Hem » Vin Tester » Testpanel februari: Viner från Nya Världen för under 250 kr

Testpanel februari: Viner från Nya Världen för under 250 kr

Vinjournalens Testpanel: Erik, Sylvia, Pia och Derek, provtestar denna månad viner från Nya Världen för under 250 kr. Det finns massor av goda viner från Nya Världen och utanför Europa finns det ett härligt urval som passar alla vinsmaker, från torra vita till mustiga röda. Framförallt letar vi efter goda och spännande viner och det spelar ingen roll om vinet finns i ordinarie eller beställningssortimentet. De 8 viner, 4 vita och 4 röda, som vi testade var

Vidal Estate Reserve Chardonnay, 2016, (96011) Nya Zeeland , 139 kr

Dog Point 2016 Sauvignon Blanc, (91594) Nya Zeeland, 185 kr

Trinity Hill  Gimblett Gravels Chardonnay , 2011  (76807) Nya Zeeland,  199 kr 

Amalaya Blanco de Corte , 2015 (79194)  Argentina, 119 kr

Stellenzicht Golden Triangle Pinotage , 2016 (22273), Sydafrika ,  109 kr

Vegologica Malbec 2016 (222), Argentina , 89 kr

District 7 Pinot Noir , 2014  (6578)  Kalifornien,  125 kr 

Viejas Tinajas  Cinsault , 2015 (96691) Chile,  219 kr 

Panelens totala sammanfattning

Att chilenska viner är goda visste vi redan. Kul att Argentina också på gång och sedan förstås USA, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika, som alla redan har internationella bästsäljare bland sina exportviner.

Samtliga dessa viner var mycket nyanserade och faktiskt mer eller mindre ganska goda val. Ordet spännande var vårt kriterium för denna provning och alla var unika på sitt sätt. Vi vill samtidigt lyfta fram 2 röda och 1 vitt vin som vi tycker är outstanding och spännande!  Och där panelen var helt överens om betyget.

Dog Point 2016 Sauvignon Blanc, (91594) Nya Zeeland, 185 kr

Riktigt torr, aromatisk Sauvignon Blanc från Dog Point Vineyards, en av de äldsta vingårdarna i Marlborough och som planterades redan på 70-talet. Så vi känner igen detta vin sedan tidigare och det står sig, kan vi säga. Mycket friskt och livligt vin med toner av rökig spännande mineral. Vilken fruktkompott av exotiska frukter som kommer fram. Vi hade en liten inbördes tävling för aldrig har meningarna gått isär på detta sätt när det gällt att hitta smaker och aromer. Exempelvis kunde vi hitta toner av passionsfrukt, tomatkvist, nässlor, kiwi, fläder, mango, melon, päron, lime och citron samt blommiga inslag. Mycket balanserat och uppfriskande syra och ett nyanserat och fruktigt vin som ger mersmak. Låååång finish!

District 7 Pinot Noir , 2014  (6578)  Kalifornien,  125 kr

Saftig Pinot Noir från Kalifornien som också har varit i ropet tidigare. Populär amerikanare från en av de mer dynamiska producenterna i Monterey och ett vin som ger mycket vin för en liten slant!

Läckert, mustigt och saftigt vin i riktig Pinot Noir-stil med milda kanel- och träkryddiga toner samt härliga smaktoner av mogna röda bär som du hittar i Sverige. Det är säkert därför vi känner igen oss i detta vin. Här finns en distinkt rostad fatkaraktär och allt avslutas med en underbar nougatton. Inget mesigt vin alls, här har man förädlat druvan på ett skonsamt sätt. Fräsch och härlig Pinot med spännande syra och en rik avslutning.

Viejas Tinajas  Cinsault, 2015 (96691) Chile, 219 kr

Även detta sammetsmörka chilenska vin är en riktigt höjdare. På gamla druvan Cinsault och som inte är använd som blanddruva denna gång. Så kan väl Chile få en eloge för att kunna producera fina viner på just denna druva. Fruktiga smaker av mörka skogsbär och här går allt i lila tecken: blåbär, björnbär och plommon samsas med ett drag av viol med aningen parfym och peppar. Spännande att vinet är lagrats i ’tinajas’, gamla lerkärl och det gör antagligen smaken så delikat och perfekt. Detta är ett uttrycksfullt vin med mycket smak och en trevlig finish. Ska finnas en begränsad tid på Systemet så passa på.

Så här gör du när du provar viner:

Frågor och svar:

Vilka viner testade Testpanelen denna månad?

Testpanelen testade 8 viner, 4 vita och 4 röda, från Nya Världen för under 250 kr.

Vilka länder kommer vinerna från?

Vinerna kommer från länder som Nya Zeeland, Argentina, Sydafrika, Chile och USA.

Vad var Testpanelens kriterium för denna provning?

Testpanelen letade efter goda och spännande viner från Nya Världen för under 250 kr.

Vilka viner lyfte Testpanelen fram som outstanding och spännande?

Testpanelen lyfte fram Dog Point 2016 Sauvignon Blanc, District 7 Pinot Noir 2014 och Viejas Tinajas Cinsault 2015 som outstanding och spännande viner.

Hur beskrev Testpanelen Dog Point 2016 Sauvignon Blanc?

Testpanelen beskrev Dog Point 2016 Sauvignon Blanc som riktigt torr, aromatisk och friskt med toner av rökig spännande mineral. De kunde hitta smaker och aromer av passionsfrukt, tomatkvist, nässlor, kiwi, fläder, mango, melon, päron, lime och citron samt blommiga inslag. Vinet hade också en balanserad och uppfriskande syra och en lång finish.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.