Hem » Vin Fakta » Sydafrikanska vinodlare – dåliga arbetsförhållanden

Sydafrikanska vinodlare – dåliga arbetsförhållanden

Sydafrikanska vinodlare - omslag - Vinjournalen.se

Allting står inte helt rätt till hos sydafrikanska vinodlare när det gäller arbetsförhållanden på vingårdarna visar en skrämmande rapport från Swedwatch.

Hur reagerar vi i Sverige när det sker oegentligheter i andra länder? Vilket ansvar har vi som land när vi säljer varor som kommer ifrån det landet? Vilket ansvar har vi som land?

I ett pressmeddelande från den 17 juni konstaterar researchorganisation Swedwatch tillsammans med ILRIG (The International Labour Research and Information Group) att arbetsförhållanden till stor del är undermåliga på sydafrikanska vingårdar som odlar druvor till vin som sedan säljs på Systembolaget och köps av oss.

Det gäller hot om våld, undermåligt boende, diskriminering av fackligt engagerade arbetare, giftiga bekämpningsmedel som inte används på ett säkert sätt och löner som det inte går att leva på – det är vad arbetare vittnar om i den rapporten.

Givetvis säljs inte vinerna enbart till Sverige, de exporteras även till andra länder.

Rapporten heter “Reality Uncorked: Working conditions on South African wine farms and the role of Systembolaget”. Nertill finns fler länkar till organisationer som bekräftar förhållanden i Sydafrika är exempelvis Finnwatch, holländska SOMO, Reuters med flera. Du hittar alla länkar nertill efter denna artikel.

Rapporten lyfter fram arbetsförhållandena på gårdar inom Sydafrikas vinindustri om kränkningar av arbetarnas rättigheter samt rollen för statligt ägda Systembolaget när det gäller att ta ansvar för förhållanden i sin leverantörskedja.

Rapporten är säkert inte representativ för Sydafrikas hela vinsektor, MEN ändå förekommer det till stor del att arbetare fortfarande utsätts för allvarliga människorättskränkningar och hälsorisker.  Det gäller bland annat 

 Image Alt  - Vinjournalen.se
  • oskäliga löner, försenade betalningar
  • undermåliga boenden
  • fackligt organiserade arbetare som hotas och diskrimineras
  • och att arbetare exponeras för farliga bekämpningsmedel och kemikalier

– Det är väldigt oroande vittnesmål som vi har fått ta del av, inte minst diskrimineringen av, och hoten mot, de fackligt aktiva och att arbetare exponeras för farliga kemikalier, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch.

Vittnesmålen i rapporten indikerar också att de åtgärder som företag, inklusive Systembolaget, har gjort för att uppfylla sina skyldigheter enligt internationella riktlinjer, som FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag om ansvarsfullt företagande, hittills har varit otillräckliga.

– Som statlig aktör borde Systembolaget ta ytterligare steg för att verkligen kunna agera som en katalysator för en positiv förändring i vinindustrin. Systembolaget behöver göra nya utvärderingar av hur de kan bidra till bättre arbetsvillkor och minska de risker som arbetare kan utsättas för i leverantörskedjan, säger Alice Blondel.

De två företagen som äger en respektive tre av de besökta gårdarna, är certifierade av Wine and Agricultural Ethical Trading Association WIETA. Företaget som äger tre av de besökta gårdarna äger också flera andra gårdar och vinproducenter i Sydafrika och är en ledande aktör på marknaden.

Den fackliga organiseringen bland jordbruksarbetare i Sydafrika är låg, uppskattningar tyder på att bara ca 10%  av arbetarna i Västra Kapprovinsen är fackligt organiserade då många är rädda för att förlora förmåner eller utsättas för andra potentiella repressalier.

Det är ett välkänt problem att arbetsförhållandena på vingårdar i så kallade ”högriskländer” är dåliga. Swedwatch samt andra internationella organisationer har tidigare lyft problemet. 

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Brist på transparens

Vid tidpunkten för researchen hade Systembolaget 30 leverantörer av sydafrikanskt vin, bara hälften av dessa gick med på att Systembolaget fick vidareförmedla detaljerad information om sin leverantörskedja till Swedwatch. Oroande är att de förmodligen vet vad de gör och inte vill ställas till svars.

Systembolagets svar

Systembolaget har tagit del av rapporten och skriver att de är medvetna om problemen som skildras och att det är något som de kontinuerligt arbetar med.

De hänvisar till att företagets processer för mänskliga rättigheter och miljö (HREDD, Human Rights and Environmental Due Diligence) ligger i linje med internationella ramverk, och till sin uppförandekod som enligt uppgift måste godkännas och följas av alla deras leverantörer.

Så varför händer det lite, går för långsamt?

– Som ett statligt monopol utan vinstintresse har Systembolaget en unik möjlighet att sätta ribban extra högt och verkligen kunna agera för bättre arbetsförhållanden, en fördjupad delaktighet från berörda parter och en ökad transparens i leverantörskedjan, säger Alice Blondel.

Swedwatch rekommenderar Systembolaget, och sina nordiska motsvarigheter, att genomföra förstärkta HREDD-processer som är särskilt utformade för högriskmiljöer och där risker som kvinnor och människorättsförsvarare utsätts för beaktas specifikt.

Systembolaget bör använda sitt inflytande för att se till att det råder skäliga arbetsvillkor i hela sin leverantörskedja, samtidigt som de förbättrar transparensen gentemot konsumenterna och den bredare allmänheten kring produktionsförhållandena kopplade till de viner som säljs.

-Som ägare har staten en viktig roll. När det nya EU-direktivet om Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD, ska implementeras i svensk lagstiftning måste det utformas på ett sådant sätt att Systembolaget kan hållas ansvariga för eventuellt oskäliga arbetsvillkor i sin leverantörskedja, säger Alice Blondel.

Fler detaljerade svar från och rekommendationer till Systembolaget ligger på Swedwatchs hemsida i länkarna nedan.

Länkar för dig som vill läsa mer:

Rapporten Reality Uncorked: Working conditions on South African wine farms and the role of Systembolaget

Swedwatch

Reuters om förbjudna bekämpningsmedel i Sydafrika

Pressing issues in South Africa – holländska SOMO

Wine and Agricultural Ethical Trading Association WIETA

Finnwatch

Frågor och svar:

Hur mycket importerar Systembolaget från Sydafrika?

Sydafrika är en stor leverantör av viner generellt och globalt och står för 8-9 procent av Systembolagets vinförsäljning.

Vilken är Sydafrikas signaturdruva?

Rödvinsdruvan Pinotage är Sydafrikas signatursort. Den odlades där 1925 som en korsning mellan Pinot Noir och Cinsaut.

Vilket vin är Sydafrika känt för?

Man satsar stot på viner av druvorna Cabernet Franc, Merlot, Malbec….

Vilken är Sydafrikas vinhuvudstad?

Man brukar tala om Franschhoek som ligger enormt vackra och historiska Franschhoekdalen med underbara vingårdar och många gourmetrestauranger

Vad betyder Wine of Origin på etiketten?

En term för sydafrikanskt vin av ursprung eller förkortningen W. O. som tillsammans markerar både regionen och bekräftar det att 100 % av druvorna kommer från det specifika avgränsade området.

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.