Hem » Vin Tester » Syrah och Shiraz – är det samma druva?

Syrah och Shiraz – är det samma druva?

omslag Syrah och Shiraz

Syrah och Shiraz är djärva och fylliga druvor med aromatiska toner av rök, svart frukt och peppar. Stilmässigt är de antingen runda och fruktiga eller täta och tanninsträva. Även om denna röda druvas andliga hemland är Frankrike, har Syrah planterats över hela världen till stor framgång. I Nya Världen, i Kalifornien, Australien eller Chile för att ta några exempel, kallas den för Shiraz men tekniskt sett är Syrah och Shiraz samma druva men två väldigt olika vinstilar. Det uttrycker sig olika beroende på klimat, mark och regional stil, även om vissa egenskaper är lika.

Vad är skillnaden mellan Shiraz och Syrah?

Vinmakare som arbetar i regioner med svalare klimat, både i den gamla och nya världen, brukar kalla sina viner Syrah. De mest kända Syrah-vinerna kommer från norra Rhône i Frankrike, särskilt Hermitage och Côte-Rôtie.

Stilmässigt är Shiraz vinerna som odlas i varmare klimat, typiskt frodiga, väldigt fruktdrivna viner på grund av det varmare, soligare klimatet.

Syrah och Shiraz druvorna har ofta en djup rubinröd till lila nyans och färgen är generellt mörkare jämfört med en Cabernet Sauvignon. Men med åren förändras färgen, med åldern kan den förlora lite av sitt röda pigment och tonen slår mer åt en gråröd nyans.

Alkoholhalten kan skilja någon procent mellan Syrah och Shiraz, vilket beror på var druvan odlas eller om vädret har varit extremt varmt under skördeåret. I kylare regioner brukar vinerna ha en lägre alkoholhalt. En fransk Syrah under en kall årgång har ofta 13–15 % alkohol, medan en Shiraz från en varm region i exempelvis Chile kan närma sig uppåt 15,5–16%.

Syrah och Shiraz viner är vad man brukar kalla för torra, stilla viner men ändå ha en viss fruktig sötma av restsocker och några gram restsocker per liter anses dock fortfarande vara ett torrt vin. Syrah är idealisk att servera vid 18  ̊ medan många tycker att Nya Världens frukt-framåt Shiraz-vinerna gärna kan få serveras vid någon grad kallare. En smaksak kanske…?

Det franska Syrah-vinet passar bra att servera till vilt, anka, svamp, grytor, kalvkött och pasta med köttragù medan Shiraz-vinet passar fint till mer slappare maträtter som hamburgare eller grillade revbensspjäll. En vin med en något högra alkoholhalt bör drickas till mat som grillat nötkött, lamm och annat rostat eller bräserat kött. Som alltid när man matchar vin och mat som bör man titta på både vinet och matens smakintensitet.

yrah och Shiraz provning Syrah viner

Vi provsmakar Syrah

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2019 | nr 76065 | 94:-

Ekologiskt prisat mörkrött vin som lutar lite mer åt det mjukare och rundare hållet i stilen. Gott, mineraliskt och rubinrött vin med tydlig röd fruktprofil med läckra dofter av mörka björnbär. Här känns också ett stänk av svarta oliver och fina örtiga toner av både vitpeppar. Vinet har en snygg fatkaraktär. Nyanser av viol och lakrits. Balanserad och stramt med en fin kryddighet med långa smakintensiva tanniner i avslutet.

Paul Jaboulet Côte-Rôtie “Les Jumelles” 2017 | nr 2090 | 399 kr

En mörkröd, perfekt och klassisk smakintensiv Syrah som imponerar på finmiddagen. Ett komplext, überfylligt och vansinnigt gott vin som blir riktigt bra med smaker av mörka, mogna bär och saftiga plommon som förgyller doft och smak och som blandas med salvia, rökiga tobakstoner och murriga lagerblad. Det blir fruktkryddigt och köttigt med härliga och tydliga fattoner och en rund konsistens med läcker sötma som varvas med sträva tanniner.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2019 |nr 2800 | 179 kr

Klassiskt och elegant intensivt vin från Rhônedalen. Druvtypiskt, komplext och kompakt vin med fin fruktighet som tar smak av björnbär och söta hallon. Generöst kryddat med frukt och kryddor som vitpeppar, lagerblad samt blommiga stänk av lavendel samt dova nyanser av rök. Balanserat vin som kombinerar en fin fyllighet och syra. Sträva och goda tanniner samt en distinkt ekfatskaraktär som ger en rund, snygg finish med underbara sötare frukttoner.

Chateau Ste Michelle Washington State Syrah 2019 |nr 2562 | 239 kr

En Syrah i jänkarbox från svalare Washington bjuder också på bra smakintensitet, trots att den inte är klassisk fransk. Här möts man av en fräsig fyllighet, en pigg frisk syra med måttliga tanniner och röda och svarta frukter samt jordnära, rostade rökiga smaker som bandas med rosépeppar och salvia. Rika dofter och smaker i detta färgintensiva vin som har en rund och lång finish med mysiga, rika toner av ekfat.

Syrah och Shiraz - Shiraz viner

Vi provsmakar Shiraz

Hartenberg Shiraz 2018 | nr 2727 | 189 kr

Läcker guldrosad 100% Shiraz från soliga Stellenbosch som gillas av många prominenta vinkritiker bland annat Tim Atkin och producenten är mästare på att göra viner av solodruvor. Eleganta och komplexa nyanserade aromer, tänk svarta vinbär med mogna blåbär och toppat med svartpeppar och oregano samt med stänk av lite lakrits och en kort rökig tobaksdoft. Bra balans och runda fina tanniner. Mycket fint avslut med snygg rostad fatkaraktär.

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2015 | nr 51940 | 139 kr

Från coola och svala Mc Laren Vale i Australien kommer denna prisade Shiraz, ett djärvt, fylligt vin som är minst lika färgstarkt som producenten själv, Chester Osborne. Lättdrucket, mångsidigt och rubinlila vin utan större matkrav och som passar till nästan all mat. Här känns både en intensiv palett av bär och frukt med goda, kryddstarka inslag av en blandning av franska örter och skojfriska, mogna tanniner.

Lindeman’s Gentleman’s Collection Shiraz 2019 | nr 6831 | 79 kr

Som etiketten säger en 100% Shiraz, även denna från Australien. Det blir underbar pepprigt med spännande aromer av saftiga mogna bär, viol och mynta. I klunken finns härliga toner av ekfat, vanilj och nyrostat kaffe. Ett sånt där bra allround-vin som är smakfullt, fylligt och ”bra att ha hemma” vin till schysst pris som är toppen till grillat, vego och ostar. Trevlig finish på ett fint balanserat vin.

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018 | nr 93235 | 179 kr

Denna lanseras idag och får avluta vår provning. De chilenska vinproducenterna i Valle Central har utvecklat en egen unik stil för sina Syrah-viner i ett modernt franskt snitt – fast chilenskt. Detta är ett mörkt, nästan svart vin som lagrats i över 1 år på franska ekfat och nu heter druvan Syrah för att markera den fransk stilen som vi tycker att man hållit på ett bra sätt! Känn mystiska aromer av mörka frukter och bär som plommon, torkade russin toppat med fräsch mynta, oliver, svartpeppar, rök och lite nougat. Fylligt och mineraliskt vin med ett fint avslut.

Mer om druvan Syrah:

Frågor och svar:

Är Syrah och Shiraz samma druva?

Ja, Syrah och Shiraz är samma druva, men de har olika namn beroende på var de odlas.

Vilka är de mest kända Syrah-vinerna?

De mest kända Syrah-vinerna kommer från norra Rhône i Frankrike, särskilt Hermitage och Côte-Rôtie.

Vad är skillnaden i stil mellan Shiraz och Syrah?

Shiraz-viner är vanligtvis mer fruktiga och frodiga på grund av det varmare klimatet där de odlas, medan Syrah-viner från svalare klimat kan vara mer runda och fruktiga.

Hur skiljer sig alkoholhalten mellan Syrah och Shiraz?

Alkoholhalten kan variera något mellan Syrah och Shiraz beroende på var druvan odlas och vädret under skördeåret. I kylare regioner har Syrah-viner vanligtvis lägre alkoholhalt, medan Shiraz-viner från varmare regioner kan ha högre alkoholhalt.

Vilken mat passar bra till Syrah och Shiraz?

Syrah-viner passar bra till vilt, anka, svamp, grytor, kalvkött och pasta med köttragù. Shiraz-viner passar fint till mer avslappnade maträtter som hamburgare eller grillade revbensspjäll. Matchningen beror också på smakintensiteten i både vinet och maten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.