Hem » Vin Tips » Vintips! 3 ekologiska och prisvärda viner av druvan Garnacha!

Vintips! 3 ekologiska och prisvärda viner av druvan Garnacha!

garnachafront - Vinjournalen.se

När vi tittar på de spanska vinerna som är så populära i Sverige, så pratar vi ofta om den goda blåa och väldigt vanliga druvan Tempranillo. Men det finns faktiskt en druva som odlas på spanska vingårdar i större utsträckning och det är druvan Garnacha.  Trots att vi på Systemet hittar 65 viner framställda på Tempranillo men endast 20 viner på Garnacha.

Garnacha är en gammal druva och även om druvan kallas för Grenache i Frankrike, så är Garnacha en spansk druva i själen. Den sägs ursprungligen ha odlats så tidigt som på 1500-talet i regionen där den idag gärna får växa på gamla vinstockar som är minst 35 år gamla. Sedan reste den över Pyrenéerna till Frankrike och främst till södra Rhone, där den fort blev väldigt populär och odlas än idag. Och vill man dricka franskt vin så finns det helt plötsligt ett 70-tal viner att välja på i Sverige.

Inte alla spanska och franska vinerna är 100 % Garnacha, eftersom druvan också är en fantastiskt fin blanddruva. Den tillsätter fruktighet, lenhet, dämpar syran. Idag odlas Garnacha i många delar av världen. I Italien, Israel, Nordafrika, Australien och även i Kina odlas duvan med stor framgång. Inte enbart röda viner görs på Garnacha utan också en hel del roséviner och faktiskt till och med starkvin. Druvan har sedan länge sin egen internationella Grenache Day – dagen som alltid firas den 3: e fredagen i september.

Om vi nu vill försöka förstå Garnacha och varför den är en populär trenddruva, ofta utan en dyr prislapp, så behöver vi prova några viner. Vi har valt renommerat bra och goda rödviner från Spanien, Frankrike och Australien. Notera att alla tre vinerna är ekologiska.

 Image Alt - Vinjournalen.seTorres San Valentín 2014

 • Område: Spanien, Katalonien
 • Producent: Miguel Torres
 • Druva: Garnacha
 • Art.nr: 12755
 • Pris: 79 kr

Urtypiskt, ekologiskt rödvin av 100 % Garnacha från producenten Torres. Ungdomligt men mycket stilrent vin med bra kropp trots det förnämliga priset. Späckat med bäriga smaker av mörka bär som körsbär och blåbär. Kryddigheten kommer främst från sötlakrits och detta är ett gott, trevligt och inte alltför krävande vin, trots att det påminner om den joviala aragonska granachastilen. Passar utmärkt till de flesta maträtter.

 Image Alt - Vinjournalen.seCh Malavieille Alliance 2014

 • Område: Frankrike, Languedoc-Roussillon , Coteaux du Languedoc
 • Producent: Domaine de Malavieille
 • Druvor: 80% Syrah och 20% Grenache
 • Art.nr: 2662
 • Pris: 119 kr

Här har en biodynamiska vingården Domaine de Malavieilles vinmakare komponerat ihop druvorna Syrah och Grenache till ett fantastiskt vin, druvtypiskt och gott med en lite söta kryddigheten som är så vanlig för dessa druvor. Detta är ett nyanserat vin med fatkaraktär och lite annorlunda med inslag av peppar, lagerblad och svarta oliver. Men sedan finns de söta hallonen och en liten fläkt av lavendel. Ett riktigt stiligt franskt vin av denna spanska druva med fin fyllighet och härlig fruktsyra. Vingården är dessutom både certifierad för Agriculture Bio och Demeter.

 Image Alt - Vinjournalen.seGemtree Cinnabar GSM 2015

 • Område: Australien, McLaren Vale
 • Producent: Gemtree Vineyards
 • Druvor: Grenache, Shiraz, Mourvèdre
 • Art.nr: 4624
 • Pris: 142 kr

I Australien ingår Garnacha, eller Grenache som druvan heter där, i det som på etiketten heter GSM, The Holy Trinity GSM – Grenache-Syrah-Mouvèdre – just dessa tre druvor i en härlig och populär druvkombination som Australiensarna lyckas så bra med. I detta fallet är det 45% Grenache, 40% Shiraz och 15% Mourvèdre. Detta är ett höjdarvin, superfylligt och med hög fruktsyra. Härlig doft av fatkaraktär med fruktiga inslag av mörka plommon och körsbär. Men här finns också örtkryddan av salvia och lagerblad, en lite pepprighet och ett stänk av lakrits och choklad. Balanserat runt vin med framåtriktad karaktär. Tätt, mörkt och mycket rikt vin.

Frågor och svar:

Vilken druva är vanligare att odla på spanska vingårdar, Tempranillo eller Garnacha?

Garnacha är vanligare att odla på spanska vingårdar än Tempranillo.

Varifrån härstammar druvan Garnacha?

Garnacha härstammar från Spanien och sägs ha odlats så tidigt som på 1500-talet.

Vilka andra länder odlar druvan Garnacha idag?

Druvan odlas idag i många delar av världen, inklusive Italien, Israel, Nordafrika, Australien och Kina.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Torres San Valentín 2014?

Torres San Valentín 2014 är ett ungdomligt och stilrent vin med bäriga smaker av mörka bär som körsbär och blåbär, samt en kryddighet från sötlakrits.

Vilken druvkombination ingår i Gemtree Cinnabar GSM 2015?

Gemtree Cinnabar GSM 2015 innehåller Grenache, Shiraz och Mourvèdre i en härlig druvkombination som Australiensarna är kända för att lyckas bra med.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.