Har du en flaska syrah? Då har vi middagstipsen!

Det är faktiskt inte så svårt som det verkar vara att para ihop mat och syrah. Det du bör undersöka är vilka av följande punkter som stämmer in på vinet:

  • Det är fylligt
  • Det kommer från ett område med varmt klimat
  • Det är lätt
  • Det kommer från ett område med kyligt klimat

Om de första två punkterna stämmer in på det vin du valt ut kan det till exempel komma från Kalifornien, Australien, Argentina, Spanien eller Sydafrika. De gemensamma nämnarna bland syrah/shirazviner från dessa områden är att de har en något tydligare ekfatskaraktär, en rund konsistens och en söt/bitter eftersmak med påtagliga tanniner. Man känner tydligt av vinets aromer redan när man sätter näsan till glaset, och smaken är riktigt påfallande.

Ett smakrikt vin som detta kräver en riktigt smakrik rätt. Grillat kött, speciellt fläskkött, med marinad eller kryddor som tar fram vinets fruktighet är ett av de bästa alternativen. Även smakrika asiatiska maträtter som innehåller fruktingredienser passar bra.

Lättare syrahvin kommer från kyligare klimat som man finner i till exempel norra Kalifornien, Washington eller norra Rhône i Frankrike. Dessa är lite mer syrliga än de från varmare klimat och har mycket påtagliga fruktsmaker. Som du kanske redan räknat ut gör den lättare konsistensen att man bör fundera i samma banor när det gäller mat. Kött är fortfarande ett bra alternativ, och särskilt lamm kan rekommenderas. Vinets fruktighet gör det spännande att experimentera med olika kryddor och örter. Lamm med mynta är exempel på perfekta smaker till en lätt syrah.

Frågor och svar:

Vilka punkter bör man undersöka för att para ihop mat och syrah?

Man bör undersöka om vinet är fylligt och kommer från ett område med varmt klimat eller om det är lätt och kommer från ett område med kyligt klimat.

Vilka områden kan syrah/shirazviner komma från om de är fylliga och kommer från ett område med varmt klimat?

Syrah/shirazviner som är fylliga och kommer från ett område med varmt klimat kan komma från Kalifornien, Australien, Argentina, Spanien eller Sydafrika.

Vilken typ av mat passar bra till ett smakrikt syrahvin?

Grillat kött, speciellt fläskkött, med marinad eller kryddor som tar fram vinets fruktighet är ett av de bästa alternativen. Även smakrika asiatiska maträtter som innehåller fruktingredienser passar bra.

Vilka områden kan syrahviner komma från om de är lättare och kommer från ett område med kyligt klimat?

Syrahviner som är lättare och kommer från ett område med kyligt klimat kan komma från norra Kalifornien, Washington eller norra Rhône i Frankrike.

Vilken typ av mat passar bra till en lättare syrah?

Kött är fortfarande ett bra alternativ, och särskilt lamm kan rekommenderas. Vinets fruktighet gör det spännande att experimentera med olika kryddor och örter. Lamm med mynta är exempel på perfekta smaker till en lätt syrah.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.