Pinot Blanc – En oförtjänt undanskymd druva
När någon nämner druvan pinot blanc kanske tankarna förs till franska Alsace. Där används den bland annat för att framställa det mousserande vinet Cremant d’Alsace eller i kombination med auxerrois i vita viner som kallas Clevner eller Klevner. Men trots att man i området ofta döper vinerna efter dess druvor är det sällan pinot blanc nämns i titeln. Varför är det så?
Pinot blanc sägs ha en ganska neutral karaktär. Detta, i kombination med dess mångsidighet och förmåga att växa i olika klimat och jordmåner gör att det är en mycket användbar druva. Men det gör också att många ser den som mindre exklusiv och ”tråkigare” än en del andra druvor. Ofta använder man därför pinot blanc för att framställa mousserande vin eller som en av ingredienserna i kombination med andra druvor. På så sätt har den tyvärr hamnat i bakgrunden och inte fått leva ut sin fulla karaktär, vilket är synd eftersom den, om den behandlas på rätt sätt, kan erbjuda en komplex smak med ett fint djup. Bland annat kan följande karaktärsdrag identifieras:
- Rund fyllighet
- Frisk syra
- Fruktig sötma
- Viss rökighet
Dessa egenskaper är mycket uppskattade i de flesta vita viner och ger en intressant produkt som både kan luta åt det torrare eller det sötare hållet på skalan. Tyvärr är det dock många vinproducenter som hellre satsar på chardonnay eller andra druvor med bättre anseende och låter pinot blanc stanna kvar i bakgrunden.
Men det är inte bara dålig publicitet. I italienska Lombardiet framställs till exempel landets främsta mousserande viner på pinot bianco, som druvan där kallas. I Österrike, där den kallas för weissburgunder, är den mycket uppskattad då den kan ge speciella viner med mogen karaktär, då druvorna får vara kvar på rankan tills de blivit övermogna. Och även om man i Alsace fortfarande ofta blandar med andra sorter är det ändå en mycket vanligt förekommande druva som blir alltmer respekterad. Sakta men säkert börjar världen få upp ögonen för pinot blanc, och vi hoppas på fler renodlade pinot blancviner i framtiden.
Frågor och svar:
Varför nämns sällan pinot blanc i titeln på vin från Alsace?
Varför anses pinot blanc vara en mindre exklusiv och ”tråkigare” druva?
Vilka karaktärsdrag kan identifieras i pinot blanc-vin?
Varför satsar många vinproducenter hellre på chardonnay eller andra druvor med bättre anseende?
Var i världen är pinot blanc mycket uppskattad?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Vita viner från Lombardiet
- Söta viner från Italien
- Röda viner från Italien
- Vita viner från Italien
- Rosé viner från Italien