Det handlar om våra älskade vinboxar, Bag in Box, och vi har testat boxar för under 200 kr. Det är inga småboxar det är fråga om här utan 3000 ml, rött vin, vitt vin samt rosé – vi har hittat utmärkta tre boxar i varje färg!

Trots att den första kommersiella BiB-förpackningen redan uppfanns 1955 av den amerikanska kemisten William R. Scholle, inspirerades inte vinproducenterna att börja packa in vin i box förrän på 60-talet, då vinmakaren Thomas Angove i södra Australien patenterade sin första vinbox den 20 april 1965. Det var en stor box som innehöll 4,5 liter vin och som såldes till vinkonsumenter som i början fick skära av ena hörnet på plastsäcken inuti lådan, hälla ut den önskade mängden vin i ett glas och sedan försegla plastsäcken med en speciell pinne.

1967 patenterade Charles Malpas på Penfolds Wines en bx med lufttät kran som var gjord av plast och man skulle då riva bort en perforerad del på lådan och peta igenom kranen. Och vips blev det lite enklare och bekvämare för konsumenterna. Därmed föddes vår moderna vinbox.

Bag in box, bib, lådvin, boxvin – kärt barn har många namn och idag finns det vinboxar i olika storlekar och prisklasser. Lägre pris betyder dock inte sämre vin. Vi har testat vinboxar och valt ut tre vinboxar i varje färg som uppfyller våra krav – en prisvärd box med ett gott mat- och pratvin !

test av vita vinboxar

Vita boxviner

Levante Colombard Chardonnay | nr 70160 | 169 kr

I en solgul box kommer detta lika soliga vin av poppis-druvan Chardonnay, här parad med den sydafrikanske favoritdruvan Colombard. Även detta vin från svenska Nordic Sea Winery. Smak av saftiga mandariner, päron samt melon. Torrt vin med hög syra som kan serveras till bland annat till rätter där fisk och skaldjur dominerar som exempelvis heta räkor i kokosmjölk.

Tania | nr 5850 | 169 kr

Från tyska Rheinhessen och kände producenten Johannes Egberts, här ett vin gjort på tre tyskdruvor, främst den goda Müller-Thurgau, den mest planterade druvan näst efter Riesling i en käck blend med 30% Kerner och så lite Silvaner. Vinet är inte helt torrt, mendruvigt och blommigt med något söta toner. Smak av tutti-frutti, mandarain, honung och gråpäron. Trevligt som sällskapsdryck men också ypperligt till sparrisen snart.

Zumbali Chenin Blanc |nr 2058 |189 kr

En fräsch sydafrikansk smakfull läckerhet från svenska producenten Nordic Sea Winery som till 100% är gjord på den mångsidiga druvan Chenin Blanc. Torra och friska vinboxar med bra balans och hög fruktsyra. Smakar syrlig citrus, gråpäron och honungsmelon. Passar perfekt till vårbuffén och exempelvis till en fisksoppa med vitlök och saffran eller pasta med svampsås

test av röda vinboxar

Röda boxviner

Menada 2019 | 2602 | 169 kr

Från producenten Domaine Menada i vinregionen Trakien i södra Bulgarien kommer detta torra, fruktiga och smakfulla rödvin som smakar av både mörka bär som blåbär och svarta vinbär, sedan lite sötlakrits och örter. Helmysigt vin av Bordeaux-blandningen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Snygga fattoner och tydliga tanniner. Prova till grillad lammstek med fetagratinerade grönsaker.

Umbala 2020 |nr 2072 |199 kr

Klara precis 200 kr snäppet för detta mycket fruktiga och smakfulla gran reserva vin gjort på Cabernet Sauvignon, Shiraz och Sydafrikas signaturdruva Pinotage. Här möts man av mörka bär: moreller, björnbär, körsbär en också av choklad, peppriga örter och en hel del fat. Snygga tanniner i detta mustigare vin som passar till asado-grillat kött som exempelvis semi-rare flankstek med kryddig chimichurri.

Castillo de Anna Ecologico Appasanto, 2019 | nr 22297 | 189 kr

Producenten La Vina hos vinkooperativet Anecoop i Valencia står bakom detta aromrika och mycket fruktiga vin, helt gjort på den spanska kvalitetsdruvan Tempranillo och ett vin som är ekologiskt certifierat. Druvorna plockas för hand och dessa vinboxar får tummen upp med smak av körsbär och blåbär, men också örter, sötlakrits och vanilj. Snygg finish med fatkaraktär. Servera till grillad kyckling med mango-ailoi.

test av rose vinboxar

Roséviner i box

Argento Rosé 2020 | nr 2564 | 199 kr

I Maipú ligger Argentinas största ekologiskt certifierade producent, Bodega Argento och traditionellt är detta hjärtat av vinproduktionen i Mendoza. Friskt torrt läppjande gott veganvin. Smakar röda bär, blodapelsin och lite melon, toppat med kryddig vitalitet. Vinet är populärt hos internationella kritiker och har nu lanserats hos oss. Druvor: Syrah, Malbec och Pinot Grigio. Fräscht vin kräver fräsch mat som lätta sommarsallader eller vego, men kyckling fungerar också fint.

Casas Patronales Rosé 2020 | nr 6896 | 199 kr

Av främst Cabernet Sauvignon och lite Merlot i blenden är denna chilenare som blivit en gammal goding och en vår-sommar favoriten sedan flera år. Uttryckfullt, smakfullt, läskande från producenten Casas Patronales i Vallen Central. Fräsch och frisk rosé som vittnar om jordgubbar och nektariner, doftar svartvinbärsblad och apelsin. Bra matpartner till kyckling med Västerbottensås men även gott till sallader.

Il Barone Organic Rosé 2020 | nr 74920 | 179 kr

Ekologiska rosévinet från populäre och kontinentale vinproducenten Vini Mundi är friskt och fruktiga ed goda smaker av alla sommarbär: jordgubbar, hallon och smultron. Spänstig längd med livligt örtiga inslag i klunken. Gjort på druvorna Garnacha och Tempranillo så detta vin har en trevlig attityd till all slags mat, så både fisk och skaldjur står sig bra men även en panerad fläskkotlett eller en grillad lax. 

Tidigare har vi testat:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris243 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy