Grillsäsong – tillbehör & 2 vintips!
Nu är det äntligen grillsäsong! I sommar bjuder vi på en mängd recept på bra tillbehör – för biffen och kycklingen brukar klara sig själv på gallret!
Oavsett du grillar en hamburgare, en fiskbit eller en kycklingvinge – passande och goda tillbehör behövs och det kan alltid bli knepigt att bestämma va som ska serveras till det grillade…. vi har recept för alla smaker och tipsar förstås om goda, härliga sommarviner! Den här veckan blir det ekologiska veganska viner…. rött och vitt.
Grillsäsong behöver bra tillbehör
En blandning av olika rotfrukter är alltid mättande och är ett både gott och trevligt tillbehör. Vi glaserar i ett nötaktigt brynt smör med en skvätt lätt och krispig champagnevinäger och skapar en mjuk glasyr innan vi steker i ugnen. kombineras för att Morötter och palsternacka med vitlök – inget skals och allt penslas med en sötsur glaze av smör, honung och champagnevinäger! Allt kokas först – det kan du förbereda dagen innan.
Morötter och palsternacka i sötsur marinad med vitlök
- 2 liter vatten med lite salt
- 8 pärllökar
- 400 g morötter, sköljs noga, halverade på längden
- 400 g palsternacka, sköljs noga, halverade på längden
- 6 vitlöksklyftor, oskalade
- flingsalt & färska timjankvistar
- 3 msk osaltat smör
- 3 matskedar honung
- 2 msk champagnevinäger
- 1 nypa malen svartpeppar
- Färska timjankvistar
- 1 msk hackad färsk dragon
Koka upp 2 liter vatten och salt i en stor kastrull. Förbered en stor skål med is och vatten. Koka först pärllök tills den mjuknat något, ca 3 minuter. Överför lök med hålslev till ett isbad. Koka skurna morötter och palsternacka i 7-10 minuter tills nästan mjuka. Häll av och lägg till isbadet. Låt grönsakerna stå kallt, ca 2 minuter. Sila och klappa torra. Skär bort rotändarna på pärllöken och skala den.
Tänd ugnsgrillen 225 grader.
Smält smör i en kastrull och vispa runt ofta, tills smöret är brynt och doftar nötigt, 3 till 5 minuter. Vispa i honung, vinäger, peppar och salt. Glazen är klar.
Ta ut en ugnsfast form. Pensla på smörblandningen morötter, palsternackor och pärllök på smörblandningen, lägg i grönsakerna i formen samt den halverade vitlöken. Droppa till slut över resterande glaze över allt om det finns glaze kvar. Grilla i ugnen tills grönsakerna är knapriga och fått fin färg. Sådär 5-6 min. Servera med färsk timjan.
Bästa grilltillbehör är vinet!
Småskaligt naturvin!
Den minimalistiske vinmakaren Leonardo Erazo är i farten och här kommer det röda, autentiska naturvinet >> SOS Pudu Erazo 2022. Torrt, lätt och mycket fruktigt mörkrött vin med både djup, mineralitet och välstrukturerade tanniner. Nyanserad, bärig smak med inslag av skogshallon, rökig mineral, lavendel, körsbär, färsk mynta, blåbär och jordgubbar. Detta är ett medelfylligt vin med en bra fruktsyra samt en snygg och mjuk finish!
Smakfull vegan-Riesling!
Stoneleigh Vineyards har flera viner i Sverige, bland annat >> Stoneleigh Riesling 2023, en aromatisk och frisk Riesling, torr fast med en liten restsötma. Här smakar man gröna, krispiga äpplen och omogna stenpäron blandade med vita syrliga vinbär och färska örter samt ett stänk av lime. I kraftfull Riesling-stil, stramt och rent vin med snygg struktur och krispig syra. Bra finish!
Frågor och svar
När det är grillfest vill nog de flesta serveras biff, klorv, revbensspjäll, hamburgare, räkor, kotlett, kyckling och sp måste man förstås se till att de som äter vego får vegagnska alternativ.
Vi gillar klassiska tillbehör med en twist: kålsallad med en god dressing (typ pizzasallad), fransk potatissallad, vattenmelonsallad med fetaost och mynta, picklad rödlök och andra grönsaker, focaccia ….
Att upptäcka att man inte diskat gallret
att inte förvärma grillen
att tända med lättare tändvätska eller lättare kol
att sprida kolen innan den blivit helt grå
att inte ha tålamod att invänta förkolningen
Ha tålamod. Invänta rätt temperatur. Låt grillandet ta sig tid och njut av den härliga grilldoften och en drink.
Våra provningar: