Hem » Vin Tester » Stort test av olika mousserande vin – dessa bör du välja

Stort test av olika mousserande vin – dessa bör du välja

26_itemthemeimage_3037-jpg - Vinjournalen.se

Vid test mousserande av vin tas hänsyn till både ursprung och karaktär som dock ofta beror på ursprung. De flesta vinproducerande länder producerar en eller flera versioner av mousserande vin. Dessa har alla likheter med Champagne, men även skillnader.

  • I Italien produceras Prosecco, som är en typ av Espumante Italiens version av mousserat vin.
  • I Tyskland namnges den tyska varianten av mousserat vin med ordet Sekt.
  • I Spanien produceras Cava.
  • Produceras mousserat vin inte inom AOC Champagne, men fyller ändå höga kvalitetskrav kallas det Crémant i Frankrike.

Testar du mousserande viner se således till att testa de olika nationella varianterna.Mousserande viner från ett ursprung är ofta just ursprungstypiska, men det finns även skillnader.

  • Som Champagne har de olika mousserande viner olika sötma. Dessa namnges ofta som brut nature, brut, brut reserve, sec, semisec och dolsec (dulce).
  • Proseccon har ofta en lägre alkoholhalt än andra mousserande viner samtidigt som den är väldigt aromatisk. Det är orginalingrediensen i Bellinidrinken som nu gärna serveras med Champagne.
  • I Tyskland får det mousserande vinet olika benämningar beroende på inom vilken region druvorna är odlade.

Det finns alltså mycket at ta hänsyn till vid test av mousserande viner. Ett tips för att lära sig snabbare är att göra som italienarna och anse att alla tillfällen är bra tillfällen för mousserat vin.

Frågor och svar:

Vilka olika nationella varianter av mousserande vin finns det?

Det finns bland annat Prosecco från Italien, Sekt från Tyskland, Cava från Spanien och Crémant från Frankrike.

Vad är skillnaden mellan de olika sötma-nivåerna hos mousserande vin?

De olika sötma-nivåerna namnges ofta som brut nature, brut, brut reserve, sec, semisec och dolsec (dulce). De varierar från torr till söt.

Vad är speciellt med Proseccon?

Proseccon har ofta en lägre alkoholhalt än andra mousserande viner samtidigt som den är väldigt aromatisk. Den är också orginalingrediensen i Bellinidrinken.

Vilka benämningar får det tyska mousserande vinet beroende på region?

Det tyska mousserande vinet får olika benämningar beroende på inom vilken region druvorna är odlade.

Vad är ett tips för att lära sig mer om mousserande vin?

Ett tips är att göra som italienarna och anse att alla tillfällen är bra tillfällen för mousserat vin. Testa olika nationella varianter och sötma-nivåer för att lära dig mer om karaktären hos mousserande vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.