Hem » Vin Fakta » Din guide till vinregionen South Australia och de bästa vingårdarna
Vin Fakta

Din guide till vinregionen South Australia och de bästa vingårdarna

mclaren-vale-south-australia - Vinjournalen.se

South Australia är den fjärde största delstaten i Australien och är den region i Australien som producerar mest vin. Delstaten är den enda delstaten som har gräns till alla andra delstater på fastlandet av Australien. South Australia har ett väldigt torrt klimat och väldigt liten befolkning. Över 75% av befolkningen bor runt Perth vilket är huvudstaden i delstaten. Adelaide är en annan viktigt stad. Vinindustrin i South Australia är känd över hela världen och här ligger regioner som Barossa Valley, Cooonawarra, och Eden Valley. South Australia producerar mer än hälften av allt vin som kommer från Australien. Vinzonerna finns i den sydöstra spetsen av delstaten. 

Kort presentation av South Australia 

I delstaten South Australia finns Adelaide vilket är huvudstaden för vin i Australien. Adelaide är också en av de nio av de stora städerna för vin i världen, mera känt som Great Wine Capitals of the World. På listan finns städer som Bordeaux i Frankrike, Napa Valley i USA, och Bilbao Rioja i Spanien. Gemensamt har städerna att de är internationellt kända för sina viner. 

Delstaten South Australia ansvarar för 50% av Australiens årliga vinproduktion och här finns även några av världen äldsta vinstockar. Här finns det många olika druvsorter och stilar på vin. I de kallare områdena i delstaten växer de klassiska druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir. I områden som är lite varmare är druvsorterna Riesling, Sauvignon Blanc and Pinot Gris populära. 

De röda druvorna som är populära i området är Cabernet Sauvignon, Shiraz, och Malbec. I regionen Barossa Valley finns några av världens äldsta vinstockar och regionen har även en Geographical Indication (GI). I regionen finns även Eden Valley vilket är en subregion. Vinerna härifrån har en stor fyllighet och vinet Barossa Shairaz har smak av plommon och choklad medan de kallare subregionerna som Eden Valley producerar vinet som är mindre söta och har lägre alkoholhalt. Druvor från området blandas vanligtvis med druvor som Barossa regionen. 

Från McLaren Vale regionen kan du hitta kryddiga viner inte har en lika stor fyllighet. Här odlas till exempel druvan Grenache som trivs bäst i ett medelhavsklimat vilket regionen kan ge. Barossa Valley har nästan ett medelhavsklimat men McLaren Vale är bättre för odlingen av Grenachedruvan. I subregionen Blewitt Springs finns några av de bästa vinstockarna för Grenachedruvan eftersom att odlingarna sker på deras antika sandiga åkrar. Vinerna på druvan är söta och med smak av blommor med hög tanniner. Från kullarna av Adelaide kommer det lättare röda viner som inte har någon större fyllighet. 

De vita druvorna som växer i regionen är Chardonnay, Riesling, och Sauvignon blanc. Många av de vita vinerna kommer från regionen Eden Valley. Dessa är ljusa och friska i smaken. Riesling från Eden Valley har en smak av äpple och blommor medan de från Clare Valley. Clare Valley Riesling har mer smak av citron, lime, och talk vilket framför allt kommer från de berömda subregionerna Watervale och Polish Hill. Generellt är ett Aussie Riesling torrare och har mer citronsmak med en stark syrlighet.  

Förutom röda och vita viner producerar delstaten även mousserande viner. Mousserande viner är Australiens snabbast växande exportvara. Druvorna odlas på kullarna runt Adelaide samt i Yarra Valley i delstaten Victoria framför allt i de kallare delarna av regionerna. Druvan Shriaz används för att producera fruktiga röda mousserande viner som är populärt i många i delstaten. 

Om man är på resan för att besöka delstaten South Australia bör man även besöka huvudstaden Adelaide. Här finns det mängder av kultur, smakupplevelser, evenemang, och underhållning. Ett besök till Adelaide Central Market ger dig en chans att uppleva många olika matkulturer. Marknaden är även 140 år gammal. Ett annat stopp på resan bör vara Kangaroo Island. Hoppa på färjan eller ta flyget över till denna ö som har 509 kilometer av strand samt många naturparker där du kan uppleva den otroliga naturen som finns i regionen. Man får inte glömma att besöka Port Augusta. Staden erbjuder många goda och lokala maträtter som bland annat hamburgare på kangaroo och Quandong Cheesecake. 

Karta – Vingårdar att besöka i South Australia 

Kom med till några vingårdar i delstaten South Australia 

Simon Tolley Wines – Vingården med lyxlägenheten 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Simon Tolley Wines ligger på kullarna i Adelaide. Vingården producerar läckra årgångsviner av druvor som odlas i två familjeägda vingårdar. Idag ägs gården av Simon Tolley men vingården grundades 1874 av hans förfäder. Simon Tolley har en kandidatexamen i vetenskapen om vinodling och han har jobbat åt många berömda etiketter som Padthaway och Clare Valley. På de 27 familjeägda hektaren odlas viner som Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, och Pinot Noir. Här finns det även chansen att bo i lyxlägenheten med fem sovrum mitt i det fina landskapet. 

 • Appellation: Adelaide Hills
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 92 €

Reillys Wines Cellar Door And Restaurant – Vingården med imponerande vinkällare och restaurang   

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Reillys Wines är en familjeägd vingård som ligger i Clare Valley. Ägaren är Justin Ardill och gården grundades 1993. Justin och hans fru utökade vingården år 2000 genom att starta en vingård i Leasingham som de utrustade med moderna maskiner och avancerad teknik för vinframställningen. Under åren har de sedan köpt fler och fler vingårdar och även fler druvsorter planteras. De viktigaste druvorna som de odlar är Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Riesling, Tempranillo, Mataro, Sauvignon Blanc och Sangiovese. Druvorna har en intensiv smak och arom och druvorna odlar med minimal påverkan för att bevara fruktens naturliga smak. Vingården har även en fantastisk vinkällare och en restaurang som är värt ett besök för mat och vinprovning. 

 • Appellation: Rcv, Dry Land, Reillys, Barking Mad
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 0 €

Smidge Wines – Ägs av den begåvade Matt Wenk

 Image Alt - Vinjournalen.se

Smidge Wines är den privata vinetiketten för Matt Wenk, en av Australiens mest begåvade och lovande vinproducenter. Matt var tidigare chef över vintillverkningen på den eftertraktade vingården Two Hands. Det var på den vingården som Matt visade sin talang över att hitta de bästa vingårdarna som alltid producerar druvor av bästa kvalitet vilket skapar de unika och högkvalitativa vinerna som vingården är känd för. Matt startade vinetiketten för att skapa unika viner vilket är hans stora passion. Han producerade sin första årgång 2002 och vinet sålde snabbt slut. Smidge Wines vann en medalj på Adelaide Hills Show 2017 för sin Gruner Veltliner 2016. Vinodlingen är också en Five Red Star Winery från Australian Wine Companion.

 • Appellation: Barossa Valley, Mclaren Vale, Adelaide Hills
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 40 €

Leconfield & Richard Hamilton Wines – Vingården grundades 1892

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Leconfield & Richard Hamilton Wines ligger i landsbygden i Coonawarra. Familjen hamilton är en av de första familjerna som odlade vin i Adelaide år 1837. På vingården växer det även ett gammal olivträd som är från 1892. Idag är det den femte generationen av familjen som hanterar vingården. Sedan 2001 jobbar även den respekterade vinproducenten Paul Gordon på gården. Cabernet och Shiraz är de populäraste druvorna för gården men här finns även Mourvèdre, Merlot, Grenache, Cabernet Franc, Riesling och Chardonnay. Efter en noggrann manuell skörd flyttas druvorna till de två vinkällarna, Leconfield och Richard, för pressning följt av jäsning. Tillsammans producerar de viner under namnen Leconfield Coonawarra and Richard Hamilton McLaren Vale. Dessa är kända både nationellt och internationellt. 

 • Appellation: Mclaren Vale, Adelaide Hills, Clare Valley, Coonawarra
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 0 €

Levrier By Jo Irvine – Vingården som producerar ett av världens mest sällsynta viner 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Levrier By Jo Irvine är en liten gård som ligger i regionen Barossa Valley. Ägaren Jo Irvine har sedan 1988 får mycket uppmärksamhet för sin vinframställning. Hon lanserade sina egna viner som görs för hand. Hennes far producerade även viner av hög kvalitet och Jo började jobba med vintillverkningen när hon var sju år gammal. 2010 grundade hon Wine Wise tillsammans med partnern Peter och deras två söner. Levrier betyder greyhound på franska och det visar hennes kärlek till vin och hundarna. Hennes två hundar, Daphne och Georgie, kan hittas på hennes kontor. Vingården odlar bland annat druvorna Meslier, Pinot Gris, Merlot, Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Zinfandel. Det mousserande vinet Levrier Meslier Sparkling Rose är ett av de mest sällsynta vinerna i världen. Vinet har fått många utmärkelser och troféer vilket inkluderar ett 5-stjärnigt betyg från James Halliday Wine Companion 2019. 

 • Appellation: Eden Valley, Barossa, Adelaide Hills
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 15 €

Raidis Estate Coonawarra – Vingården som har getter på vinodlingarna

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Raidis Estate ligger i utkanten av Penola mitt i Coonawarra. Vingården är familjeägd och Chris och Fran Raidis startade vingården för mer än 40 år sedan. Idag är det deras barn Emma och Stevo som äger vingården. Odlingarna sker med stor respekt av naturen och ägarna vill att gästerna ska njuta av naturen samt deras viner. Det är den livsstilen som vingården vill förmedla. Ett sätt är att använda getter på odlingarna. Getterna äter den återstående frukten på vinstockarna samt att äta gräset under vintersäsongen. Detta hjälper till att hålla jorden frisk. Druvorna som odlas är bland annat Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris, Riesling och Sauvignon Blanc. 

 • Appellation: Coonawarra
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 31 €

Vi hoppas att du kommer att besöka South Australia inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Australien samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i South Australia som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i South Australia samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilken delstat i Australien producerar mest vin?

South Australia är den delstat i Australien som producerar mest vin.

Vilka är några av de kända vinregionerna i South Australia?

Några av de kända vinregionerna i South Australia är Barossa Valley, Coonawarra och Eden Valley.

Vilka är de populäraste druvsorterna som odlas i South Australia?

De populäraste druvsorterna som odlas i South Australia är Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz och Malbec.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingårdarna i South Australia?

På vingårdarna i South Australia kan man göra vinprovningar och guidade turer.

Vilka andra sevärdheter kan man besöka i South Australia?

Förutom vingårdarna kan man besöka huvudstaden Adelaide, Kangaroo Island och staden Port Augusta för att uppleva kultur, natur och lokala maträtter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.