Böljande kullar, doftande violetta lavendelfält, ett varmt och soligt klimat, mat med härliga örter, och vin, vin, vin! Så kan man beskriva det vindistrikt följer floden Rhône i södra Frankrike och som sammanfaller med appelationen Côtes du Rhône. Här hittar man mysiga byar med anor från medeltiden. En sådan by är Orange, som är en bra utgångspunkt om man tänker sig att utforska området och dess vingårdar.


Snabbmeny för denna artikel

Côtes du Rhône

Rhônedalen är ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt. Området sträcker sig från Vienne, som ligger 30 km söder om Lyon, över 200 km ner efter floden till Avignon i söder. Här hittar man några av södra Frankrikes bästa vinodlingar. I Côtes du Rhône är 21 olika druvor, både blå och gröna, tillåtna, och 95% av vinerna som produceras är röda.

Vindistriktet Rhône brukar delas upp i två delar, norra och södra Rhône, eftersom klimat, jordmån och druvsorter skiljer sig väldig mycket från norr till söder.

Norra Rhônedalen

Norra Rhone är grönt och frodigt, med en hel del regn, mycket växtlighet och frukt, bland annat persikor. Man tror att här har odlats vin sedan romartiden eller ännu längre. Här dominerar druvan Syrah, och området är nog mest känt för sina druvrena viner gjorda enbart på Syrah. Vinerna från norra Rhône karaktäriseras av sin kryddigt peppriga doft och fruktiga och sträva smak, med en söt ton. Hermitage, Condrieu och Côte-Rôtie brukar anses vara de bästa vin-områdena i norra Rhône. Norra Rhône producerar bara ca 5% av den totala vinproduktionen i Rhônedalen.

Södra Rhônedalen

När man kommer längre söderut blir det torrare och varmare, istället för frodiga ekar och fruktodlingar ser man lavendelfält och olivträd. I södra Rhonedalen produceras väldig mycket vin. Om norra Rhone är mest känt för sina druvrena viner, så är södra känt för sina fantastiska blandade viner. Man får blanda max 14 olika druvor i ett vin, och vissa viner innehåller faktiskt så många druvsorter!

De vanligaste druvorna här är Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Carignan, och vinerna är örtkryddiga, mjuka och eldiga. Chateauneuf du Pape anses vara distriktet nummer 1 i södra Rhône, och är det inte bara när det gäller kvalitet, det är också det distrikt som framställer allra mest vin, mer än i hela norra Rhône tillsammans.

Vinjournalens Rhônetips!


Domaine des Pasquiers – Plan de Dieu

Plan de Dieu är franska för Gud’s plan och efter att ha provat vinet förstår vi varför. Vinet är fylligt med en kryddig smak av björnbär, viol, svartpeppar, hallon och lakrits.

Frankrike | Rhonedalen | Art 2298 | Domaine des Pasquiers | 139:-


Några vingårdar värda ett besök

Vignobles Mayard – Familjedriven eco-vingård

Vignobles Mayard ligger i Chateauneuf du Pape, distriktet som är känt för att hålla allra högst kvalitet i södra Rhône. Den drivs av familjen Mayard som ser till att de producerar sina viner genom ett hållbart jordbruk. De följer traditionella, helt ekologiska odlingsmetoder och använder inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. All hantering av vinstockar och vindruvor sker så skonsamt som möjlig.

 • Appelation: AOC Châteauneuf du Pape, IGP Côtes du Rhône.
 • Aktiviteter: Vinprovning med eller utan guidning i vinkällaren
 • Pris: 10€

Domaine de la Camarette – Från silkesmaskar till kvalitetsviner

Under 1800-talet födde man upp silkesmaskar här, men senare gjorde den nye ägaren Fernand Gontier om gården och började istället odla vin. Idag drivs det av hans dotter Nancy Gontier och hennes man, och sedan 2011 är de godkända som producent av ekologiska viner. De producerar röda och vita viner av en mycket hög kvalitet.

 • Appelation: AOP Ventoux, IGP Vaucluse, IGP Méditerranée
 • Aktiviteter: Guidad tur med vinprovning
 • Pris: 8€

Chateau Grand Callamand – Vackert medeltida slott

Familjen Souzan-Delagrave har ägt gården sedan 2004 och deras ambition är att producera viner som speglar naturen runt dem. Detta gör de genom att följa traditionella metoder i vinframställningen, och med hållbara metoder för att odla marken. De framställer många fina viner, röda, vita och rosé, och även mousserande viner.

 • Appelation: AOP Luberon, IGP Vaucluse et Méditerranée
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: 7€

Domaine des Girasols – Gamla vinstockar och nya generationer

Paul och Marie-Elisabeth Joyet har ägt vingården sedan 1974, och nu är deras dotter Francoise på väg att ta över tillsammans med sin man Jon. De kommer att fortsätta framställa de starka, balanserade viner av hög kvalitet som gården är känd för. Medelåldern på vinstockarna här är mellan 50 och 60 år, vissa är så gamla som över 100 år. De producerar röda viner och rosé viner.

