Hem » Vin Fakta » En utsökt druva: Grüner Veltliner

En utsökt druva: Grüner Veltliner

gv - Vinjournalen.se

Det finns över 42000 tunnland med vinstockar av druvan Grüner Veltliner som odlas i Österrike. Detta är en populär druva som får väldigt mycket kärlek av österrikarna och druvan producerar ett torrt, vitt vin för praktiskt taget alla tillfällen. Detta vin har ofta har gröna frukter som äpplen eller päron som bas men är också kryddigt och mineralrikt som är typiskt för druvan. Mognare viner har ibland fatkaraktär, en liten rökighet och toner av honung.

Den gröna druvan Grüner Veltliner av arten vitis vinifera utgör en tredjedel av landets vinodlingar och växer framförallt i distrikten Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich, som sägs göra de bästa vinerna av druvan. I Tjeckien och i Ungern där druvan också populär och odlas då under namnet veltlínské zelené respektive zöldveltelini.

Här är två vintips av druvan Grüner Veltliner. Båda dessa viner kan sippas i trevlig samvaro eller så kan de med fördel serveras till exempelvis fyllda kycklingbröst, skaldjurspalett eller varför inte stekta fläskmedaljonger?

pratsch

Grüner Veltliner Pratsch , 2015

  • Område: Wenviertel, Österrike
  • Producent: Biohof Pratsch
  • Art nr: 2922
  • Pris: 89 kr

Detta friska och ljusgula, mycket trevliga GV kommer från familjegården Biohof i Weinviertel i Niederösterreich som är vinmakare sedan 8 generationer och har odlat biodynamiskt i mer än 10 år. Här görs bra kvalitetsviner av druvorna Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir samt de inhemska österrikiska druvorna Grüner Veltliner och Zweigelt och traktens rödvinsdruva Sankt Laurent.

Otroligt prisvärd är denna GV med pigg och fruktig, ung smak av päron, honungsmelon, citrus och örter. Detta vin är ett torrt, nyanserat och medelfylligt vin med ett långt, krispigt avslut, precis som en riktigt god GV ska vara.

leth

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve , 2015

  • Område: Wachau, Österrike
  • Producent: Weingut Leth
  • Art nr: 76570
  • Pris: 169 kr

Från den kända vingården Leth i disktriktet Wagram i regionen Wachau med de branta vinterasserna kommer detta fräscha och friska vin. Leth är tredje generationens vingård som med sin stolthet, paraddruvan GV gör riktigt goda viner. Mer än hälften av deras 42 hektar vinodling vigs åt just denna druva. Leth GV är ett säkert kort och detta är en rik mäktigt bred GV med lätt pepprighet och en mycket rik fruktighet som backas upp av en läskande och uppfriskande syra. Här hittar du smaker som gula päron, vitpeppar, persika, örter och mandarin. Mycket gott och trevligt vin med rund fin eftersmak.

Frågor och svar:

Vilken druva är vanligast att odla i Österrike?

Grüner Veltliner är den vanligaste druvan att odla i Österrike.

Vilka distrikt i Österrike sägs göra de bästa vinerna av Grüner Veltliner?

Distrikten Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich sägs göra de bästa vinerna av Grüner Veltliner.

Vilka andra länder odlar Grüner Veltliner under andra namn?

Tjeckien och Ungern odlar Grüner Veltliner under namnen veltlínské zelené respektive zöldveltelini.

Vilka maträtter passar bra att servera med Grüner Veltliner?

Fyllda kycklingbröst, skaldjurspalett eller stekta fläskmedaljonger är exempel på maträtter som passar bra att servera med Grüner Veltliner.

Vilket vin är ett säkert kort enligt artikeln?

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, 2015 från Weingut Leth i Wachau är ett säkert kort enligt artikeln.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.