Hem » Vin & Mat » Två rätter från Verona med Tenuta Vignega

Två rätter från Verona med Tenuta Vignega

Vi går på restaurangtur i Verona i hjärtat av regionen Veneto i norra Italien. Det ena rätten är mer traditionell och den andra kommer från en ambullerande restaurang. Båda kombinerar läcker mat med den goda Valpolicellan Tenuta Vignega Ripasso Superiore, kanske för att vinet passar alldeles utmärkt till flera olika maträtter.

Mitt i Verona och inrymt i en gammal kvarn från 1520 hittar du den traditionella och charmiga restaurangen Molin Vecio. Runt om restaurangen finns en örtagård med 100 olika typer av örter som används i matlagningen”, berättar Ombretta Pavan på vingården Azienda Agricola Bettili Cristiana. ”Vi går till två helt olika restauranger, en mer traditionell krog och en som serverar god streetfood av kvalitet”.

mulin1Mattips 1 – Långputtrande oxkindsgryta

Molin Vecio  serverar typiska rätter från Venetien, som bräserad oxkind (fungerar även med kalvkind) som lagas med Valpolicellan.  Här är receptet för 4 personer

  • 4 bitar oxkind
  • 50 g av selleri
  • 50 gram morötter
  • 50 gram vitlök
  • enbär, lagerblad, salt, peppar, olja
  • 2 liter Tenuta Vignega

Så här gör du

  • bräsera oxkinderna så att de blir bruna i olja
  • salta, peppra, lägg till enbär och lagerblad
  • stek grönsakerna för sig, selleri, morötter, krossad vitlök och blanda sedan ihop det med köttbitarna i en ugnsfast gryta
  • häll på vinet och ställ in i ugnen på låg värme c:a 125° i ungefär 4 timmar tills köttet är mört.  Prova med att sticka i en gaffel. Ger köttet efter med håller ihop, så är det klart. Servera gärna detta tillsammans med polenta och den goda vinsåsen. Garnera med färska örter.

risottoxMattips 2 -Tastasal Risotto basilika och lime

Mitimangio är en rullande restaurang, en slags kringresande krog”, säger Ombretta. Här väljer kocken en mer ovanlig risotto med en exotisk variant med lime och doftande basilika. Mitimangio är det nya astronomiska pop up-konceptet som numera börjar dyka upp i många storstäder och även här i Verona. Här är ett exempel på att italiensk streetfood verkligen kan vara riktigt god tillsammans med vår Valpolicella.

Tastasal är innankråm av en rå korv, exempelvis salsiccia eller också salami. Det är viktigt att man tar lika mycket av ris och korvmassa och man beräknar ungefär 1,5 liter vätska till 500 g ris. I Italien har man ett urval av rissorter och tycker att en god risotto görs på riset av varumärket Vialone Nano. I Sverige använder vi oftast Arborio. Detta recept är för en person.

  • 80 g ris
  • 80 g tastasal
  • en kvist rosmarin
  • en klick smör
  • mager köttbuljong (eller tärning om du vill)
  • parmesanost

Gör så här:

  • stek riset i en kastrull med en klick smör, tillsätt tastasal, rosmarin (som du senare tar ut när rätten är klar)
  • koka i ca 5 minuter så att blandningen blir glansig och kornig
  • i en separat kastrull kokas buljongen
  • ta c:a 300 cl av buljongen sedan tillsätts till riset som sedan får koka i 10-12 minuter så att all vätska avdunstar
  • spä sedan med mer vätska allt eftersom.
  • tillsätt till sist lite basilikaolja och limeskal som ger en fräsch touch till riset. Servera med riven parmesan.

Vintipset:  Ripasso Tenuta Vignega 2013 (3040)

Den ekologiska Ripasso Tenuta Vignega kommer från producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana  i Venetien och vinet produceras av de inhemska valpolicelladruvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Ripassometoden har sitt ursprung i Venetien och betyder att vinet jäser en andra gång under några veckor och tillsammans med jästresterna av en Amarone. I Sverige har Ripasso blivit lika populär som Amarone och man kan säga att Ripasson är ett prisvärt alteranativ, om man är ute efter ett kraftfullt vin med tanniner och hög syra. Som du ser matchar Tenuta Vignega sig utmärkt med olika typer av rätter, mer robustare och mer enkla.

Det här är en typisk smakfull och mysig Valpolicella med en intensiv bouquet av mogna moreller och med lätta inslag av vanilj och choklad. Lena tanniner och en distinkt fatton ger ett stilfullt och elegant vin med ihållande och trevlig avrundning.

Vingården Azienda Agricola Bettili är en passionerad familjeproducent som är verksam vid Tenuta Vignega i närheten av den pittoreska Gardasjön. Man fokuserar på ekologisk vinodling och tar eget ansvarar för varje steg under vinproduktionen. Man äger vingårdar både i Bardolino och Valpolicella.

Frågor och svar:

Vilken typ av restaurang är Molin Vecio?

Molin Vecio är en traditionell och charmig restaurang som serverar typiska rätter från Venetien.

Vad är Tastasal?

Tastasal är innankråm av en rå korv, exempelvis salsiccia eller salami.

Vilken typ av ris rekommenderas för en god risotto?

I Italien rekommenderas riset av varumärket Vialone Nano för en god risotto, medan Arborio oftast används i Sverige.

Vilken druvsort används för Ripasso Tenuta Vignega?

Ripasso Tenuta Vignega produceras av de inhemska valpolicelladruvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.

Vad är Ripassometoden?

Ripassometoden innebär att vinet jäser en andra gång under några veckor och tillsammans med jästresterna av en Amarone.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.