Vi ska prova vegetarisk mat och matcha tillsammans med röda, mustiga viner. Fungerar det att matcha fylliga grillviner till lättare vegomat eller måste man hålla sig till de vita?

Snabbmeny för denna artikel

Är du vegetarian så betyder det inte att du måste välja bort de italienska röda matvinerna. Vi tänker exempelvis på viner med mörka, torkade druvor som i Aamarone eller Sangiovese och Montepulciano, för att ta några exempel på fylliga och medelfylliga viner och druvor med hög syra och distinkta tanniner.

Vi ska titta på några druvor och populära italienska viner som alla är typiska matviner, grillviner, blodiga köttviner … och fråga oss – kan vi para dessa viner med vegetarisk mat?

Och handen på hjärtat: det finns tyvärr inte en uppsjö av veganviner att välja bland Amaronevinerna, även om detta är en konsumentfråga som alltmer hamnar i fokus.

Olika typer och vin stilar

Om vi tittar på de typiska Amarone-druvorna och den klassiska Valpolicella-blenden, så ger dessa druvor viner som är kraftfulla och fylliga med ganska mycket fatkaraktär och mörka mogna frukter som plommon, körsbär, örter och kryddor. Men i överallt i Italien så äter man väl italiensk husmanskost, som pizza, pasta, risotto?  Absolut! Och de flesta viner fungerar mycket bra på kvarterskrogen tillsammans med en pasta.

Alltfler väljer idag snarare friskare, unga och moderna viner istället för de mustiga, tyngre vinerna, i alla fall till vardags. Dessa röda viner i modern stil är ett bra alternativ till de tyngre robusta och klassiska vinerna. Även de moderna vinerna kombinerar frukt och rostat ek med vanilj men den moderna vinstilen är lättare, mjukare och har en len konsistens i smaken fastän de är koncentrerade, har en hög alkoholnivå och fräscha röda frukter, lena tanniner och de har en beständig finish med elegans och fin balans. Vi tycker att den röda fruktintensiteten och mjukare tanninerna i modern viner gör dem ytterligare ett snäpp mer matvänliga och väldigt attraktiva.

Ska man testa av några viner genom att fråga oss: samstämmer mat och vin på ett harmoniskt sätt och kompletterar vinet maten? Vi och många andra vinentusiaster utgår ofta från vinet och väljer sedan maten och det tänkte vi göra nu. Det blir inga långa recept den här gången, men vi tittar på vinet, tipsar om rätter och sammanfattar dessa kort. Då kan du själv välja en vegetarisk eller en vegansk maträtt om du vill.

vegetarisk: tre viner i artikel
Vi provar 3 fylliga italienska viner och hittar maten till!

Kan man trolla med maten?

Bara för att man väljer att äta vegetariskt eller veganskt så kan mycket väl maten lagas till med god smakintensitet i alla fall. Äter man vegetariskt är det viktigt att välja ingredienser så att man hittar en balans mellan protein, umami och fett. Till exemel kan umami-smaker och feta såser fungera bra som motvikt till tanninerna i vinet som kan upplevas beska på tungan.

Fundera på att skapa samma mustiga känsla i en vegogryta för att göra den minst lika smakfull så att maten passar till det fylliga vinet – det är det som är hemligheten!

Det säger sig själv att proteiner i vegetarisk mat, exempelvis tofu, quinoa, Oumph! eller quorn är inte lika intensiva i smaken som köttproteiner, trots att de många gånger har en högre proteinhalt. Så här får man mixa till lite. Några trix är att laga och steka i kokosolja, lägga till några bönor, svamp, soja eller tamari och göra en krämig sås på cashewnötter till typ en carbonara, använda jordnötssmör och krydda med till exempel rökt paprika, vinäger, b-jäst, senaps- eller fänkålfrö… knepen är många.

Tre fylliga viner och mattips

Redo för att para några av de smakfulla italienska vinerna till vegetarisk mat?

Castelmare Amarone della Valpolicella Classico, 2016 | Nr 75707 | 179 kr

Prisvärd och ganska lätt Amarone av de klassiska druvorna Corvina, Vorvinone och Rondinella och som självklart tillverkats enligt appassimento-metoden där druvorna fått torka. Mycket mörkt och rött i färgen med en fyllig, smakfull och kryddig doft och fatkaraktär. Smaker av körsbär, plommon och toner av choklad, russin och vanilj. Komplex, ståtlig och balanserad Amarone i äkta mörkfruktig stil. 

vetarisk: en läcker vegoburgare
Vegetarisk burgare att grilla i sommar!

Vegetarianer behöver inte försaka varken grillen eller vinet men här vill vi ha en bra, proteinbaserad maträtt som balanserar vinet. Gör en god vegoburgare och grilla! Mixa ihop rödbetor, bönor, hackad lök, vitlök, shitake eller portabellosvamp samt kryddor. Forma hamburgare. Bröd, lite sallad, klart!

Rocca Di Montemassi Toscana Sangiovese 2017| Nr 70979 | 89 kr

Populärt boxvin fast i flaska denna gång och ett vin som rekommenderas till fläsk-, nöt- eller lammkött och lagrade ostar eftersom detta är ett komplext och fylligt vin med mogna mörka körsbär, toner av läder, kryddor samt vanilj och choklad. God, fint balanserad och välstrukturerad vinklassiker av den starka druvan Sangiovese med en distinkt ekfatskaraktär.

vegetarisk: en mustig tomarsås
En mustig tomatsås passar alltid!

Till detta vin som är något mer än medelfylligt, härligt tanninrikt vin, så här skulle vi vilja se mer av de klassiska italienska krämiga rätterna som Fettucini Alfredo med en krämig sås på cashewnötter, jäst och någon växtbaserad mjöl som bas eller till och med en mustig tomatsås på klassiskt italienskt vis. Oavsett vd du lagar, se till att inkludera lök, oliver, tomater, selleri, kapris och krydda med lagerblad, basilika, oregano och koka länge för att få fram den där mustiga tomatsmaken som kompletterar vinet!

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano, 2015|Nr 2022 | 189 kr r

Härligt Vino Nobile di Montepulciano där den kraftiga Sangiovese samsas med de lokala druvorna Canaiolo Nero och Mammolo. En druvkombo som blir läcker och mustigt vin med intensiva dofter även i detta vin domineras av mörka körsbär och söta hallon, denna gång tillsammans med jordnära toner, lavendel, tobak, peppar och italienska örter samt ett uns av choklad. Mycket fat och tanniner. Ett typiskt grill- och köttvin skulle de flesta säga!

vegetarisk: grönsaksgryta Caponata
Mustig siciliansk grönsaksgryta Caponata!

Här gäller det att hitta köttfria rätter som definitivt kan konkurrera till detta smakfulla vin som har både bra syra, fräsch sötma och tanniner. Leta efter en rätt som är samspelar och som har hög syra, lite söta, lite sälta och massor med smak. Då passar det bra med en caponata di melanzane, den sicilianska mustiga grönsaksgrytan med aubergine, zucchini, selleri, tomater, lök, oliver, kapris. Det är en salt rätt med sött. Krydda med russin och lite kokossocker för att balansera salta kapris och tomater. Släng på färsk basilika. Klart!  


Bildgalleri – Vegetariskt till vin

Frågor och svar

Hur väljer jag rött vin vegetariskt?

Du kan välja i princip samma vin som till en icke-vegetarisk rätt.

Vilka viner vegetariska rätter?

Mustiga vegetariska grytor gifter sig bra med kraftiga rödvin.

Passande vin till halloumi?

Amaroneviner är utmärkta val till vegetariska rätter.

Passar fruktigt vin till vegetarsik mat?

Välj ett medelfylligt rött vin eller vitt vin så är du i hamn.

Vad betyder nyanserat vin?

Absolut. Ett fruktgt vin lyfter fram smaken på grönsakerna. Det betyder att vinet har många aromer.

Fler tips på vegetarisk mat med vintips:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy