Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: Vintips till midsommar!

Selected by Vinjournalen: Vintips till midsommar!

Vintips till midsommar, så vågar vi hoppas på bra midsommarväder för en gångs skull? Utan att behöva flytta in och ut med matbord, sill och nubbar och så att vi hinner sätta upp en lövad och blomprydd stång? Midsommar firas ju i alla fall nära sommarsolståndet då vi som mest ska se solen.

Vi laddar för lite vintips midsommar, viner som vi tycker om och som vi har provat, både stilla röda grillvänliga och vita sommarviner samt mousserande livliga viner. Totalt 15 viner till bufféer, grill och fräscha sommarsallader.  De röda är garanterat grillvänliga och du hinner nig beställa ifall ditt Systembolag inte har just det vinet som du vil ha!

jury med cox

Det är som vanligt Erik, Sylvia, Pia och Derek har denna månad letat fram och provsmakat vinerna tillsammans med vår sommelier och mousserande-expert Paul Cox. 

Röda viner

Istine Chianti Classico 2018

 • Art nr: 2309
 • Pris: 159:-

Stiltypisk Chianti Classico, fylligt av druvan Sangiovese som ger vinet en kraftfull och elegant profil. Lättdrucket och kryddigt med, mysiga lena tanniner. Njut av mörka bär, plommon samt färsk salvia, kanel och lite nougat. Fina fataromer i en klassisk och balanserad Chianti.

Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir Albert Bichot 2019 

 • Art nr: 2309
 • Pris: 135:-

Bland våra vintips midsommar finns en torr och aromatisk Pinot Noir med elegant profil. Ganska fylliga och komplexa smaker av syrliga mörkröda bör och jordiga dofter med muskot och örter. Fin fatkaraktär på franskt manér, ett bra balanserat vin med pigga tanniner. Smidigt och lättdrucket vin!

vintips till midsommar röda viner

Santedame Chianti Classico 2018

 • Art nr: 50138
 • Pris: 169:-

En kraftfull och lyxig Chianti Classico kan man aldrig få nog av! Mineraliskt trevligt vin med mysiga mörka körsbär och jordgubbar. Tänk även torkade tranbär och pomerans, samt örter och pinjenötter. Ett fint drag av fat och snygga tanniner och fint avslut. 

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore, 2019

 • Art nr: 3040
 • Pris: 139:-

Druvorna är handskördade amarone-druvor i denna Ripasso Superiore där man möts av en smakkomposition av moreller, hallon, russin och muskot samt choklad. Fruktig och fräscht vin med en behaglig eftersmak. En ”baby-amarone” när den är som bäst!

Joven Heredad De Berganzo 2020

 • Art nr: 2113
 • Pris: 99:-

Prisvärd och modern Rioja finns också bland våra vintips midsommar. Ett avstamp i mysiga aromer med härliga och läckra balsamiska dofter och smak av kryddade björnbär och blåbär, viol, ett stänk av vanilj. Tydliga tanniner och en utpräglad, smakfull syran, ett lättare vin med både elegans och balans.

Vita viner

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019

 • Art nr: 6570
 • Pris: 199:-

Kritikerrosad krispigt vitt från Nya Zeeland. Torr och fylliga Sauvignon Blanc och ett mångsidigt, fräscht och smakfullt vin. Här smakas nektarin, krusbär, och saftiga päron, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt.

vintips till midsommar vita viner

Antxiola 2020

 • Art nr: 2618
 • Pris: 119:-

Hondarrabi Zuri heter denna Baskiska gröna vindruva. Ger vinet blir mycket fräscht, friskt och mineralisk profil. Möt ett saftigt och uttrycksfullt vin med en stor fruktig palett av nyanserade smaker som gröna äpplen, päron, krusbär samt färska örter som dragon.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken Erste Lage2019

 • Art nr: 96164
 • Pris: 199:-

Torrt, krispigt vin framställt på Silvaner som tyska vinmakare är utmärkta på. Smakupplevelse med mogna och aromatiska toner av gula päron och vita persikor och ett stänk mandarin, lite bivax och honung. Ett vin med en snygg avrundad finish: intensivt, delikat och uppfriskande mineraliskt.

Crudo Catarratto Zibibbo Organic, 2020

 • Art nr: 4993
 • Pris: 79:-

Ett prisvärt, blommigt och friskt vin behövs bland våra vintips midsommar, här med ett litet stänk av sötma i de solstänkta klunken. Druvorna är sicilianska Catarratto och Zibibbo. Hög fruktsyra och aromer som päron, mandarin, fläder och honung. Fräscht vin!

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 2019

 • Art nr: 73918
 • Pris: 249:-

Generösa friska fläktar från Sicilien i magnumflaska, designad efter så kallad Barilotto. Bra pris! Citrus, vinbär och örter gör detta till ett krispigt fräscht vin som är mycket fruktigt och aromatiskt. Mineralrika och salta toner samsas i en behaglig finish.

vintips till midsommar mousserande viner

Mousserande viner

Delorme Crémant de Bourgogne

 • Art nr: 74738
 • Pris: 149 :-

Torr Crémant med läckra inslag av citrus, fläder, päron, kastanj och brioche av skön blandning av nästan lika delar Chardonnay, Pinot Noir, Gamay och Aligoté. Elegant, finessrik och lyxig i framtoningen. Långlivad mousse och finbubbel i bra prisklass.

Riunite Lambrusco Farfalle

 • Art nr: 74543
 • Pris: 79:-

Fruktigt sött mousserande vin av friska röda bubblor med sommarens bärigaste smakpalett av jordgubbar, röda äpplen och hallon. Detta är en Lambrusco, en italiensk frizzante med sprudlande glada bubblor i glaset. Festligt, lyxigt och superprisvärd.

Castelmare Prosecco Rosé

 • Art nr: 70385
 • Pris: 89:-

Klart att Prosecco ska vara rosa ska vara med bland vintips midsommar i år! Frisk och livlig Prosecco, klassas torr men har en liten fin fruktsötma. Trevlig, fräsch och god smak av främst persika, örter, hallon och blodapelsin. Coolt med rosa bubblor som stannar ett tag i glaset.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay

 • Art nr: 7942
 • Pris: 89:-

Torrt, fräscht och elegant vinval och är ett icke-årgångsvin från Australien, producerat till 100% av Chardonnay. Lyxigt så det nästan är dekadent. Mineraliskt vin som bjuder på rena, friska blommiga toner av citronskal, äpplen och lite örter. Fin balans mellan syra och frukt samt en uppfriskande finish.

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry

 • Art nr: 50642
 • Pris: 89:-

Fruktig, trevlig nyhet, halvtorr, medelfylligt och generöst i stilen och helt producerat på ekologiska Glera-druvor. Underbar och fulländad smakpalett med dofter av gröna krispiga äpplen, gula saftiga päron, syrliga krusbär, citrus och len melon.

Se våra sista provningar:

Frågor och svar:

Vilka typer av viner rekommenderas för midsommarfirandet?

Röda viner: Istine Chianti Classico 2018, Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir Albert Bichot 2019, Santedame Chianti Classico 2018, Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2019, Joven Heredad De Berganzo 2020.
Vita viner: Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019, Antxiola 2020, Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken Erste Lage 2019, Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020, Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2019.
Mousserande viner: Delorme Crémant de Bourgogne, Riunite Lambrusco Farfalle, Castelmare Prosecco Rosé, Tobacco Road Sparkling Chardonnay, Marastoni Prosecco Organic Extra Dry.

Vilket rött vin rekommenderas för grillning?

Istine Chianti Classico 2018 och Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir Albert Bichot 2019 rekommenderas som grillvänliga röda viner.

Vilket vitt vin rekommenderas för sommarsallader?

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 och Antxiola 2020 rekommenderas som fräscha och smakfulla viner som passar bra till sommarsallader.

Vilket mousserande vin rekommenderas för festliga tillfällen?

Delorme Crémant de Bourgogne och Castelmare Prosecco Rosé rekommenderas som festliga och lyxiga mousserande viner.

Vilket vin rekommenderas för ett prisvärt alternativ?

Joven Heredad De Berganzo 2020 och Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020 rekommenderas som prisvärda viner som fortfarande är smakfulla och fräscha.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.