Temat är en av de viktigaste sakerna du bör tänka på. Vilka viner som ska provas är avgörande för hur framgångsrik provningen kommer att bli, och du bör ha någon slags röd tråd mellan de olika vinerna du väljer. Traditionellt brukar man välja tema efter region, druva, vinstil, rött eller vitt, rosévin eller något mer vanligt tema som att viner kommer från ett särskilt land exempelvis Chile, USA eller Australien.

Det är faktiskt inte så svårt att komma på flera olika teman för dina vinprovningar i hemmet. De flesta försöker att få med en del av sig själva och sina egna intressen i festen. Om du har idétorka och vill ha någonting alldeles speciellt kommer här några förslag som kan inspirera.

  • Svenska viner: Många av oss är vana att kunna njuta av fantastiska viner från hela världen, men färre är medvetna om att det också finns en inhemsk vinproduktion. Du och dina gäster kanske blir överraskade av att de svenska vinerna håller samma klass som det importerade vinet ni oftast dricker.
  • Ha en kväll med speciella viner: Ha en extra speciell afton då du bjuder in dina närmaste vänner för att smaka på några noga utvalda flaskor. Kanske några årgångsviner ur samlingen, eller nya som du bara inte kunde låta bli att köpa. Ett bättre sätt att samla dina närmaste vänner och slappna av samtidigt som ni riktigt njuter av det goda i livet finns inte.
  • En romantisk idé för ett tema kan vara att strunta i maten helt och prova god choklad istället. Då kan du även byta ut vinerna mot dessertviner som Sauternes, scherry- och protviner om du vill.
  • Servera en ostbricka och bestäm en fransk region eller ett land som både vinet och osten kommer ifrån. Exempelvis Venetiens viner som passar till Parmesan som också görs i regionen eller några grekiska viner tillsammans med fetaost eller kaliforniska viner tillsammans med olika cheddarostar.
  • Glöm inte detta med att blindtesta viner kan vara en kul idé om var och en får måla en trevlig etikett till varje vin. Kan bli jättekul till slut! Hur du gör när du bjuder in till blindprovning läser du mer om här. 

Om du vill veta mer om hur du arrangerar en vinprovning hemma så får du fler tips i artikeln ’Vinprovning hemma – tips och idéer’

Du kan också ha vinprovningsfester i land-teman, där alla viner kommer från ett specifikt land, eller kanske en rödvinsfest. Du kan också ha en vitvinsfest eller en utmaningsfest, där du och dina gäster tävlar om vem som kan ge den mest detaljrika beskrivningen av vinets smaker. Endast din fantasi sätter gränserna.

Rolig Film om Vinprovning i ditt hem

Läs mer om hur du provar vin:

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar

Kan man göra en rolig vinprovning hemma?

Ja absolut! Köp några vin du är sugen på att testa, kanske en ost och skinkbricka och bjud in vänner så har du receptet för en lyckad kväll. Du kan även göra vinprovning med olika teman för att sätta lite speciell tappning på det.

Bör man ha en tema vinprovning hemma?

Att hålla en vinprovning är väldigt roligt för vinentusiaster och för gäster att gå på. Fördelen med att hålla det hemma är att ni själva kan välja vilka vin ni vill testa och läsa på spännande information om regionerna.

Vad finns det för vinprovning tips?

Det finns även många vinprovning hemma tips för den som vill ha idéer för en lyckad kväll. Vinprovning tema fester är ett bra alternativ. Varför inte hålla en vinprovning med mexikanskt tema och bjuda på tacos med olika vin, eller spanska tapas med olika typer av spanskt vin.

Vad finns det för vinprovning röda viner förslag?

Vinprovning hemma röda viner kan vara viner från en specifik region, land, druva, vinstil, rött eller olika viner som passar med en typ av mat till exempel röda viner till grillat, ostar eller skinka. Varför inte testa spanska röda viner med tapas för din nästa vinprovning.

Kan man ha vinlotteri tema på en vinprovning hemma?

Ja absolut! Det är ett riktigt kul alternativ om man vill göra kvällen lite speciell och något som uppskattas av de flesta.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy