Verdelho

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Verdelho

Verdelho är en druva som kanske inte är lika känd som till exempel Chardonnay eller Sauvignon Blanc, men som ändå producerar fantastiska viner. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på Verdelho-druvan och dess egenskaper, vilka regioner som är kända för att odla den och vilken typ av mat som passar bäst till vin gjort på denna druva.

Verdelho-druvan är en vit druva som odlas i Portugal, Spanien och Madeira. Vinerna som görs på denna druva har ofta en intensiv doft av citrus och blommor, med smaker av grapefrukt, aprikos och honung. Vinerna har också en härlig syra och en lätt kryddighet som gör dem både fräscha och spännande.

Regioner som är kända för Verdelho

Verdelho är en druva som främst odlas på Madeira, där den är en av de mest odlade druvsorterna. Där används den främst för att göra Madeiravin, som är känd för sin unika smak och förmåga att åldras på fat under lång tid. Utöver Madeira odlas Verdelho också i Spanien, främst på Kanarieöarna och på fastlandet i området kring Rueda.

Mat som passar bra med Verdelho

Verdelho är en druva som passar bra till mat med lite fetare smaker, som exempelvis fisk och skaldjur. Vinet fungerar också bra till grillad kyckling och grönsaker, samt till rätter med kryddiga smaker som exempelvis asiatisk mat. För att verkligen framhäva vinets syrliga smaker kan man också servera det tillsammans med mat som innehåller citron eller lime.

Verdelho är en spännande druva som producerar viner med en härlig doft och smak av citrus, blommor och honung. Den odlas främst på Madeira och på Kanarieöarna, men även i Rueda på fastlandet i Spanien. Vinet passar bra till mat med lite fetare smaker, såsom fisk och skaldjur, samt till kryddiga rätter. Om du är en äventyrlig vinälskare är det definitivt värt att prova Verdelho-viner och upptäcka dess unika egenskaper.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Verdelho, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om Verdelho

Frågor och svar om Verdelho

Vilken typ av vinproduktion är Verdelho-druvan vanligtvis använd för?

Verdelho används vanligtvis för att producera vita viner, men det kan också användas för att producera Madeira-viner.

Var odlas Verdelho-druvan?

Verdelho odlas främst i Portugal, där det används i Madeira-viner, men också på andra platser runt om i världen, som i Spanien, Australien och USA.

Hur smakar viner gjorda på Verdelho-druvan?

Viner gjorda på Verdelho-druvan är vanligtvis torra och aromatiska, med en hög syrahalt och smaker av citrus, tropisk frukt och blommor.

Vilken mat passar väl med Verdelho-viner?

Verdelho-viner passar väl till mat med lite krydda, exempelvis fisk och skaldjur, kyckling och sallader. De passar också bra till kryddiga rätter som indisk mat.

Vad är den vanligaste stilen för Verdelho-viner?

Den vanligaste stilen för Verdelho-viner är torra och friska, men druvan kan också användas för att producera söta viner som Madeira.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.