Rhônedalen – Ett varierat och spännande vindistrikt

Böljande kullar, doftande violetta lavendelfält, ett varmt och soligt klimat, mat med härliga örter, och vin, vin, vin! Så kan man beskriva det vindistrikt följer floden Rhône i södra Frankrike och som sammanfaller med appelationen Côtes du Rhône. Här hittar man mysiga byar med anor från medeltiden. En sådan by är Orange, som är en bra utgångspunkt om man tänker sig att utforska området och dess vingårdar.


Côtes du Rhône

Rhônedalen är ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt. Området sträcker sig från Vienne, som ligger 30 km söder om Lyon, över 200 km ner efter floden till Avignon i söder. Här hittar man några av södra Frankrikes bästa vinodlingar. I Côtes du Rhône är 21 olika druvor, både blå och gröna, tillåtna, och 95% av vinerna som produceras är röda.

Vindistriktet Rhône brukar delas upp i två delar, norra och södra Rhône, eftersom klimat, jordmån och druvsorter skiljer sig väldig mycket från norr till söder.

Norra Rhônedalen

Norra Rhone är grönt och frodigt, med en hel del regn, mycket växtlighet och frukt, bland annat persikor. Man tror att här har odlats vin sedan romartiden eller ännu längre. Här dominerar druvan Syrah, och området är nog mest känt för sina druvrena viner gjorda enbart på Syrah. Vinerna från norra Rhône karaktäriseras av sin kryddigt peppriga doft och fruktiga och sträva smak, med en söt ton. Hermitage, Condrieu och Côte-Rôtie brukar anses vara de bästa vin-områdena i norra Rhône. Norra Rhône producerar bara ca 5% av den totala vinproduktionen i Rhônedalen.

Södra Rhônedalen

När man kommer längre söderut blir det torrare och varmare, istället för frodiga ekar och fruktodlingar ser man lavendelfält och olivträd. I södra Rhonedalen produceras väldig mycket vin. Om norra Rhone är mest känt för sina druvrena viner, så är södra känt för sina fantastiska blandade viner. Man får blanda max 14 olika druvor i ett vin, och vissa viner innehåller faktiskt så många druvsorter!

De vanligaste druvorna här är Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Carignan, och vinerna är örtkryddiga, mjuka och eldiga. Chateauneuf du Pape anses vara distriktet nummer 1 i södra Rhône, och är det inte bara när det gäller kvalitet, det är också det distrikt som framställer allra mest vin, mer än i hela norra Rhône tillsammans.

Vinjournalens Rhônetips!


Domaine des Pasquiers – Plan de Dieu

Plan de Dieu är franska för Gud’s plan och efter att ha provat vinet förstår vi varför. Vinet är fylligt med en kryddig smak av björnbär, viol, svartpeppar, hallon och lakrits.

Frankrike | Rhonedalen | Art 2298 | Domaine des Pasquiers | 135:-


Några vingårdar värda ett besök

Vignobles Mayard – Familjedriven eco-vingård

Vignobles Mayard ligger i Chateauneuf du Pape, distriktet som är känt för att hålla allra högst kvalitet i södra Rhône. Den drivs av familjen Mayard som ser till att de producerar sina viner genom ett hållbart jordbruk. De följer traditionella, helt ekologiska odlingsmetoder och använder inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. All hantering av vinstockar och vindruvor sker så skonsamt som möjlig.

 • Appelation: AOC Châteauneuf du Pape, IGP Côtes du Rhône.
 • Aktiviteter: Vinprovning med eller utan guidning i vinkällaren
 • Pris: 10€

Domaine de la Camarette – Från silkesmaskar till kvalitetsviner

Under 1800-talet födde man upp silkesmaskar här, men senare gjorde den nye ägaren Fernand Gontier om gården och började istället odla vin. Idag drivs det av hans dotter Nancy Gontier och hennes man, och sedan 2011 är de godkända som producent av ekologiska viner. De producerar röda och vita viner av en mycket hög kvalitet.

 • Appelation: AOP Ventoux, IGP Vaucluse, IGP Méditerranée
 • Aktiviteter: Guidad tur med vinprovning
 • Pris: 8€

Chateau Grand Callamand – Vackert medeltida slott

Familjen Souzan-Delagrave har ägt gården sedan 2004 och deras ambition är att producera viner som speglar naturen runt dem. Detta gör de genom att följa traditionella metoder i vinframställningen, och med hållbara metoder för att odla marken. De framställer många fina viner, röda, vita och rosé, och även mousserande viner.

 • Appelation: AOP Luberon, IGP Vaucluse et Méditerranée
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: 7€

Domaine des Girasols – Gamla vinstockar och nya generationer

Paul och Marie-Elisabeth Joyet har ägt vingården sedan 1974, och nu är deras dotter Francoise på väg att ta över tillsammans med sin man Jon. De kommer att fortsätta framställa de starka, balanserade viner av hög kvalitet som gården är känd för. Medelåldern på vinstockarna här är mellan 50 och 60 år, vissa är så gamla som över 100 år. De producerar röda viner och rosé viner.

 • Appelation: AOP Rasteau, AOP Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: kontakta dem för pris

Domaine de Mas Caron – Erbjuder både boende och vinprovning

Cerise and Marc driver den här vingården på 11 hektar. De producerar röda, vita och rosé viner av excellent kvalitet. Här kan du stanna över natten i huset som är byggt 1720. Då kan du se hur druvorna växer, och få veta allt om deras vinframställning, samtidigt som du njuter av den vackra miljön.

 • Appelation: AOC Ventoux
 • Aktiviteter: Vinprovning och vinprovning tillsammans med lokala rätter.
 • Pris: 4€ för enbart vinprovning, 20€ för vin tillsammans med lokala maträtter.

Cave Saint-Marc – vågar prova nya vägar

Cave Saint-Marcs historia startade 1928 med bildandet av vinodlarkooperativet i Caromb, och är fortfarande aktivt. De producerar 3 000 000 liter högklassiga viner per år. 60% rött, 35% rosé och 5% vitt.

De använder traditionella och välbeprövade metoder i vinodlingen, men i själva vinframställningen har de börjat prova ny teknologi för att bland annat förkorta fermenteringsprocessen.

 • Appelation: AOP Ventoux, IGP Vaucluse, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône village, Beaumes de Venise, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Domaine La Lôyane – Winemaker of the Year 2018 enligt Hachette Wine Guide

Här har 4 generationer framställt viner enligt gamla traditioner från södra Rhônedalen. Varje vin speglar områdets karaktär, och allt görs på ett miljövänligt sätt. De har vinstockar som är så gamla som 130 år, och förhållandena här gör att de kan skörda druvor av en mycket hög kvalitet till sina viner. Gården är uppbyggd av små områden, där varje område har sin unika terrior, så de kan skapa viner med helt olika karaktärer. De producerar röda, vita och rosé viner.

 • Appelation: AOC Côtes du Rhône, AOC Côtes du Rhône village, AOC Lirac
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Vignerons du Mont Ventoux – 1000 hektar fantastisk vinodling

Deras vingårdar ligger på sluttningen av Mont Ventoux, och där åtnjuter de massor med solsken samtidigt som de är skyddade från kalla vindar. De producerar vin med en frisk och fruktig arom, rött, vitt och rosé. De är kända för att ha en oöverträffad kvalitet i förhållande till sitt pris.

De erbjuder turer runt vingårdarna med antingen buggy eller el-cykel, eller turer till fots i området närmast gården.

 • Appelation: AOC Ventoux
 • Aktiviteter: Turer med buggy, el-cykel eller till fots, med vinprovning
 • Pris: 74€, 32€ och 8€

Domaine Rocheville – I norra Rhônedalen

Här har Familjen Rocheville brukat jorden under 5 generationer och de är de enda privata vinodlarna i Nyons. De framställer sina viner med ekologiska metoder, och förutom vin odlar de oliver och aprikoser. De vill gärna dela sin passion för lokalt producerade livsmedel och här kan du köpa deras viner, olivolja och olika tapenader och produkter av oliver, och sylt eller marmelad av aprikos. Allt av högsta kvalitet.

 • Appelation: Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Kontakta dem för information och pris.

Domaine Corinne Depeyre – Familjedriven vingård i norra Rhône

Domaine Corinne Depeyre framställer sina viner på ett ekologiskt sätt. De följer naturens cykler och använder uråldriga metoder för att skapa sina underbara viner. De producerar röda viner, vita viner och även roséviner, av druvorna Syrah, Grenache och Carignan. Alla tre vinerna är mycket populära och av en mycket hög kvalitet.

 • Appelation: AOP Côtes du Rhône
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: 5€

Missa inte…

När du är i det här området bör du inte missa ett besök på Europas bäst bevarade romerska teater. Den ligger i Orange och den finns med på Unesco:s världsarvslista. Den har en lång och spännande historia som sträcker sig över mer än tvåtusen år, och den används fortfarande. Här arrangeras varje sommar en operafestival, Chorégies, och teatern är öppen för besök och ger guidade turer hela året.

By Culturespaces / Les chorégies

Frågor och svar


Vilka vindistrikt finns utanför Lyon?

Ca en timme söder om Lyon ligger Côte-Rôtie & Condrieu som producerar några av Rhônedalens bästa kvalitetsviner.

Vilka vindistrikt ligger i Rhonedalen?

Rhônedalen är fullt av varierande och spännande vindistrikt, i Norra Rhône ligger Hermitage, Côte-Rôtie & Saint Joseph medans i Södra Rhônedalen ligger Châteauneuf-du-Pape, Gigondas & Tavel.

Vilka druvor används i rhonedalen?

I Rhônedalen dominerar druvan Syrah men det produceras även en mängd andra druvor som cinsault, mourvèdre, viognier, roussane och många fler.

Bästa vindistrikten nära Lyon?

De bästa vindistrikten nära Lyon är Côte-Rôtie som gör högkvalitativa röda viner på främst syrah och Condrieu som gör spektakulära vita viner på druvan viognier.

Läs mer om Rhônedalens viner:

Dela med sig:

Domaine des Pasquiers

Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.

Artikelnummer: 2298

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Rhone

Alkohol: 14 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna