Vår grillspecial handlar om att para vin med olika varianter av grillad mat, kött, kyckling, fisk, grönsaker … i princip allt som kan grillas. Självklart delar vi även med oss av goda vintips!

Vi tycker att vin och grillat är en bra kombination, men vill man hellre ta en öl så är det ju en smaksak vad man föredrar. Men i vår grillspecial tror vi att du hittar de bästa grillvinerna för olika typer av grillad mat och du får några fler tips än Cabernet Sauvignon till kött och Chardonnay till fisk.

Men först några tumregler

Det finns traditionella regler om hur man alltid matchar ett vin till en specifik grillrätt, ni vet det där man tipsar om varje gång för det finns alltid bestämda regler om vilken vindruva som passar allra bäst. Man brukar säga (och ja, det blir nästan aldrig fel)

  • grillad biff passar bra med en Cabernet Sauvignon
  • grillat fläsk men en Syrah
  • grillad fisk men Chardonnay
  • grillad kyckling med ett rosévin
  • grillad vegetarisk mat till rosévin eller vitt
  • och heta grillsåser ska man akta sig för att para med något annat än Riesling.

Vi brukar tänka på alla andra goda viner som Beaujolais eller Zinfandel och Pinot Noir till exempel som ofta glöms bort i sammanhanget.

Tänk utanför boxen!  

Vi tycker att man ska tänka något bredare i vår grillspecial. Ett tips är att fundera kring dina såser och kryddor snarare än om vilket kött du grillar.

En grillad biff eller en hamburgare funkar naturligtvis tillsammans med ett djärvt rött vin som Cabernet Sauvignon, men också med en spansk Rioja av den kraftfulla druvan Tempranillo eller en Syrah eller en Malbec. Huvudsaken är att vinet är lite strävt, tänk tanniner samtidigt som vinet har en hög syra, så får du bra balans mellan köttets umami och fettet av grillen.

grillspecial olika grillad mat grönsaker

Ingen grillspecial utan revbensspjäll kan både vara fläsk, nöt- eller lamm och det är faktiskt inte omöjligt att välja ett vin som passar allt, ett medelfylligt och lite kryddigt vin som en Zinfandel fungerar bra eller en GSM-blend, du vet det den franska blenden Grenache, Syrah och Mourvèdre. Snegla också på Malbec, Shiraz eller en Petite Sirah.

Grillat fläsk gör sig bra med nya världens viner som det röda Syrah / Shiraz eller ett annat fräscht och fruktigt vin och det behöver inte vara ett vitt vin, det fungerar bra med röda viner här också Merlot, Shiraz, Pinotage, Sangiovese eller en Carménère. Huvudsaken är att smaken är lite sötsyltig och fruktig och vinet har lite med mindre tanniner. Om du föredrar ett vitt vin, prova en torr Riesling eller en fruktig Chardonnay som inte är ekad. Även där hittar man bra vita viner från nya världen.

Och fisken då?

Man tipsar alltid om Chardonnay och biland känns det som om man tar den enkla utvägen. Men en Chardonnay är långt ifrån lika en annan Charodnnay. Det finns fruktiga, fräscha men också ekade viner antingen mycket eller lite ekfatslagrade Chardonnay.

Grillad fisk kan matchas med så mycket mer än “bara” en Chardonnay. Fylliga vita viner som portugisiska Alvarinho eller franska Viognier är också goda viner till en grillad fisk, lite beroende på vilken typ av fisk det är och vilken sås som ska serveras till.

Grillad fet fisk som lax eller tonfisk fungerar fint med ett ljust rött vin som Pinot Noir eller en lätt Beaujolais. Ni vet ett sånt där rött vin som nästan är genomskinligt i glaset. Eller ett vitt förstås, en Chablis, en Sauvignon Blanc eller den lätta Vinho Verde-stilen är inte fel till en lätt grillad fisk med lite örtkryddade grönsaker. Och om du är rosé-älskare så välj ett kallt, friskt rosévin och njut.

Vet du att grillad kyckling passar med mängder av olika viner i vår grillspecial. Rosévin är givet, men ett perfekt val är också alla vita viner som är lite mer komplexa (inte nödvändigtvis ekade) vi tänker på en örtig Sauvignon Blanc eller en något kryddig Gewürztraminer eller en inte alltför snustorr Riesling. Grillar du en bit kalkon så välj ett rikt vitt vin som en ekad och komplex Chardonnay.

Den allra gladaste är nog vegetarianen som kan välja nästa precis vilket vin som helst, rött, vitt eller en uppfriskande och mångsidig rosé till grönsaker eller grillad tofu.

grillspecial 5 grillviner

6 mångsidiga grillviner att välja i sommar!

Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2019 | SB 2298 | 135:-

Ett ekologiskt GSM-vin från Rhône med en blend av Genache, Syrah och Mourvèdre i snygg kombination. Smakfull och koncentrerad bukett av röda söta bär och frukter med inslag av lagerblad, lakrits och örter. Nöt, lamm, revbensspjäll, vegetariskt…

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages 2019| SB 82511| 119:-

Ett lättare och ljusare rödvin, en Beaujolais, men helt utan sulfiter, bärigt och saftigt av röda bär samt mer kryddiga och fruktiga toner som viol, lakrits, örter. Kyckling, fisk, vegetariskt eller ost…

The Wanted Zin Zinfandel Old Vines 2020 | SB 74659 | 89:-

Italiensk Zinfandel och ett vin av röda frukter som björnbär, russin, nougat och vanilj. Kryddigt, sötfruktigt med generös kraft och med behaglig ekad fatton. Hög alkoholhalt gör sig fint till allt slags grillat kött, från lättare hamburgare till lammkotletter….

Sant Agata Paltrinieri 2020 | SB 71557| 149:-

Rubinrött sötare kvalitets-lambrusco med ljusa violetta toner av frukt och viol. Mousserande rött med en torr och skarp, fräsch med livlig syra. Frisk och härlig mousse till plockmat, prosciutto, kyckling vegetarskt….

Marqués de Riscal Organic 2020 | SB 6001 | 89:-

En vit Rioja på druvan Verdejo. Smakfullt, aromatiskt och syrligt vin och mycket päron, sick av krusbär, len honungsmelon och lime. Långt avslut i fin, mineralisk stil. Kraftfullt nog för plockmat av alla typer, grillade fiskar med örtsåser, sallader….

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken Erste Lage 2019 | SB 96164 | 199:-

Tyskt prestige-klassificering som förstklassigt vin från premium-vingård i Franken. Torrt och mycket krispigt vin av druvan Silvaner. Eleganta och aromatiskt av gula päron, mandarin och honung. Mineraliskt fiskvin superb, skaldjur, vegetariskt ….

Våra senaste provningar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy