Under de senaste 30 åren har vinproducenterna i Alsace lyft sina viner till att bli världskända. Det finns en parad av utsökta och populära Alsaceviner hos oss att välja på. Men vad är det för speciellt med Alsace? Är det klimatet, vinstilen, producenterna?

Vi ska titta lite kort på hur det ser ut där.

Var ligger Alsace?

Alsace ligger i Frankrike, och egentligen har det alltid varit franskt sedan 1600-talet, men under kejsartidens Tyskland så var Alsace under en period en tysk provins som hette Elsass-Lothringen, men bara fram till 1a världskriget. Så blev det franskt igen. Alsace har därför på något sätt fått det bästa av Tyskland och Frankrike när det kommer till vinmakeri. Geografiskt ligger Alsace vid Rhen, mellan Tyskland och Schweiz och regionen delad mellan norr och söder, Bas Rhin och Haut Rhin.

Detta är de bästa vingårdarna

Alsace har mycket goda Grand Cru klassificerade viner som produceras på över 50 vingårdslägen i regionen men ser du namn som Schlossberg, Schönenberg, Bergheim, Rosacker, Salzenberg på etiketten, så är dessa bland de mest kända områdena i Alsace.

Skördetid i Alsace

Vilka är de typiska vinerna?

De allra bästa Alsaceviner är förstås Riesling, men de gör även fantastiska viner av druvorna Pinot Gris och Gewürztraminer. Riesling görs främst om torr Riesling med fin balans subtila citrus- och stenfruktstoner, ibland med blommiga toner och från och till ganska kryddiga toner.

Den friska Gewürztraminer har aromer som exempelvis litchi, mango, passionsfrukt, mandarin, peppar och kryddnejlika och Pinot Gris är ett fylligt vin som med jordiga aromer, rök, svamp, torkade frukter, honung.

Sedan finns det även den goda Crémant d’Alsace, en typisk fransk frisk och syrlig crémant med bland annat druvor som Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Auxerrois.

Vilken mat ska man äta till?

Man är inte enbart vinglad i Alsace, det är en matregion också. Här frodas massor med grönsaker, bland annat den härliga färska sparrisen som man gärna äter tillsammans med ett glas Riesling. Eller svamp och tryffel. Annars kan ju dessa vita viner med fördel paras tillsammans med skaldjur, fisk, kyckling och annan ’vit’ fågel. Som alltid fungerar ju dessa viner också tillsammans med kryddig asiatisk och Mellanöstern mat. Även den aromatiska Gewürztraminer fungerar fint med kryddad thai-, asien- och indienmat.

Vad står det på etiketten?

Precis lika krångliga som franska vinetiketter brukar vara. Det som ska stå på etiketten ska i alla fall information om vilken druva, årgång, vingårdsläge och kvalitet.

Vad kan man säga om årgångar och klimat?

Självklart kan Alsaceviner kan köpas och drickas direkt. Alsace är den torraste vinregionen i Frankrike eftersom bergskedjorna stoppar regnet, viket gör att ekologiska och biodynamiska viner trivs här. Men svala somrar ger en lång mognad och gärna då i kombination med en kort regnskur då och då.  Letar du årgångar som varit väldigt lyckosamma så titta efter årgångar strax efter andra världskriget, 40/50-talet om du kan hitta. Lite närmare i tiden så var 2010 och 2013 bra årgångar.

Om du vill höra vad vinexperten Bengt Frithiofsson tycker om Alsaceviner med nötiga röksmaker och varför han dricker det till en vanlig förortsflundra? Lyssna på Robert Gustafsson som gör en kärleksfull och underbar parodi.

Här hittar du lite mer information om druvorna i artikeln:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy