Höjd alkoholskatt ger inte önskad effekt

Hem » Nyheter » Höjd alkoholskatt ger inte önskad effekt

Den 1 januari 2023 höjdes ju alkoholskatten.

Det uttalade syftet med höjningarna var att finansiera satsningar på försvaret och att stärka folkhälsan men alkoholskattehöjningen som genomfördes 2023 varken kan påvisas ha bidragit till ökad folkhälsa eller höjda skatteintäkter i paritet med vad Regeringen räknat med. Av de 1,4 miljarder kronor i ökade intäkter som Finansdepartementet budgeterade för 2023 har endast knappt en tredjedel realiserats.

Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har låtit HUI Research genomföra en analys av skattehöjningens effekter på konsumtionen och de statsfinansiella intäkterna.

Rapporten visar att det inte finns några belägg för att skattehöjningen ledde till en minskad konsumtion av alkohol under året men höjningen har heller inte bidragit med ökade intäkter för staten i paritet med de beräkningar som finansdepartementet presenterade.

HUI:s rapport visar att alkoholkonsumtionen i volym per capita minskade med 2,4 procent under 2023 jämfört med föregående år. Samtidigt minskade de svenska hushållens konsumtionsutgifter med 2,8 procent per capita. Alkoholkonsumtionen minskade därmed mindre än hushållens konsumtion per capita i stort. Rapporten konstaterar därför att det inte finns belägg för att skattehöjningen ledde till att alkoholkonsumtionen minskade. Rapporten fastslår även att bristen på data och underlag gör det svårt att utvärdera alkoholskattehöjningens effekter på människor som lever med risk- och missbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.