Verdejo

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Verdejo
Allmän information om Verdejo
Allmän information om Verdejo

Verdejo ursprung och distribution runt om i världen

Verdejo Blanco eller bättre känd som Verdejo kommer ursprungligen från Spanien. Dess viner har medelhög syra med örtartade nyanser och lätta inslag av svarta vinbär och mineraler. Dess viner är vita, aromatiska och mycket subtila. Vi hittar smaker av citron, grapefrukt och örter. Denna druvsort förbättras med åren, och lagring resulterar i ett vin med god struktur och tydlig mandelsmak.

Den högsta produktionen av denna druvsort finns i Spanien, i städerna Rueda och Castilla y León. Verdejo finns också i USA och har också börjat odlas i Australien. Trots dess likhet i namn är denna sort inte densamma som Verdelho, Verdelho är av portugisiskt ursprung och presenterar andra typer av egenskaper.

Det sägs att vinstocken troligen togs från Algaida, Nordafrika och att de första vinstockarna planterades i Rueda under 1000-1100-talen under Alfonso VI:s regeringstid. Vad vi vet är att druvan är en korsning mellan Traminer (Savagnin) och Castellana Blanca.

Terroir Verdejo gynnar från

Det är en druva med medelstora knoppar och medellång mognadsperiod. I Rueda-regionen hittar vi det största antalet plantager i världen. Jordarna på denna plats är djupa och sandiga jordar, och är i allmänhet ganska motståndskraftiga mot phylloxera. Dessutom är denna sort mycket motståndskraftig mot torka och anpassar sig mycket väl till mindre bördiga och steniga jordar.

Vi kan hitta två typer av viner: lätta viner, som har örtartade toner och friska fruktsmaker som är klara att dricka, och andra som är lagrade på ekfat, där de får mer kropp och extra toner av mandel och honung. Viner märkta Rueda Verdejo är 85-100 % Verdejo medan vita blandningar från Rueda vanligtvis blandas med Sauvignon Blanc eller Viura (Macabeo).

Mat som passar med Verdejo

Denna typ av vin passar mycket bra med vitt kött som kyckling, fläskfilé, eller vegetariska alternativ som seitan och tofu. Vi kan också njuta av dess intensiva smak med vissa ostar som pecorino, manchego, feta eller halloumi. Varför inte med lite sparris, avokado eller frukt som kokosnöt och mango?

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Verdejo, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om verdejo

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.