Vid test mousserande av vin tas hänsyn till både ursprung och karaktär som dock ofta beror på ursprung. De flesta vinproducerande länder producerar en eller flera versioner av mousserande vin. Dessa har alla likheter med Champagne, men även skillnader.
- I Italien produceras Prosecco, som är en typ av Espumante Italiens version av mousserat vin.
- I Tyskland namnges den tyska varianten av mousserat vin med ordet Sekt.
- I Spanien produceras Cava.
- Produceras mousserat vin inte inom AOC Champagne, men fyller ändå höga kvalitetskrav kallas det Crémant i Frankrike.
Testar du mousserande viner se således till att testa de olika nationella varianterna.Mousserande viner från ett ursprung är ofta just ursprungstypiska, men det finns även skillnader.
- Som Champagne har de olika mousserande viner olika sötma. Dessa namnges ofta som brut nature, brut, brut reserve, sec, semisec och dolsec (dulce).
- Proseccon har ofta en lägre alkoholhalt än andra mousserande viner samtidigt som den är väldigt aromatisk. Det är orginalingrediensen i Bellinidrinken som nu gärna serveras med Champagne.
- I Tyskland får det mousserande vinet olika benämningar beroende på inom vilken region druvorna är odlade.
Det finns alltså mycket at ta hänsyn till vid test av mousserande viner. Ett tips för att lära sig snabbare är att göra som italienarna och anse att alla tillfällen är bra tillfällen för mousserat vin.