Vår första egna skörd är här!

foton: Jan Malmström

Vi är på The Winery Hotel i Solna. Ejnar Söder, hotellentreprenör och grundare av The Winery Hotel förklarar:

– Det här är årets viktigaste händelse för oss. Vi öppnade för drygt ett år sedan och nu inväntar vi druvorna till vår andra årgång, samtidigt som vi släpper Winery Red 2016. Det är stort!

Kanske läste du Vinjournalens reportage från förra oktober, där vi skrev om personalens förväntningar när 10 500 kg druvor, Sangiovese och Cabernet Sauvignon, kom hela vägen med lastbil från Toscana och man firade sin Wine Harvest Festival med pompa och ståt och ståt. Nu har man alltså kommit så långt att man kan lansera sitt första egna vin. Här är den förra artikeln ifall du missade den.

Varmt klimat och tidig skörd

Just nu är det full aktivitet på The Winery Hotel. Plockbordet ställs fram, tankar och ekfat rengörs och de sista flaskorna av förra årets vin buteljeras. Druvorna är på väg från Toscana och spänningen är på topp.  Ett stort glasfönster bakom receptionen visar verksamhetens bultande hjärta – vineriet.

– Vi har haft det väldigt varmt i Toscana i år. Temperaturerna har närmat sig 40 grader och vattenbristen har varit utmanande, förklarar Sofia Ruhne från vingården Terreno i Toscana och ansvarig för vinframställningen på The Winery Hotel.

Tillsammans med vinmakaren Luca Rettondini – följer hon vinets hela färd från fält till flaska. På grund av den värmebölja som dragit igenom Italien i sommar ligger skörden nästan en hel månad tidigare än förra året.

– Det går inte att styra över vädret men vinets kvalitet handlar även väldigt mycket om vingårdens läge och vinmakarens hantverk. En av de mest intressanta faktorerna med vin är just att alla årgångar speglar verkliga omständigheter, säger Sofia.

Och det ligger förstås en hel del kompetens och hjärta bakom detta första vin. The Winery Hotel är precis som det låter – en vingård och ett hotell. Det är en vinfamilj och en hotellfamilj som ligger bakom rörelsen. Familjen Söder har drivit hotell i över 40 år och familjen Ruhne är vinmakare i Toscana sedan 30 år och kan hantverket från grunden.

– Jag har varit med om så mycket under dessa år och nu, när även vårt första vin ser sitt ljus, kan jag tacka för mig med ro i själen, säger Ejnar Söder med ett leende.

Och mer vin blir det nästa är …

Den 8 september kommer årets och nästa skörd av druvor åter hem till Solna och arbetet sätter igång för nästa års vin. Under tiden kan man njuta av de allra första egenproducerade flaskorna på The Winery Hotel och som lanseras på Systembolaget den 1 september.

Winery Red 2016 | art.nr 31853 | Sangiovese och Cabernet Sauvignon | 179 kr

Under tiden, mellan den 30 september och den 1 oktober, bjuder The Winery Hotel in till en storslagen skördefestival i äkta toscansk anda. Lobbyn förvandlas då till en italiensk piazza, vineriet är i full aktivitet och – förutom att prova det egna vinet såklart – anordnas massor av roliga upptåg och provningar i skördens tecken.

Alla som har vägarna förbi är välkomna att titta på hur ett vin blir till och njuta av italienska delikatesser och det nya vinet.

Frågor och svar:

Vad är The Winery Hotel?

The Winery Hotel är en vingård och ett hotell i Solna.

Vad är årets viktigaste händelse för The Winery Hotel?

Årets viktigaste händelse för The Winery Hotel är lanseringen av deras första egna vin, Winery Red 2016.

Vilka druvor används för Winery Red 2016?

Winery Red 2016 är gjort på Sangiovese och Cabernet Sauvignon.

När kommer nästa skörd av druvor till The Winery Hotel?

Nästa skörd av druvor kommer hem till Solna den 8 september.

Vad händer mellan den 30 september och den 1 oktober på The Winery Hotel?

Mellan den 30 september och den 1 oktober bjuder The Winery Hotel in till en skördefestival i äkta toscansk anda med massor av roliga upptåg och provningar i skördens tecken.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.