 • Appelation: AOP Rasteau, AOP Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: kontakta dem för pris

Domaine de Mas Caron – Erbjuder både boende och vinprovning

Cerise and Marc driver den här vingården på 11 hektar. De producerar röda, vita och rosé viner av excellent kvalitet. Här kan du stanna över natten i huset som är byggt 1720. Då kan du se hur druvorna växer, och få veta allt om deras vinframställning, samtidigt som du njuter av den vackra miljön.

 • Appelation: AOC Ventoux
 • Aktiviteter: Vinprovning och vinprovning tillsammans med lokala rätter.
 • Pris: 4€ för enbart vinprovning, 20€ för vin tillsammans med lokala maträtter.

Cave Saint-Marc – vågar prova nya vägar

Cave Saint-Marcs historia startade 1928 med bildandet av vinodlarkooperativet i Caromb, och är fortfarande aktivt. De producerar 3 000 000 liter högklassiga viner per år. 60% rött, 35% rosé och 5% vitt.

De använder traditionella och välbeprövade metoder i vinodlingen, men i själva vinframställningen har de börjat prova ny teknologi för att bland annat förkorta fermenteringsprocessen.

 • Appelation: AOP Ventoux, IGP Vaucluse, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône village, Beaumes de Venise, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Domaine La Lôyane – Winemaker of the Year 2018 enligt Hachette Wine Guide

Här har 4 generationer framställt viner enligt gamla traditioner från södra Rhônedalen. Varje vin speglar områdets karaktär, och allt görs på ett miljövänligt sätt. De har vinstockar som är så gamla som 130 år, och förhållandena här gör att de kan skörda druvor av en mycket hög kvalitet till sina viner. Gården är uppbyggd av små områden, där varje område har sin unika terrior, så de kan skapa viner med helt olika karaktärer. De producerar röda, vita och rosé viner.

 • Appelation: AOC Côtes du Rhône, AOC Côtes du Rhône village, AOC Lirac
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Vignerons du Mont Ventoux – 1000 hektar fantastisk vinodling

Deras vingårdar ligger på sluttningen av Mont Ventoux, och där åtnjuter de massor med solsken samtidigt som de är skyddade från kalla vindar. De producerar vin med en frisk och fruktig arom, rött, vitt och rosé. De är kända för att ha en oöverträffad kvalitet i förhållande till sitt pris.

De erbjuder turer runt vingårdarna med antingen buggy eller el-cykel, eller turer till fots i området närmast gården.

 • Appelation: AOC Ventoux
 • Aktiviteter: Turer med buggy, el-cykel eller till fots, med vinprovning
 • Pris: 74€, 32€ och 8€

Domaine Rocheville – I norra Rhônedalen

Här har Familjen Rocheville brukat jorden under 5 generationer och de är de enda privata vinodlarna i Nyons. De framställer sina viner med ekologiska metoder, och förutom vin odlar de oliver och aprikoser. De vill gärna dela sin passion för lokalt producerade livsmedel och här kan du köpa deras viner, olivolja och olika tapenader och produkter av oliver, och sylt eller marmelad av aprikos. Allt av högsta kvalitet.

 • Appelation: Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Kontakta dem för information och pris.

Domaine Corinne Depeyre – Familjedriven vingård i norra Rhône

Domaine Corinne Depeyre framställer sina viner på ett ekologiskt sätt. De följer naturens cykler och använder uråldriga metoder för att skapa sina underbara viner. De producerar röda viner, vita viner och även roséviner, av druvorna Syrah, Grenache och Carignan. Alla tre vinerna är mycket populära och av en mycket hög kvalitet.

 • Appelation: AOP Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: 5€

Missa inte…

När du är i det här området bör du inte missa ett besök på Europas bäst bevarade romerska teater. Den ligger i Orange och den finns med på Unesco:s världsarvslista. Den har en lång och spännande historia som sträcker sig över mer än tvåtusen år, och den används fortfarande. Här arrangeras varje sommar en operafestival, Chorégies, och teatern är öppen för besök och ger guidade turer hela året.

By Culturespaces / Les chorégies

Bildgalleri – Rhonedalen

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar


Vilka vindistrikt finns utanför Lyon?

Ca en timme söder om Lyon ligger Côte-Rôtie & Condrieu som producerar några av Rhônedalens bästa kvalitetsviner.

Vilka vindistrikt ligger i Rhonedalen?

Rhônedalen är fullt av varierande och spännande vindistrikt, i Norra Rhône ligger Hermitage, Côte-Rôtie & Saint Joseph medans i Södra Rhônedalen ligger Châteauneuf-du-Pape, Gigondas & Tavel.

Vilka druvor används i rhonedalen?

I Rhônedalen dominerar druvan Syrah men det produceras även en mängd andra druvor som cinsault, mourvèdre, viognier, roussane och många fler.

Bästa vindistrikten nära Lyon?

De bästa vindistrikten nära Lyon är Côte-Rôtie som gör högkvalitativa röda viner på främst syrah och Condrieu som gör spektakulära vita viner på druvan viognier.

Läs mer om Rhônedalens viner:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy