Veganviner efterfrågas mer och mer och eftersom Il Momento, är veganvänligt, så gör vi även en veganvänlig pasta med ärtpesto, aromatisk basilika, grillad zucchini och rostade
Gott och fylligt vin!
Ja, man behöver beställa det här vinet men det är det värt, så passa på att beställa några flaskor för detta är ett supergott vin! Det mycket smakfulla Il Momento är självklart ekologiskt men även ett veganvänligt vin gjort av druvan Sangiovese. Man kan nästan kalla den druvan för Italiens signaturdruva. En mer poppisdruva är nog svår att hitta.
Den så omtyckta italienska vinstilen som man får av en god Sangiovese finns självklart här. Vinet smakar runt och snyggt av mörkröda körsbär som fått sola länge på rankan. Man hittar en släng av viol i doftaromen och vinet känns mycket balanserat och välgjort. Förvänta dig också en trevlig kvardröjande och kryddig finish. Självklart ett mysigt vin till det italienska köket men även till både kött och kyckling med exempelvis grillade grönsaker.
Vingården Terreno drivs av svenska vinmakerskan Sofia Ruhne men förstås i Toscana. Alla Terrenos viner är certifierat ekologiska och den positiva kritiken har inte låtit vänta på sig, både utomlands och i Sverige.
Il Momento di Terreno | SB 75163 | Toscana | 109 kr
Ärtpesto med basilika och grillad zucchini
Prova gärna den gröna ärtpastan som faktiskt inte alls är så dum.
Vegansk parmesan
- 2 dl valnötter
- 1/2 dl naturjäst (Bjäst) finns i hälsokosten
- 2 tsk torkad basilika och oregano
- 1 generös nya salt
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blivit så kornigt som du vill ha din parmesan. Häll upp på en trevlig burk så har du resten av veckan.
- 1 kruka färsk basilika
- ca 1,5 dl hackad bladpersilja
- ca 3 dl frysta och tinade ärtor
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl pistagenötter (rostade men inte salta)
- saften av 1 citron
- 1 nya salt
- ca 1,5 dl olivolja (häll på efterhand)
I en matberedare börja du med att hacka sönder nötter, vitlök, persilja och basilika.
Lägg i de tinade ärtorna och kör vidare.
Häll i citronsaften och kör lite kort. Blanda sedan salt och olivolja. Oljan lite undan för undan tills du fått en krämig konsistens, men den ska inte vara alltför tunn.
1 påse pasta & 1 zucchini
Koka upp den pastan som du vill ha.
Skär zucchinin i ca 2 cm tjocka skivor och grilla på den på båda sidor.
Bland pasta med ärtpesto, garnera med några skivor zucchini och färska basilikablad.
Strö på lite veganparmesan.
Här hittar du fler goda pastarätter:
- Cacio e pepe och ett mustigt rött vin
- Lite pasta, lite svamp – otroligt gott!
- Sagolik svart pasta med laxspett och champagnesås
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Chianti Il Drago el a Fornace
Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien
Artikelnummer: 2074
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Chianti, Italien, Toscana
Alkohol: 12 %
Pris: 99 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET