backarUrbana vinerier har varit populära i USA länge och idén har även nu kommit till Europa. Hotellet The Winery Hotel är det enda i sitt slag i världen som kombinerar urban vinframställning med ett modernt boutiquehotell och öppnade i januari 2016.

En given succé

Ambitionerna på hotellet i Solna i Stockholm, som startades av familjen Söder, är höga och nu har druvorna för den egna vinframställningen för första gången kommit hela vägen från Toscana i Italien. 10500 kilo druvor! Men hur har man orkat lasta av detta?

moa– Det var en fantastisk känsla att se lastbilen som kört hela vägen från Toscana backa in på baksidan av hotellet – äntligen blev det som vi har pratat om ända sedan hotellet öppnade i januari verklighet! Så fort lastbilen parkerat så satte arbetet igång, säger Moa Söder, marketing coordinator på The Winery Hotel.

– Först skulle alla 600 druvbackar bäras ur lastbilen. Sedan kontrollerades och rensades varje druvklase innan vi öste ner druvorna i avstjälkningsmaskinen. All personal på hotellet hjälptes åt och vi jobbade hårt hela dagen! Nu ligger musten i våra cisterner och jäsningen satte igång för några dagar sedan.

Vinkunskap från Toscana

Druvorna, Sangiovese och Cabernet Sauvignon, kommer från familjen Ruhnes vingård i Terreno i Toscana och var redan avkvistade. Som vinmakare och oenolog har Luca Rettondini som vanligtvis håller till på vingården Le Macchiole i Toscana, anlitats.

avstjalkningsmaskin
Avstjälkningsmaskin

– Luca är en mycket duktig vinmakare som ursprungligen är från Pisa och jobbar i ett område som heter Bolgheri, där det finns många fina vingårdar. De är särskilt kända för sina så kallade Supertoscanare, berättar Sofia Ruhne.

Praktiskt! Nu kan man bra sätta igång och göra vin och smaka på druvsaften och man testar varje morgon och kväll för att mäta sockernivå och temperatur på musten. Hela 600 backar har körts 48 timmar i kylbil som håller +8 grader. På The Winery Hotel beräknar man att kunna tillverka hela 7500 flaskor vin och hotellet finns förstås vintunnor, pressar samt jäsnings- och lagringsmöjligheter.

druvorHöga förväntningar

Mats Ruhne, som är delägare  av hotellet och som har drivit den svenskägda vingården Terreno i Toscana i drygt 25 år, har höga förväntningar:

– Druvorna ser fina ut. Men det är egentligen först om cirka tio dagar som vi kan avgöra hur bra årets vin kan bli. Då har druvorna börjat utveckla alkohol och då går det för en tränad kännare att avgöra druvornas potential.

Sedan juni 2016 finns Winery Red (76402) i beställningssortimentet på Systembolaget. På hotellet som förutom guidade visningar, vinkurser och vinprovningar, kommer gäster till och med kunna blanda sitt eget vin. Förutom The Winery Red så finns ett brett sortiment av världens viner. Caroline Nätteldal, källarmästare på Berns, är mat- och dryckesansvarig på hotellets restaurangen.

Förra veckan firade hotellet med sin Wine Harvest Festival för allmänheten med pompa och ståt, provsmakning av druvsaft och italienska delikatesser. Lagom till sommaren kommer man att kunna presentera även sitt första rosévin, Winery Rosé.

Se mer på The Winery Hotels hemsida, www.thewineryhotel.se

Samtliga bilder har Jan Malmström och Jason Strong tagit.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy