Så många mousserande vinstilar! Och många av oss väljer osökt ändå Cava. Vad gör att Cavas unika personlighet sticker ut från annat bubbel?
Några skäl kan vara:
- Kanske gör att Cavan görs med den traditionella metoden, eller ”champagne-metoden”, metod både garanterar och definierar den höga kvaliteten på Cava. Druvmusten får utvecklas väl och länge genom två jäsningar, precis som Champagne. Varje år produceras cirka 250 miljoner flaskor.
- En Cava känns nästan alltid lätt att dricka, alkoholprocenten håller sig mellan 9,5-11,5%.
- Druvorna är unika för regionen och vinstilen. Druvan Xarel·lo, tillsammans med varianterna Macabeo och Parellada, utgör den mest klassiska Cava blend som man kallar för ’coupage’.
- Vi vet okså att Cava prpducenter får hålla sig still strikta regler under DOC Cava, Denominación de Origen (DO) i Spanien.

Cava – olika stilar
Cava: Detta är en av de vanligaste typerna av Cava och åldras i minst 9 månader.
Cava Reserva: Denna åldras i minst 15 månader.
Gran Reserva: Detta måste lagras i minst 30 månader och säljs ofta som ett årgångsvin.
Cava Paraje Calificado: Denna Cava måste också lagras i minst 30 månader men måste komma från vinstockar som är äldre än 10 år.
Cava Rose: Detta är en typ av Cava som blir alltmer populär.
Cava är gott till friterat!
Nedan finns ett enkelt recept på krispiga räkor och bläckfiskringar samt ett tips på en helt nylanserad Cava!

Heta friterade räkor & bläckfiskringar
Endast några få ingredienser är allt som krävs för att få krispiga, läckert stekta räkor och bläckfiskringar. Doppa dem i en härlig citron-dipsås med vitlök!
Känn dig lycklig om du får ta i fina räkor och bläckfisk. Fryst och tinad går förstås bra.
Det blir krispigt om du panerar med panko, sedan friterar tills varje bit är krispig och gyllene. För 2 personer.
Börja med vitlöks- och citronmajonnäsen
- 2 dl majonnäs
- 1 stor klyfta vitlök, skalad och gärna redan pressad
- ½ citron, saften av
- salt och peppar efter behag
- 1 msk mortlad, torkad timjan
Blanda majonnäs, vitlök och citron med en handmixer och krydda. Ställ kallt.
Räkor och bläckfiskringar
- 300 g tunt färdigskurna bläckfiskringar
- 300 g medelstora, tinade och rensade räkor
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk majsena
- 1,5 dl iskallt sodavatten
- 3 dl panko
Krydda: salt, kajennpeppar efter behag
Ansa skaldjuren och ansa grönsakerna om de är färska.
Blanda ihop frityrsmeten i en skål: mjöl, majsena och sodavatten tills du får en smet som liknar pannkakssmet.
Ta fram en stor förslutningsbar påse eller en fryspåse. Detta får du kanske göra 2 gånger. Lägg i bäckfiskringarna och räkorna i påsen. Häll över frityrsmeten och skaka påsen noga så att smeten fördelas och jämnt täcker räkor och bläckfisk.
Ta fram en och en räka och bläckfiskring och dippa i pankon. Se till att skaldjuren täcks ordentligt med panko.
Värm oljan i en fritös till 180° (eller gör antingen i en air-fryer eller fritera i en djup stekpanna i rapsolja) och ta lite åt gången så allt har plats att friteras fint knaprigt runt om. I fritösen bör varje omgång ta ca 2 minuter för att friteras gyllenbrunt. Fiska upp med efterhand de är klara med en hålslev och lägg på kökspapper att rinna av lite. Servera direkt med majonnäsen.
Nu är det premiär för en torr kvalitets-Cava

Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature Organic, 2018
Från vinhuet Maria Rigol Ordi i Katalonien kommer denna handgjorda Cava med beteckningen Gran Reserva, ett härligt, torrt mousserande vin som kännetecknas av sin friskhet, renhet och stramhet som bjuder på en fin krämighet och elegans i smaken.
Här får man fina, subtila bubblor som ger en sammetslen konsistens. En känner bland annat smaker av fina hasselnötter och valnötter, nougat, grillad citron och pomerans toppat med örter från medelhavet, som rosmarin och timjan och i förlängningen smakar en stenig sälta … Maria Rigol Ordi Gran Reserva är en ekologiskt ren, lite lätt rökig, mineralisk Cava som man blir intresserad av.
Och jodå, den rostade brödiga smaken är finstämt balanserat tillsammans med kaffe och kryddiga toner. Vinet har fått ligga 48 månader på jästfällningen före disgorgement och blivit vackert kristallklar, allt med en alkoholhalt på 11,5 %.
Finns från och med nu i tillfälliga sortimentet.
Maria de Maria Rigol Ordi Gran Reserva, 2018 | SB-nr: 94721 – 219 kr