Roliga teman för vinprovning hemma

Temat är en av de viktigaste sakerna du bör tänka på. Vilka viner som ska provas är avgörande för hur framgångsrik provningen kommer att bli, och du bör ha någon slags röd tråd mellan de olika vinerna du väljer. Traditionellt brukar man välja tema efter region, druva, vinstil, rött eller vitt, rosévin eller något mer vanligt tema som att viner kommer från ett särskilt land exempelvis Chile, USA eller Australien.

Det är faktiskt inte så svårt att komma på flera olika teman för dina vinprovningar i hemmet. De flesta försöker att få med en del av sig själva och sina egna intressen i festen. Om du har idétorka och vill ha någonting alldeles speciellt kommer här några förslag som kan inspirera.

  • Svenska viner: Många av oss är vana att kunna njuta av fantastiska viner från hela världen, men färre är medvetna om att det också finns en inhemsk vinproduktion. Du och dina gäster kanske blir överraskade av att de svenska vinerna håller samma klass som det importerade vinet ni oftast dricker.
  • Ha en kväll med speciella viner: Ha en extra speciell afton då du bjuder in dina närmaste vänner för att smaka på några noga utvalda flaskor. Kanske några årgångsviner ur samlingen, eller nya som du bara inte kunde låta bli att köpa. Ett bättre sätt att samla dina närmaste vänner och slappna av samtidigt som ni riktigt njuter av det goda i livet finns inte.
  • En romantisk idé för ett tema kan vara att strunta i maten helt och prova god choklad istället. Då kan du även byta ut vinerna mot dessertviner som Sauternes, scherry- och protviner om du vill.
  • Servera en ostbricka och bestäm en fransk region eller ett land som både vinet och osten kommer ifrån. Exempelvis Venetiens viner som passar till Parmesan som också görs i regionen eller några grekiska viner tillsammans med fetaost eller kaliforniska viner tillsammans med olika cheddarostar.
  • Glöm inte detta med att blindtesta viner kan vara en kul idé om var och en får måla en trevlig etikett till varje vin. Kan bli jättekul till slut! Hur du gör när du bjuder in till blindprovning läser du mer om här. 

Om du vill veta mer om hur du arrangerar en vinprovning hemma så får du fler tips i artikeln ’Vinprovning hemma – tips och idéer’

Du kan också ha vinprovningsfester i land-teman, där alla viner kommer från ett specifikt land, eller kanske en rödvinsfest. Du kan också ha en vitvinsfest eller en utmaningsfest, där du och dina gäster tävlar om vem som kan ge den mest detaljrika beskrivningen av vinets smaker. Endast din fantasi sätter gränserna.

 

Läs mer om hur du provar vin:

 

 

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna