Veganviner efterfrågas mer och mer och eftersom Il Momento, är veganvänligt, så gör vi även en veganvänlig pasta med ärtpesto, aromatisk basilika, grillad zucchini och rostade pistagenötter. Självklart väljer vi att göra egen vegansk parmesan.

Gott och fylligt vin!

Ja, man behöver beställa det här vinet men det är det värt, så passa på att beställa några flaskor för detta är ett supergott vin! Det mycket smakfulla Il Momento är självklart ekologiskt men även ett veganvänligt vin gjort av druvan Sangiovese. Man kan nästan kalla den druvan för Italiens signaturdruva. En mer poppisdruva är nog svår att hitta.

Den så omtyckta italienska vinstilen som man får av en god Sangiovese finns självklart här. Vinet smakar runt och snyggt av mörkröda körsbär som fått sola länge på rankan. Man hittar en släng av viol i doftaromen och vinet känns mycket balanserat och välgjort. Förvänta dig också en trevlig kvardröjande och kryddig finish. Självklart ett mysigt vin till det italienska köket men även till både kött och kyckling med exempelvis grillade grönsaker.

Vingården Terreno drivs av svenska vinmakerskan Sofia Ruhne men förstås i Toscana. Alla Terrenos viner är certifierat ekologiska och den positiva kritiken har inte låtit vänta på sig, både utomlands och i Sverige.

Il Momento di Terreno | SB 75163 | Toscana | 109 kr

 

Ärtpesto med basilika och grillad zucchini

Prova gärna den gröna ärtpastan som faktiskt inte alls är så dum.

Vegansk parmesan

  • 2 dl valnötter
  • 1/2 dl naturjäst (Bjäst) finns i hälsokosten
  • 2 tsk torkad basilika och oregano
  • 1 generös nya salt

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blivit så kornigt som du vill ha din parmesan. Häll upp på en trevlig burk så har du resten av veckan.

Ärtpesto

  • 1 kruka färsk basilika
  • ca 1,5 dl hackad bladpersilja
  • ca 3 dl frysta och tinade ärtor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl pistagenötter (rostade men inte salta)
  • saften av 1 citron
  • 1 nya salt
  • ca 1,5 dl olivolja (häll på efterhand)

I en matberedare börja du med att hacka sönder nötter, vitlök, persilja och basilika.

Lägg i de tinade ärtorna och kör vidare.

Häll i citronsaften och kör lite kort. Blanda sedan salt och olivolja. Oljan lite undan för undan tills du fått en krämig konsistens, men den ska inte vara alltför tunn.

1 påse pasta & 1 zucchini

Koka upp den pastan som du vill ha.

Skär zucchinin i ca 2 cm tjocka skivor och grilla på den på båda sidor.

Bland pasta med ärtpesto, garnera med några skivor zucchini och färska basilikablad.

Strö på lite veganparmesan.

 

 

Här hittar du fler goda pastarätter:

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy