Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  4 utsökta marinader som du kan göra på vin

4 utsökta marinader som du kan göra på vin

4 utsökta marinader som du kan göra på vin

Har du försökt att göra egen marinad? Det är enkelt, det blir billigare, du vet vad den innehåller och det blir supergott! Oftast när vi gör en marinad för att grilla kött eller fisk så brukar vi använda vinäger som grund, men det blir faktiskt väldigt gott att använda vin. Du kan använda dessa som rub, pensla under grillning eller lägga in köttet och fisken i marinaden en stund. Basen är alltid den samma: olja, vin och soja. Här får du förslag på några olika marinader som du an använda när du grillar!

fisk1Till fisken

  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl rapsolja
  • ta några drag med pepparkvarnen
  • pressa en halv citron
  • skiva det gröna av en vårlök

Blanda allt i en skål och pensla eller lägg in exempelvis laxfiléer i en skål och rör om eller i en plastpåse och vänd då och då under 1/2 timmer. Grilla gärna i folie så håller marinaden sig kring fisken.

Till biffen

  • 1 dl rött vin
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl rapsolja
  • Hacka en röd chili
  • pressa en klyfta vitlök
  • rensa 2 timjankvistar

Blanda allt och lägg in den i platspåse i en ½ timme. Du kan även spä på under grillningen genom att pensla på biffarna.

Marinade1Till fläsket

  • 1 dl rött eller vitt vin
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl rapsolja
  • pressa en klyfta vitlök
  • rensa 2 rosmarinkvistar och skiva bladen lite så att aromerna kommer fram
  • 2 lagerblad
  • dra ett drag med pepparkvarnen
  • paprika pulver
  • 3 cm riven ingefära
  • lite flytande honung ger sötma (du kan även ta ananaskross om du har)

Marinera gärna fläsk lite längre. Låt ligga c.a 1 timme i kylen och pensla gärna under grillningen och efter hand så att köttet riktigt tar åt sig av kryddorna.

marineraTill kycklingen

  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl rapsolja
  • klipp lite färsk koriander eller ½ tsk torr koriander
  • 2 tsk honung
  • Svartpeppar

Blanda allt och lägg i platspåse. Även kycklingen blir mör om den får ligga i marinaden ett tag. Gärna 1 timme. Vänd då och då.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det blir billigare, du vet vad den innehåller och det blir supergott!

Olja, vin och soja.

Vitlök, rosmarin, lagerblad, peppar, paprikapulver, riven ingefära och flytande honung.

Gärna 1 timme, och man bör vända på den då och då.

Flytande honung, men man kan även använda ananaskross om man har det.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar