Hem » Vin Skola » Roliga teman för vinprovning hemma

Roliga teman för vinprovning hemma

Temat är en av de viktigaste sakerna du bör tänka på. Vilka viner som ska provas är avgörande för hur framgångsrik provningen kommer att bli, och du bör ha någon slags röd tråd mellan de olika vinerna du väljer. Traditionellt brukar man välja tema efter region, druva, vinstil, rött eller vitt, rosévin eller något mer vanligt tema som att viner kommer från ett särskilt land exempelvis Chile, USA eller Australien.

Det är faktiskt inte så svårt att komma på flera olika teman för dina vinprovningar i hemmet. De flesta försöker att få med en del av sig själva och sina egna intressen i festen. Om du har idétorka och vill ha någonting alldeles speciellt kommer här några förslag som kan inspirera.

  • Svenska viner: Många av oss är vana att kunna njuta av fantastiska viner från hela världen, men färre är medvetna om att det också finns en inhemsk vinproduktion. Du och dina gäster kanske blir överraskade av att de svenska vinerna håller samma klass som det importerade vinet ni oftast dricker.
  • Ha en kväll med speciella viner: Ha en extra speciell afton då du bjuder in dina närmaste vänner för att smaka på några noga utvalda flaskor. Kanske några årgångsviner ur samlingen, eller nya som du bara inte kunde låta bli att köpa. Ett bättre sätt att samla dina närmaste vänner och slappna av samtidigt som ni riktigt njuter av det goda i livet finns inte.
  • En romantisk idé för ett tema kan vara att strunta i maten helt och prova god choklad istället. Då kan du även byta ut vinerna mot dessertviner som Sauternes, scherry- och protviner om du vill.
  • Servera en ostbricka och bestäm en fransk region eller ett land som både vinet och osten kommer ifrån. Exempelvis Venetiens viner som passar till Parmesan som också görs i regionen eller några grekiska viner tillsammans med fetaost eller kaliforniska viner tillsammans med olika cheddarostar.
  • Glöm inte detta med att blindtesta viner kan vara en kul idé om var och en får måla en trevlig etikett till varje vin. Kan bli jättekul till slut! Hur du gör när du bjuder in till blindprovning läser du mer om här. 

Om du vill veta mer om hur du arrangerar en vinprovning hemma så får du fler tips i artikeln ’Vinprovning hemma – tips och idéer’

Du kan också ha vinprovningsfester i land-teman, där alla viner kommer från ett specifikt land, eller kanske en rödvinsfest. Du kan också ha en vitvinsfest eller en utmaningsfest, där du och dina gäster tävlar om vem som kan ge den mest detaljrika beskrivningen av vinets smaker. Endast din fantasi sätter gränserna.

Rolig Film om Vinprovning i ditt hem

Läs mer om hur du provar vin:

Frågor och svar:

Vilka olika teman kan man ha för vinprovningar hemma?

Man kan ha teman som svenska viner, speciella viner, choklad och dessertviner, ost och vin från samma region eller land, samt blindprovning med egendesignade etiketter.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer tema för en vinprovning?

Det är viktigt att ha en röd tråd mellan de olika vinerna man väljer och att temat är intressant för både värd och gäster.

Vad är en romantisk idé för ett tema för vinprovning?

Att prova god choklad istället för mat och byta ut vinerna mot dessertviner som Sauternes, scherryoch portviner.

Vad kan man göra för att göra en vinprovning mer utmanande och rolig?

Man kan ha en utmaningsfest där man tävlar om vem som kan ge den mest detaljrika beskrivningen av vinets smaker.

Var kan man läsa mer om hur man arrangerar en vinprovning hemma?

Man kan läsa mer om det i artikeln “Vinprovning hemma tips och idéer” på vj-se.bcat.tech.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Brunello di Montalcino Fattoi
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:289 :-
Artikel nr:309701
Smak fatkaraktär, kakao, kanel, körsbär, kryddig, pinjenötter, pomerans, skogshallon, balanseradutvecklad
Arom fatkaraktär, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, tobak, utvecklad
Färg färg, mörk, röd, med, tegelnyans
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.