Sparris – och vinälskare? Jo, det fungerar!

Nu är sparristiden här! Sparris är underbart att äta på egen hand, men ibland kan det bli helt fel om man ska välja vin. Inte ens choklad eller tomat har en sådan förakt för viner som sparris har.

Den klorofylldrivna gröna sparrisen kan förstöra det mest perfekta vinet och denna gröna grönsakspinne har en lätt bitter smak som gör det svårt att hitta rätt vin, men när det blir rätt, så finns det inget bättre att äta.

Det börjar redan med att sparrisen ser helt konstig ut. Den kan växa upp till 7 cm bara på en dag om vädret är fint. Sparris innehåller ”sparrissyra” som ger en metallisk bismak, ibland en grässmak, till vissa druvor och viner.


Frågorna är många

Egentligen är det svårt att kombinera sparris och vin eftersom

  • sparris finns i flera färger – hur skiljer sig dessa åt tillsammans med vin?
  • om jag serverar med en krämig ostsås – blir sparrisen ’vinvänligare’ då?
en knippa sparris

I princip brukar man säga att sparris inte går ihop med alltför tanninstinna rödviner eller ekade vita viner. Snarare kanske man välja ett friskt och fruktigt vitt vin som en Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner eller en oekad Chardonnay. Av någon anledning fungerar just de tyska druvorna ganska bra. Viner om har en rund och vacker syra och är fulla med fruktiga aromer som päron, äpplen, nötter och blommor. Silvaner, Weißburgunder, Grauburgunder och Rivaner (Müller-Thurgau). Eller varför inte välja en Champagne eller något annat mousserande vin?


Bra tips

Sedan finns det förstås genomgående bra knep när man lagar sparris för att hjälpa till med att matcha sparrisen ihop med vin. Du kan till exempel

  • grilla sparrisen så att den blir knaprig
  • servera med en ås som till exempel hollandaise
  • dutta på en krämig dressing
  • välja så unga sparrisar som möjligt innan de hunnit suga till sig för mycket av syran


Olika typer av sparris

Den vita – den klassiska sparrisen, en delikatess med söta och bittra smaker

Den lila – med rika aromer och lite mer åt det bittra hållet

Den gröna – intensiv färg med intensiva aromer

Sparris mår bra av att para ihop med smält smör, såser, gremolata eller hårdkokt ägg och den fungerar fint i en sallad med en mild vinaigrette blandad med lite Dijonsenap.   Kr två matchningar

Sparris kan också kombineras med fisk, kött eller skinka. Några exempel på rätter är pocherad lax med smörsås, italienska tunna skinkskivor, en grillad kalvkotlett… det blir alltid eleganta rätter när sparrisen är med. Ta sedan en fräsch och fruktig Sauvignon Blanc exempelvis, så är lyckan gjord.


Vi kör 2 matchningar


Côtes de Jura Chardonnay

juravin som passar utmärkt till sparris

119 kr | SB 2292 | 2016 | Frankrike | Côtes du Jura

Detta är ett elegant Juravin, en lekfull Chardonnay som passar till middagen inte bara till allehanda fiskrätter men även till kyckling, kalkon eller skaldjur. Färgen är mättad gul men det är inte bara färgen som gör vinet så uttrycksfullt. Här spelar frukterna huvudrollen, Den härliga mineralsältan tillsammans men de läckra smakaromerna som syrliga äpplen med citrustoner och några stänk av krämig honung. En välutvecklad Chardonnay som visar den bästa sidan av Jura.  Producenten heter Fruitière Vinicole d’ Arbois och är ett kooperativ av kompetenta vinmakare som framställt denna kvalitetsjura som lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare.


Vit sparris med italiensk skinka

vit sparris med lufttorkad skinka och ett glas vin

Detta är den mest lätta rätten som du kan göra. Skala sparrisen hela vägen från toppen till botten med en grönsaksskalare.

  • Skär av eventuellt den träiga änden med en kniv.
  • Lägg sparrisen i en stor kastrull och häll i tillräckligt lätt saltat vatten för att bara täcka sparrisen.
  • Koka upp vatten; lägg till 1 matsked smör och socker.
  • Minska värmen något och koka tills sparrisen är mjuk när du känner av med kniv. Det kan ta en kvart till 20 minuter.
  • Sila av och smält 3 matskedar smör i en liten kastrull över låg värme.
  • Servera sparris med skinkan och ringla smält smör över.
en flaska Moscato d'Asti passar också fint till sparris


Moscato d’Asti från Castiôn

95 kr | SB 7873 |2017 | Italien | Piemonte, Moscato d’Asti

Denna Moscato är så kritikerrosad och har fått eloger i recensioner verkar få toppenbetyg hos alla!  För det första är detta det absoluta vinet att ha på stand-by när gäster kommer spontant, till buffén eller efterrätten eller för det andra, så här på en kväll när man vill göra det festligt men lätt och ät sparris!

Servera denna Moscato var välkyld! Då blommar den riktigt ut i spritsig och fyllig fruktighet av aromatiska, druvtypiska dofter av fläder, päron, honung och lime. Så lätt och lyxigt bubbel så här en torsdag kväll när man får en mjuk sötma tillsammans med en frisk syra.


Minipajer med grön sparris

Dessa små minipajer med sparris är så goda, särskilt om du älskar fransk quiche, då är det här receptet perfekt för dig! Fingerar bra på buffébordet men även som en lättare rätt tillsammans men en fräsch sallad. Vi tar genvägen över mikrovågsugnen, så här:

.

små tartletter med sparris och cocktailtomater
  • 4 dl färsk sparris, ansad och skuren i mindre bitar
  • 1 paket smördeg
  • cocktailtomater, hela och minst för varje paj
  • 5 dl riven Västerbottenost
  • 2 dl fet grädde

Förvärm ugnen till 220 .

Skr ut rundlar ut degen ungefär 10 cm stora och tryck försiktigt in dessa i en plåt med muffinsformar.

Blanda sparris, grädde och Västerbottenost i en skål och tillsätt lite vatten som täcker skålens botten med 2-3 cm.

Mikra i mikrovågsugnen i 3-4 minuter tills allt är lite mjukt. 

Fyll de degfyllda muffinsformarna med fyllningen, lägg in en cocktailtomat i varje och sätt in pajerna i ugnen i 10 minuter.

.

.

Fler matchningar hittar du här:

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna