Hem » Vin & Mat » 5 små goda pajer med olika fyllningar och boxtips till buffén

5 små goda pajer med olika fyllningar och boxtips till buffén

minipajfront
pajplåt

Smarriga mini-pajer är ett populärt inslag på sommaren till picknicken, som förrätt eller på buffébordet. Det är snabbt och enkelt med några olika fyllningar. Går bra att frysa eller göra dagen innan. Om du har antingen smördeg eller filodeg hemma, kan du självklart variera fyllningen efter egen smak med exempelvis grönsaker, fisk, kött eller servera en skiva gravad laxskiva eller en grillad kycklingfilé vid sidan om. Om du inte har små pajformar kan du använda stora muffinsformar eller en muffinsplåt. Här får du ett grundrecept för äggstanning och 5 olika smakförlag på fyllningar. Pajskalen behöver inte förgräddas, utan grädda de fyllda minipajerna rakt av på 200 grader tills pajerna fått lite färg, cirka 15 minuter. Du får också förslag på goda bufféviner på box, smakrika, generösa viner som matchar dina pajer och som passar de flesta smaker.

Äggstanning till en muffinsplåt för 6 muffins

Vispa 3 hela ekoägg. Tillsätt 2 dl grädde, 3 d mjölk och ½ dl créme fraîche.

100 g riven ost kan variera med antingen ädelost, svecia, cheddar, parmesan, feta beroende på recept nedan. Salt, peppar, chilipulver eller/och alternativ krydda som anges i recept.

minpaj5 fyllningar till minipajerna

#1 – Spenat, feta & pinjenötter

Hacka 3 stora schalottenlökar och stek sakta i smör. När löken är genomskinlig lägger du i 1 paket färsk spenat tills den blir lite mjuk. Hacka 250 g feta i småbitar och tillsätt den samt 1 dl pinjenötterna i 1 minut endast. Låt svalna innan du fyller pajskalen. Perfekt till en bit torsk.

#2 – Broccoli, soltorkade tomater & cheddar

Använd 2 dl riven stark cheddarost i äggstanningen samt lite riven muskot.

1 stor rödlök hackas och sauteras långsamt på svag värme tills den är genomskinlig. Skär broccolin i små, små buketter och tillsätt samt även c:a 10 hackade soltorkade tomater i små bitar.  Låt svalna innan du fyller pajskalen. Passar vid sidan om en bit grillad kyckling.

#3 – Bacon & parmesan

Använd 100 gr parmesan eller svecia till äggstanningen. Tärna 4 skivor bacon samt 1 liten gul lök. Stek på svag värme. Klipp 2 dl persilja och tillsätt. Låt svalna innan du fyller pajskalen.

#4 – Champinjoner & ädelost 

Använd gärna 200 g ädelost delad i mindre bitar i äggstanningen. Hacka 1 vitlöksklyfta (eller 2) samt 3 färska ökar och sautera på svag värme tillsammans med 250 g skivade champinjoner. Klipp över 2 dl persilja och låt svalna innan du fyller pajskalen.

#5 – Potatis, lök, sparris & sveciaost

Använd färsk timjan som krydda och 150 g riven, lagrad svecia i äggstanningen. Stek 2 gula lökar och 2 klyftor vitlökar sakta. Skär sparris i tunna skivor och stek med sista minuten. Skiva 250 g kokt potatis. Fyll pajformarna och häll på äggstanning. Prova till en bit gravad lax.

tommolo1Vintips rött – Tommolo

  • Land: Italien (Abruzzerna)
  • Artikelnr: 2348
  • Producent: Chiusa Grande
  • Druva: Montepulciano
  • Pris: 199 kr

Smak:  Ekologiska Tommolo ger utan tvekan härliga rödvinsdroppar i boxformat från vinmakarna på Chiusa Grande i Montepulciano d’Abruzzo. Vinet har en kryddig arom, fruktiga inslag av mörka körsbär, fat, choklad, torkade örter och lakrits och serverar en mycket fin eftersmak. Fantastisk italienare till fantastiskt pris!

patronales1Vintips rosé -Casas Patronales 

  • Land: Chile
  • Artikelnr: 6896
  • Producent: Casas Patronales
  • Druva: Cabernet Sauvignon och Merlot
  • Pris: 189 kr

Smak: Denna chilenare har svenska rosévinsfantaster verkligen fastnat för denna sommar. En suveränt ungdomlig och fruktig rosé med inslag av hallon, röda vinbär, jordgubbar och blodapelsin. Riktigt prisvärd rosébox!


kwv1Vintips vitt – KWV Chardonnay

  • Land: Sydafrika
  • Artikelnr: 7055
  • Producent: KWV
  • Druva: Chardonnay
  • Pris: 209 kr

Smak: Ungt, frisk och fruktig box av 100% Chardonnay med en härlig fruktmix av päron, ananas och citron från anrika producenten KWV i Western Cape. Den redan så goda flaskan finns även på box. Utsökt fin arom av fat och med en generös eftersmak av örter och honung.

Frågor och svar:

Vad är fördelen med att använda smördeg eller filodeg till minipajer?

Fördelen är att man kan variera fyllningen efter egen smak med exempelvis grönsaker, fisk eller kött.

Behöver man förgrädda pajskalen innan man fyller dem?

Nej, pajskalen behöver inte förgräddas utan grädda de fyllda minipajerna rakt av på 200 grader tills pajerna fått lite färg, cirka 15 minuter.

Vilka är de fem olika smakförlagen på fyllningar till minipajerna?

Spenat, feta & pinjenötter; broccoli, soltorkade tomater & cheddar; bacon & parmesan; champinjoner & ädelost; potatis, lök, sparris & sveciaost.

Vilket vintips ges till de små goda pajerna?

För rött vin rekommenderas Tommolo från Italien och för rosévin rekommenderas Casas Patronales från Chile. För vitt vin rekommenderas KWV Chardonnay från Sydafrika.

Kan man använda stora muffinsformar istället för små pajformar?

Ja, om man inte har små pajformar kan man använda stora muffinsformar eller en muffinsplåt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.