De varmare dagarna är här och visst märker vi att det snart är dags att pocka fram utegrillen, om du inte redan gjort det. Kanske packas grillöverdraget på och av ett tag till lite beroende på väder, men det tar vi gärna – annars kanske du är en av den växande skaran svenskar som numera grillar året om?

Köttet ska fram, ölen ska kylas och vännerna är inbjudna. De är så vi svenskar vill ha det enligt den senaste grillundersökningen som bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach årligen gör. 1476 svenskar har berättat om sina grillvanor, vad de helst vill äta och dricka och hur den perfekta grillkvällen bör läggas upp för att allt ska bli riktigt lyckat.

Visste du till exempel att det är så många som en tredjedel, hela 33 procent av svenskarna grillar året runt? Eller att 29 procent redan haft sin grillpremiär? 27 procent av de tillfrågade säger att grillen får stå kvar långt in i oktober innan det är dags att ställa undan den igen inför vintern, om man ens gör det.  Och 69 procent vill grilla ute flera dagar per vecka.

– Det märks definitivt i varuhusen att det är hög tid för grillning nu och att det är många som har längtat efter våren och att kunna laga mat utomhus, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. Intressant är också att trots att vi ser att en majoritet grillar ofta och under en stor del av året så svarar hela 80 procent i undersökningen att de skulle vilja grilla ännu oftare än vad de gör idag.

Varför vill vi grilla ute istället för att för att laga maten i vanlig spis eller i vår ugn? Jo, enligt 71 procent att det helt enkelt smakar bättre. Antagligen för att vår vinter är så pass lång, vill vi utnyttja den soliga tiden på året. Vi tycker om att vara utomhus, gärna ta en kall öl och äta god mat tillsammans med ett glatt gäng. En lyckad grillkväll betyder också goda vänner tycker 39 procent.

Lika många svarar att det istället är kvalitén på det som grillas som är viktigast, så en kombination av både vore såklart idealet. Sedan ska vi inte glömma vädret är den parameter som 20 procent av de svarande håller som viktigast för att grillkvällen eller grillfesten ska bli succé.

Vad grillar då svensken helst?  En klar majoritet på 87 procent svarar att det är kött som de grillar helst av allt. Endast sju procent svarar att de föredrar kyckling och tre procent vardera väljer helst fisk eller vegetariskt.

Och vad dricker vi helst på en grillkväll? Så här svarade man:

  • Öl – 52 procent
  • Vin – 27 procent
  • Alkoholfritt – 10 procent

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy