Ett gäng häpnadsväckande viner från Portugal

Portugal fortsätter av någon outgrundlig anledning att producera fantastiska viner till mycket låga priser. Har du inte funderat särskilt mycket över detta land som vinproducent är det dags att du gör det nu för att inte gå miste om chansen. Det gäller bara att veta vad du letar efter så att du kan sålla ut de exemplar som inte håller måttet. Leta efter dessa typer av vin:

  • Röda från Douro
  • Alicante Bouschet
  • Jaen
  • Arinto, Encruzado, Antão Vaz
  • Vinho Verde

Douro är en region med mycket torrt och varmt klimat. På grund av detta blir druvorna mycket koncentrerade, och även om detta traditionellt utnyttjats till att göra portvin har många producenter nu börjat tillverka rödvin. Resultatet blir ett mycket kraftigt, djupt och fylligt vin. De bästa exemplaren tillverkas på druvan Touriga Nacional eller Touriga Franca. Plommon, kanel, björnbär, blåbär och viol är några av smakerna som ingår i dessa viner.

Gillar du att förena nytta med nöje är viner med druvan Alicante Bouschet värd att prova. Arten är en ovanlig sådan då både skalet och köttet är röda, och förutom den goda smaken är koncentrationen av antioxidanter en av de högsta bland världens viner. Smaken är rik, rökig och inte olik australiensisk Shiraz eller Zinfandel.

Jaen, även kallad Mencía, är en mycket ädel druva som kan lagras i många år. Druvans kvalitet är kraftigt underskattad då den kan jämföras med de allra finaste Grand Cru Bourgogne-vinerna. Smaken är fruktig, pepprig och subtilt jordig med en bra ekfatskaraktär. Vinet är mycket rikt med balanserad syra och tanniner och en len finish.

Har du tidigare provat något av de tre vita vinerna Arinto, Encruzado eller Antão Vaz och avfärdat dem bör du ge dem en till chans. De måste nämligen vara ekfatslagrade för att nå en riktigt hög kvalitet och kan då jämföras med världens bästa krämiga Chardonnay-viner.

Vinho Verde består av flera olika vita druvor och tillverkas i Minho. Denna dryck är det absolut bästa alternativet en varm sommardag då den förmodligen är en av de mest uppfriskande vinerna man kan dricka.

Frågor och svar:

Vilken region i Portugal är känd för att producera kraftfulla rödviner?

Douro.

Vilken druva har hög koncentration av antioxidanter och ger rökiga smaker?

Alicante Bouschet.

Vilken druva kan lagras i många år och jämförs med fina Grand Cru Bourgogne-viner?

Jaen/Mencía.

Vilka tre vita druvor måste vara ekfatslagrade för att nå hög kvalitet och kan jämföras med krämiga Chardonnay-viner?

Arinto, Encruzado och Antão Vaz.

Vilket vin från Portugal är det bästa alternativet en varm sommardag?

Vinho Verde.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.