Hem » Vin Tester » Testpanelen mars: Bästa vita boxvinerna!

Testpanelen mars: Bästa vita boxvinerna!

testfront - Vinjournalen.se

Vinjournalens testpanel som består av Erik, Sylvia, Pia och Derek, provsmakar denna månad vita boxviner!

”Det här är något som vi verkligen sett fram emot och pratat en hel del om”, säger Erik Sylvander. ”Den svenska marknaden trendar alltmer mot vita viner generellt. Från att vi svenskar är ett hängivet ”rödvinsfolk” så dricker vi faktiskt fler vita viner än någonsin tidigare, så även utbudet av de vita boxarna verkar ha tilltagit. Vi har samlat på oss hela 7 vita boxar, både gamla favoriter och fräscha nyheter. Tufft, eftersom alla anses bra då alla har fått bra kritik från recensenter redan. Vi har därför valt att berätta vad vi tyckte om varje box, med undantag för vår ’guldmedalj’ för de två viner som vi tyckte höll smakmässigt den allra bästa kvaliteten. Notera skillnaden i boxstorlek, mellan 2 och 3 liters bag-in-box.”

Boxarna:

Las Moras Reserva Chardonnay  (16018) Argentina | 3000 ml | 229 kr 

En ekologisk och riktigt fräsch fruktbomb är detta San Juan vin, knastertorrt och med fin fyllighet och förstås en extremt hög och god fruktsyra. Typiskt chilensk stil och ett sånt där vin som passar de flesta vitvinsälskare. Ett glas eller två kan man lätt få ner, sedan kan syran bli lite för dominant. Smakaromer av tropiska frukter som mango och lime blandas med aningens vanilj. Livligt och friskt vin med en fruktig karaktär som räcker genom hela avslutningen.

Pris jämför med kvalitet = bra!

WG Organic Grüner Veltliner  (2945) Österrike, 2000 ml | 209 kr

Friskt och fruktigt ekologiskt lite sommarblommigt vitt vin av trevlig druva där allt gult dominerar: Frukter som mogna gula päron och äpplen, krusbär, citrus blandat med örter och peppar. Man kan känna av lite sötsmörig honung. Till karaktären lätt och livligt vin som passar till både en torsk med smörslungad potatis eller en schnitzel. Aperitif eller hel middag – du väljer!

Pris jämfört med kvalitet = mycket bra!

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Petit Chablis Ropiteau (2150) Frankrike, Bourgogne, 2000 ml | 349 kr

Simmig, aptitretande frisk och balanserad som en ungdomlig Chablis kan vara. Smaken fruktig till karaktären av krispiga gröna äpplen och citrus. Trevlig mineralsmak som tränger igenom och ett örtigt avslut som varar. Kunde varit lite fylligare men Chardonnay i denna prisklass kan vara lite svårt, men vinet har desto mer fruktsyra. Det slinker ner med en grillad räka eller två.

Pris jämfört med kvalitet = bra!

Eugen Altschuh Pfalz Riesling Dry (5487) Tyskland, Pfalz, 3000 ml | 249 kr

Denna Riesling blev snabbt en riktig favorit hos alla i panelen. Knappt medelfyllig skulle vi vilja säga kritiskt, men oj, mycket smak och mycket fruktsyra som förhöjer detta vin. Smakar grön och skön mättad frukt som saftiga päron, syrliga krusbär, citrus och persika. Inte dumt alls och även gott som sippvin om man vill det. Soligt och moget vin som verkligen faller oss i smaken. Påtagligt ren Riesling. 3 liters box är ovanligt för tyska viner.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Pris jämfört med kvalitet = extremt bra!

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc (6029) Chile, 3000 ml |199 kr

Ungt och friskt ekovin denna gång från Chiles sluttningar och precis som vin nr 1 från Argentina, så är detta en fruktbomb men hög fräschör och syra. Tropiska frukter varvas med lite nässlor och svenska stenfrukter samt citrus. Företrädare för en typisk fräsch chilenare, skulle vi vilja säga. Livligt och piggt vin som är lättdrucket till skaldjurssallad eller vara som det är. Smaken känns trevlig och balanserad.

Pris jämfört med kvalitet = mycket bra!

Jeanneret Gewürztraminer Riesling  (6595) Australien, 3000 ml | 229 kr

Halvtorr och mycket fruktig blend av Riesling och Gewürztraminer där många soltimmar skänkt detta vin otroligt god livlig syra och en slank profil med härliga doft- och smakaromer som de fina och mjuka toner av rosor. Trevlig smak av typiska mogna fruktaromer som mango och mandarin med något stänk av honung. Känns som en ren och modern Riesling. Voluminös i gommen och en rund finish som varar.

Pris jämfört med kvalitet = mycket bra!

Tina Chardonnay Reserve  (5391) Frankrike Languedoc-Roussillon, 3000 ml | 289 kr

Ekologisk och elegant Chardonnay med trevlig smak av gula frukter som mogna äpplen, mango och citrus med häftig vaniljton. Trevlig fatton på franskt manér som gör att man faller lite extra för detta vin som också sticker ut i mängden. Fint och lekfullt vin som ackompanjeras av en snygg balans mellan frukt och syra och som sträcker sig länge och till ett mycket runt avslut.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Pris jämfört med kvalitet = extremt bra!

Andra viner som vi testat:

Frågor och svar:

Vilka ingår i Vinjournalens testpanel för vita boxviner?

Erik, Sylvia, Pia och Derek.

Vilket vin blev testpanelens favorit?

Eugen Altschuh Pfalz Riesling Dry från Tyskland.

Vilket vin beskrivs som en typisk fräsch chilenare?

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc från Chile.

Vilket vin har en häftig vaniljton?

Tina Chardonnay Reserve från Frankrike Languedoc-Roussillon.

Hur många boxar har testpanelen provsmakat?

Testpanelen har provsmakat 7 vita boxar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.