När det gäller vitt vin, så återkommer nog många av oss gång efter gång till en god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen.
I den nordligaste delen av Bourgogne ligger vinregionen Chablis. Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Trots att Chablis varit ett omtyckt vin sedan allra första början, så var det inte förrän på sena 1930-talet som man satte strikta regler som begränsad avkastning och därmed mängden vin som fick produceras samt förbjöd man en blandning av kompletterande druvor, förutom den vita druvan Chardonnay. Chablisvinet i det ganska lilla distriktet Chablis och man odlar mer än 6 300 tunnland.
Idag framställs en hierarki inom Chablisviner, från Petit Chablis och Village Chablis, Premier Cru och det finaste, Grand Cru. Fyrtio byar inom regionen har Premier Cru status medan endast sju byar har Grand Cru status.
Smak och doft är typiska för Chablis och har samma förtecken som Chardonnay: detta är ett klart och kraftfullt vin, mineraliskt och krispigt med smaker som kan skilja sig som exempelvis nyklippt hö, äpplen, citrus.
Visst passar Chablis utmärkt till fisk som grillad lax, sniglar och självklart ostron eller också till fågel, men det är samtidigt ett stiligt supervin att bara sippa.
Lyssna på den pedagogiska och internationella vinexperten Jancis Robinson som berättar varför Chablis är ett så förnämligt vin.
Prova tre olika Chablis!
Petit Chablis från vingården William Fèvre 2013 (85011)
Chablis Premier Cru Les Vaillons 2012 från Domaine Laroche (99688)
Chablis Grand Cru Les Clos 2013 från Domaine Pinson (90429)