Hem » Vin Tester » Nästan allt om Chablis på 3 minuter

Nästan allt om Chablis på 3 minuter

När det gäller vitt vin, så återkommer nog många av oss gång efter gång till en god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen.

I den nordligaste delen av Bourgogne ligger vinregionen Chablis. Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Trots att Chablis varit ett omtyckt vin sedan allra första början, så var det inte förrän på sena 1930-talet som man satte strikta regler som begränsad avkastning och därmed mängden vin som fick produceras samt förbjöd man en blandning av kompletterande druvor, förutom den vita druvan Chardonnay. Chablisvinet i det ganska lilla distriktet Chablis och man odlar mer än 6 300 tunnland.

Idag framställs en hierarki inom Chablisviner, från Petit Chablis och Village Chablis, Premier Cru och det finaste, Grand Cru. Fyrtio byar inom regionen har Premier Cru status medan endast sju byar har Grand Cru status.

Smak och doft är typiska för Chablis och har samma förtecken som Chardonnay: detta är ett klart och kraftfullt vin, mineraliskt och krispigt med smaker som kan skilja sig som exempelvis nyklippt hö, äpplen, citrus.

Visst passar Chablis utmärkt till fisk som grillad lax, sniglar och självklart ostron eller också till fågel, men det är samtidigt ett stiligt supervin att bara sippa.

Lyssna på den pedagogiska och internationella vinexperten Jancis Robinson som berättar varför Chablis är ett så förnämligt vin.
http://youtu.be/4_4Zm3ljJjY

Prova tre olika Chablis!

Petit Chablis från vingården William Fèvre 2013 (85011)

Chablis Premier Cru Les Vaillons 2012 från Domaine Laroche  (99688)

Chablis Grand Cru Les Clos 2013 från Domaine Pinson  (90429)

Frågor och svar om Chablis

Var ifrån kommer Chablis vin?

Vitt vin chablis är ett otroligt populärt vin som kommer från vinregionen Chablis, den nordligaste delen av Bourgogne, Frankrike.

Hur smakar Chablis vitt vin?

En god chablis har ungefär samma smakprofil som Chardonnay, men kan skilja sig genom att exempelvis ha toner av äpplen, hö och noter av citrus. Vinet är ett klart, krispigt och kraftfullt vin, med mineraliska toner och hög syra.

Vad är Chablis?

Chablisvin är appellationsreglerat franskt vin från regionen med samma namn. Chablis druva är Chardonnay. Det är den enda druva som är tillåten under Chablis appellationsregler.

Vad är gott att äta till Chabli?

Chablis vin passar till rätter med sniglar, fisk, ostron och fågel, men är även väldigt gott att dricka på egen hand så som det är, utan tillbehör. Chablis passar till lättare rätter tack vare vinets krispighet och syra.

När började Chabli produceras?

Vinet började tillverkas redan så tidigt som på 1200-talet, men det var inte för än på 1930-talet som vinet fick de strikta produktionsregler det har idag.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.