Chardonnay har fått en ny druvkorsning
Snabbfakta om Chardonel
Druva: en vitvinsdruva som mognar sent
Korsning: Chardonnay och hybriden Seyval Blanc
Vinstilar: Stilla, som solodruva och i blandningar, både ekade och oekade – krispiga
Aromer/smaker: Äpple, päron, citron, ananas, smör, grädde, bröd, rostat bröd
Chardonel är druvan som har det bästa av två världar, Frankrike och USA. Moderdruvor är den mäktiga Chardonnay som blivit korsad med hybriden Seyval Blanc.
Nya Chardonel utvecklades vid Cornell University redan 1953 för att bli mer vinterhärdig, en egenskap som vanligtvis saknas i Chardonnay. Men druvan har varit undangömt i decennier i bergen i North Georgia under appellationen Upper Hiwassee Highlands AVA.
Det visar sig att Chardonel faktiskt är n trevlig druva som tilltalar publiken med en en silkeslen, frodig kropp med dragig syra.
Det verkar som om andra generationens vinmakare i regionen nu satsar stort på druvan med tre tunnland Chardonel-vinstockar. Man tycker att Chardonel-fruktens kemi är perfekt. Den når fina sockernivåer och den håller en riktigt fin syra, vilket gör att han tillverkar riktigt frodiga, strama och strukturerade vita viner.
I Missouri odlar man idag cirka 120 tunnland av druvan, tillverkad i olika stilar, både stilla och mousserande viner.
Alltid roligt med nya druvsorter! Hoppas vi i Sverige också kan få smaka på dessa viner.