt rom för att smuttas ren som en avec eller blandas i klassiska rom cocktails. Detta är en Reserve Rom som passar de flesta, vana och ovana romdrickare, och det är en bra “testrom” för dig som inte är en van vid rom.

Citizen Spirits, som ägs av romentusiasten Nick Pelis och har sitt säte i USA. Företaget skapades år 2006 där Denizen Merchant’s Reserve Rom är flaggskeppet. Råprodukterna från Karibien och den slutgiltiga blandningen och buteljeringen sker i Holland. Destilleringen sker i Amsterdam, vilket inte alls är så konstigt, eftersom man i Nederländerna blandat rom sedan 1700-talet då man koloniserade stora delar av Karibien.

Den gyllenbruna Denizen Merchant’s Reserve Rom har en bred och nyanserad smak av distinkt fatkaraktär samt generösa dofter och smaker av torkad frukt, arrak, russin, muscovadosocker, kryddor, apelsin, nötter och vanilj.

2 klassiska drinktips!

Hemingway drack gärna rom och visst finns det många bra drinkar som kan mixas med både vit och mörkare rom. Här är två klassiska recept på slappa amerikanska romdrinkar.

DarknStormy GXBltd

Dark and Stormy

Denna cocktail kommer från början från Bermuda och har blivit en nationaldryck där. Lägg is i ett highballglas och häll på 60 ml Denizen Merchant’s Reserve rom, fyll på med ginger beer som du hittar på systemet, exempelvis Ginger Joe (88018), lägg i lite pressad limejuice och garnera med en skiva lime.

rumpunschÄkta Rum Punch

Fyll en shaker med is. Lägg 20 ml limejuice, 40 ml sirap, 60ml Denizen Merchant’s Reserve rom. Skaka och sila. Fyll på med is. Garnera med en apelsinskiva eller ett rött cocktailbär.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy