Det är faktiskt inte så svårt som det verkar vara att para ihop mat och syrah. Det du bör undersöka är vilka av följande punkter som stämmer in på vinet:

  • Det är fylligt
  • Det kommer från ett område med varmt klimat
  • Det är lätt
  • Det kommer från ett område med kyligt klimat

Om de första två punkterna stämmer in på det vin du valt ut kan det till exempel komma från Kalifornien, Australien, Argentina, Spanien eller Sydafrika. De gemensamma nämnarna bland syrah/shirazviner från dessa områden är att de har en något tydligare ekfatskaraktär, en rund konsistens och en söt/bitter eftersmak med påtagliga tanniner. Man känner tydligt av vinets aromer redan när man sätter näsan till glaset, och smaken är riktigt påfallande.

Ett smakrikt vin som detta kräver en riktigt smakrik rätt. Grillat kött, speciellt fläskkött, med marinad eller kryddor som tar fram vinets fruktighet är ett av de bästa alternativen. Även smakrika asiatiska maträtter som innehåller fruktingredienser passar bra.

Lättare syrahvin kommer från kyligare klimat som man finner i till exempel norra Kalifornien, Washington eller norra Rhône i Frankrike. Dessa är lite mer syrliga än de från varmare klimat och har mycket påtagliga fruktsmaker. Som du kanske redan räknat ut gör den lättare konsistensen att man bör fundera i samma banor när det gäller mat. Kött är fortfarande ett bra alternativ, och särskilt lamm kan rekommenderas. Vinets fruktighet gör det spännande att experimentera med olika kryddor och örter. Lamm med mynta är exempel på perfekta smaker till en lätt syrah.

Vinjournalen.se rekomenderar

Har du en flaska syrah? Då har vi middagstipsen!

Har du en flaska syrah? Då har vi middagstipsen!FaktarutaRelaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy